Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ondernemers in industrie weer wat positiever

DEN HAAG (AFN) - Het vertrouwen van ondernemers in de Nederlandse industrie is in november verder verbeterd. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag heeft gepubliceerd. De indicator van het producentenvertrouwen ging van 2,0 naar 2,4, en komt daarmee op het hoogste niveau sinds juni 2011.

In november zijn de industriële producenten een stuk positiever over de productie in de komende drie maanden en over de voorraden gereed product. De positieve stemming over de orderporterfeuille sloeg daarentegen om in een licht negatief oordeel, aldus het CBS.

Ook over de economie in het algemeen zijn ondernemers minder optimistisch dan in oktober. Daarmee volgen zij de consument, die het in november ook al aanzienlijk somberder inzag dan een maand eerder.

Laagste peil

Wereldwijd lag het vertrouwen van ondernemers in de economie volgens marktonderzoeker Markit in oktober op het laagste peil in vijf jaar. Het aantal bedrijven dat voor volgend jaar groei voorziet, overtrof het aantal bedrijven dat een daling verwacht met 28 procent. Dat percentage was het laagste sinds Markit in 2009 begon met de zogeheten Global Business Outlook Survey onder 6100 bedrijven. In juni waren er nog 39 procent meer optimisten dan pessimisten.

Ook verhuur- en investeringsplannen bereikten in oktober een dieptepunt. De daling van het optimisme was volgens Markit te wijten aan een groeiende lijst van zorgen zoals de vrees voor een recessie in de eurozone, de geopolitieke spanningen en de mogelijke renteverhogingen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links