Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Spanje vraagt formeel om bankensteun EU

Spanje vraagt formeel om bankensteun EU

MADRID (AFN) - Spanje heeft formeel gevraagd om Europese hulp bij de herkapitalisatie van zijn noodlijdende banken. Het geld, 39,5 miljard euro, wordt rond 12 december uitbetaald. Dat liet het Spaanse ministerie van Economische Zaken maandag weten.

Afgelopen zomer werd al afgesproken dat Spanje hulp zou krijgen om zijn financiële sector, die zucht onder een diepe en langdurige vastgoedcrisis, op de been te houden. Een officiële aanvraag van de noodsteun, waarvoor in totaal 100 miljard euro beschikbaar was gesteld, liet evenwel op zich wachten.

De aanhoudende problemen in de bankensector ondermijnden het vertrouwen van beleggers in het vermogen van de Spaanse overheid om zelf orde op zaken te stellen in de staatsfinanciën. De rentes die Spanje moest betalen op staatsleningen liepen daardoor op tot gevaarlijk hoge niveaus.

ECB

Niet alleen de EU maar ook de Europese Centrale Bank (ECB) staat klaar om de oplopende rentes van zwakkere eurolanden te bestrijden. De ECB doet dat door schuldpapier op te kopen. Een van de voorwaarden is dat een land eerst formeel Europese steun aanvraagt en aan de eisen voldoet die daaraan worden gesteld.

Sinds de EU en de ECB duidelijk hebben gemaakt dat zij Spanje niet zullen laten vallen, is de rente op 10-jarige staatsleningen gedaald. Maandagmiddag stond die rond de 5,2 procent, de laagste stand in 10 maanden tijd. In juli piekte de rente nog ruim boven de 7 procent, waar een niveau vanaf 6 procent over het algemeen als onhoudbaar wordt beschouwd.

Genationaliseerde banken

Een bedrag van 37 miljard euro wordt rechtstreeks gestoken in de vier genationaliseerde banken: Bankia, Catalunya Banc, NCG Banco en Banco de Valencia. De rest wordt gebruikt om een 'bad bank' op te tuigen waarin slechte leningen van banken worden ondergebracht.

De Europese Commissie keurde woensdag de herstructureringsplannen goed van de banken die de steun ontvangen. Zij moeten met ongeveer de helft inkrimpen. Het is de bedoeling dat de bedrijven door te hervormen in de toekomst weer zonder staatssteun kunnen voortbestaan.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links