Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Beurzen geven terrein prijs

AMSTERDAM (AFN) - De Europese aandelenbeurzen moesten donderdag overwegend wat terrein prijsgeven. De vrees dat de Amerikaanse Federal Reserve mogelijk toch eerder dan verwacht begint met de afbouw van het steunbeleid zorgde voor enige terughoudendheid. Op het Damrak zorgde Shell echter voor een bedompte sfeer.

,,De Fed heeft zoals verwacht het ruime monetaire beleid niet aangepast, maar de plannen voor afbouw van de steun blijven wel op tafel liggen. Daarnaast verwerkt de markt een hoop cijfers van grote Europese bedrijven. In Amsterdam viel Shell tegen en de AEX doet het daardoor wat slechter dan de rest van Europa. Ook bleek dat de werkloosheid in de eurozone verder is opgelopen'', aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.

De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,2 procent lager op 390,32 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 605,55 punten. De beurzen in Frankfurt en Londen stonden respectievelijk vlak en 0,5 procent lager. De CAC40-index in Parijs hield het hoofd boven water met een plus van 0,2 procent.

Shell

Zwaargewicht Shell daalde ruim 4 procent na teleurstellende resultaten en was daarmee hekkensluiter in de AEX. Het olieconcern heeft in het derde kwartaal een fors lagere winst geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De vooruitzichten voor de korte termijn worden volgens Shell sterk beïnvloed door zwakke raffinagemarges en de veiligheidssituatie in Nigeria. Luchtvaartgroep Air France-KLM, die eveneens de boeken opende, volgde met een min van 1,2 procent.

Beleggers waren wel tevreden over de prestaties van Randstad. De uitzender heeft zijn winstgevendheid in het derde kwartaal opgevoerd tot het hoogste niveau sinds 2008. Het uitzendconcern zag de omzet nagenoeg stabiliseren en verwacht dat het herstel de komende maanden doorzet. Het aandeel stond met een plus van 2,6 procent bovenaan in de AEX. Concurrent USG People profiteerde mee en ging aan kop in de MidKap met een winst van ruim 5 procent.

BNP Paribas

In Parijs steeg BNP Paribas bijna 3 procent na meevallende kwartaalcijfers van de Franse bank. Alcatel-Lucent maakte een koerssprong van meer dan 17 procent. De producent van netwerkapparatuur is er in het derde kwartaal in geslaagd zijn nettoverlies terug te dringen. Ook verwacht het bedrijf dat de besparingen dit jaar hoger zullen uitvallen dan voorzien. Total leverde ruim 1 procent in. De Franse olieproducent heeft in het derde kwartaal, evenals Shell, last gehad van zwakke raffinagemarges.

De euro was 1,3660 dollar waard, tegen 1,3770 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie steeg 0,1 procent tot 96,86 dollar per vat. Brentolie werd 0,2 procent goedkoper, op 109,68 dollar.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

1 Post
| Omlaag ↓
1 Post
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links