Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dijsselbloem verwacht geen effect op rente

DEN HAAG (AFN) - Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën verwacht niet dat de verlaging van de kredietbeoordeling van Nederland door Standard & Poor's (S&P) grote gevolgen heeft voor de rente die ons land betaalt over zijn schulden. Dat zei hij in een eerste reactie op het besluit vrijdag van S&P om de kredietbeoordeling te verlagen van AAA naar AA+.

,,Natuurlijk is het teleurstellend dat deze rating naar beneden is bijgesteld. Ik verwacht overigens geen wezenlijk effect op de rente. Je ziet dat de markt al heeft geanticipeerd. Nederland blijft gewoon een van de meest kredietwaardige landen ter wereld. De andere twee ratingbureaus, Fitch en Moodys, hebben nog recent de triple-A-status van Nederland herbevestigd'', aldus Dijsselbloem.

Voor aanvang van de wekelijkse ministerraad zei hij dat hij de verlaging teleurstellend vindt. ,,Tegelijkertijd loopt S&P een beetje achter het rentebeeld aan.'' De Nederlandse rentes waren al opgeschoven richting die van Oostenrijk en iets verder verwijderd geraakt van de rentes die Finland en Duitsland betalen. ,,Hun downgrade reflecteert dat.''

Absolute top

Hij wijst er op dat de andere kredietbeoordelaars nog recent de triple-A-status voor Nederland hebben bevestigd. ,,We behoren nog steeds tot de best financierbare landen ter wereld. Tot de absolute top. Er is een klein gaatje met Finland en Duitsland en dat moeten we snel dichten. Ik zie dit als een aansporing om de economische hervormingen door te voeren zodat de groei krachtiger wordt.''

Dijsselbloem zei tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC dat hij ratings serieus neemt en dat de Nederlandse overheid doorgaat met economische hervormingen. Ook zei hij in de eerste helft van volgend jaar een opleving van de huizenmarkt te verwachten. S&P gaf vrijdag ook ramingen voor de economische groei. De kredietbeoordelaar ziet een plusje van 0,5 procent volgend jaar en een versnelling van de groei naar 1,5 procent rond 2016. Volgens Dijsselbloem komen de voorspellingen overeen met de prognoses van het Centraal Planbureau.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 november 2013 10:04
    Hebben er weer een stelletje criminelen nederlandse ratings velaagd, wat doet dit voor de gewone man, het leven gaat verder met of zonder deze idiote index Het gaat hier alleen om eigen belang om de rentes op te schroeven en meer niet,Ik was gisteren op een ledenevent van de rabobank en daar vertelde een bestuurder dat ze de boete makkelijk konden betalen en dat het geen gevolgen had voor hun leden zoals verhogingen van de bijdrage van betaaldiensten en rente verhogingen.
    Hun bericht de tarieven voor volgend jaar worden verhoogt wordt weggewuift en zo is het ook met de rentetarieven want ze willen maar al te graag dat deze optrekken, dus dit bericht van die rating komt hen goed uit Eveneens gaan ze bezuinigen om hun geldbuffer te verhogen terwijl met de boete die ze kregen wegens fraude alsnog anderhalf miljard netto winst boeken dit jaar.
  2. [verwijderd] 29 november 2013 15:59
    Als Dijsselbloem en de DNB nu even het overschot op onze Target 2 rekening ophaalt, ruim 200 Miljard Euro inmiddels, vervolgens even ons goud terug laat komen uit de USA. Dan kan hij daarmee eerst die 50,9 Miljard van het AOW fonds ( wat gestolen is tussen 2010( nog wel op de balans van de rekenkamer) en ineens zonder enig commentaar plotseling verdwenen van de balans van 2011) terugstorten en met de rest het begrotingstekort verminderen met minimaal 150 miljard. probleem opgelost en volgende week weer triple AAA
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links