Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel KPN Koninklijke AEX:KPN.NL, NL0000009082

  • 3,438 13 mei 2024 17:35
  • +0,030 (+0,88%) Dagrange 3,407 - 3,440
  • 6.413.763 Gem. (3M) 10,9M

KPN 11 t/m 15 februari 2013

1.108 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 56 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. B_B 12 februari 2013 17:06
    quote:

    sportfanaat schreef:

    en da's nou net de bedoeling.
    morgen dus weer up

    tja....maar 2% up en de volgende dag 4% eraf schiet
    niet echt op.
    Hoe wil je zo via aandelenemissie in vredesnaam
    4 miljard ophalen, vraag ik mij af.
    Hoeveel wordt de claimwaarde??? 3 cent ??
    Vanavond cijfers America Movil.
    Q&A over KPN.
  2. aandeeltje! 12 februari 2013 17:12
    quote:

    glasinlood schreef:

    [quote alias=zjeeraar id=6732148 date=201302121708]
    Slim, traders maken jouw aandeel kapot................(!)
    [/quote]

    Als je op 3,15 hebt gekocht doe je voorlopig niets weg, lijkt mij!
    Er zijn gasten die kopen op 3,15 en worden alweer zenuwachtig op 3,13....
  3. rocknuts 12 februari 2013 17:26
    quote:

    sportfanaat schreef op 12 februari 2013 17:04:

    en da's nou net de bedoeling.
    morgen dus weer up

    tja....maar 2% up en de volgende dag 4% eraf schiet
    niet echt op.
    Hoe wil je zo via aandelenemissie in vredesnaam
    4 miljard ophalen, vraag ik mij af.
    Hoeveel wordt de claimwaarde??? 3 cent ??
    Ik kan mij geen emissie meer voorstellen, alles wijst op ... Overname?
  4. [verwijderd] 12 februari 2013 17:31
    KPN, hoe nu verder? (bron: Marktgevoel.nl, 12-2-2013)

    Dat ik niet echt geloofde in een emissie had 2 redenen. Enerzijds het gezichtsverlies van het bedrijf, dat voor 10 miljard euro aan aandelen heeft ingekocht op 10 euro en nu dus aandelen gaat uitgeven voor nog geen 3 euro. Een dergelijk staaltje geldverbranding kom je zelden tegen.

    Daarnaast waren er verschillende partijen die andere opties open hielden voor KPN. Grote banken als Citibank gaven alternatieven om kapitaal op te halen, waarbij de verwatering vele malen minder groot zou zijn. Het lijkt mij, dat je als bedrijf die bank dan benadert en zegt, 'regel het maar', 'kom maar op met die financiering'.

    Ik geloofde bovendien niet in een emissie op deze koersen, omdat een emissie zelden wordt uitgeschreven op de laagste koersen na een enorme daling. Zo gaf ING aandelen uit op koersen die 100% boven de lows lagen in 2009.

    KPN heeft niet zo besloten, en beargumenteerde de emissie zelfs met 'de eerlijkste manier voor alle aandeelhouders'. Hoewel iedereen inderdaad gelijke kansen krijgt om bij te kopen, vraag ik mij af of de huidige aandeelhouders er zo blij mee zijn. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die geen geld achter de hand hebben om KPN van financiering te voorzien.

    Dat KPN zaken verkeerd heeft aangepakt in het verleden weten wij inmiddels, maar ook nu hadden dingen beter gekund. Immers, er hangt nog veel onzekerheid rondom de emissie. Aandeelhouders kunnen het voorstel nog wegstemmen, met het argument te kijken naar alternatieven om verwatering te voorkomen. Bovendien is het niet slim van KPN om geen duidelijkheid te geven over de prijs waarop nieuwe aandelen zullen worden uitgegeven. Mocht de koers verder wegzakken (onder druk van speculanten) dan is de verwatering niet te overzien. Ook het feit dat er nog geen duidelijkheid is wat de mening van grootaandeelhouder Carlos Slim is, is een vreemd gegeven. Een compleet dichtgetimmerde en gegarandeerde emissie met vastgestelde uitgifte-koers had beleggers het nodige vertrouwen kunnen geven.

    Immers de uitgiftekoers is slechts een getal. De koers komt van 8 euro, en dus had KPN met een kordater optreden, een betere timing en meer duidelijk in een eerder stadium ook makkelijk voor 4 euro kunnen emiteren. Nu de koers weer inkakt, zal 3 euro als uitgiftekoers al een hels karwei blijken. Bij een koers van 2,85 zal de verwatering precies 100% bedragen.


    Dit alles is natuurlijk geen lekker vooruitzicht. Emissie-spelletjes hebben we vaak beschreven op Marktgevoel, en zelden was de koers van voor de emissie de bodem tijdens de emissie. Toch denk ik niet dat je KPN nu alsnog moet verkopen of dat je zelfs short zou moeten gaan. Zoals ik al beschreef is de emissie nu helemaal onderaan de dalende trend en vind ik de verhandelde volumes eigenlijk erg laag. De enige verkopers die ik nog verwacht zijn partijen die niet kunnen bijkopen en dus genoodzaakt zijn om de claim-rechten te verkopen.

    Verreweg de meeste aandeelhouders zullen wel deelnemen aan de emissie. Immers de emissie zal weliswaar de marktkapitalisatie verhogen, maar omdat de schuldenlast van KPN vermindert verandert de totale waardering niet. Bovendien zal de winstgevendheid omhoog gaan doordat er minder aan rentes betaald zal hoeven worden. Uiteindelijk is een emissie natuurlijk een goede stap voor het bedrijf, en ik denk dan ook dat na de emissie het sentiment rondom KPN om zal slaan en er een langdurigere uptrend kan ontstaan.

    Komt die emissie er wel?

    Als slot van dit artikel wil ik nog even een alinea wijden aan wat speculatie, en mede als argument waarom u wellicht nu al de aandelen in bezit zou moeten hebben.

    Gezien de onzekerheid die KPN heeft opengelaten rond de emissie, is het nog niet helemaal zeker dat deze er ook echt komt. Carlos Slim heeft nog niks van zich laten horen, en is zich wellicht aan het beraadslagen over zijn strategie. Ik heb al marktcommentaren gelezen dat een emissie weleens niet in Slims straatje zou passen. Komt hij met de eis dat KPN wel in zee gaat met de banken die een alternatieve financiering voorstellen, dan kan de koers weleens gekke sprongen gaan maken.

    Ook een eventuele geïnteresseerde overnemende partij zal de emissie met argwaan tegemoet zien. Immers na de emissie is het bedrijf geherfinancierd en zullen de aandeelhouders vermoedelijk een veel hogere overnamepremie eisen dan dat nu het geval is. Heeft deze overnemende partij diepe zakken, dan kan hij de schulden veel beter zelf financieren en KPN nu snel voor een zacht prijsje van de beurs halen. Hoewel er op het moment geen enkele overnamespeculatie in de koers verwerkt zit, denk ik dat een overname van KPN na de emissie voorlopig zeker van de baan zal zijn.

    Kortom, ik verwacht nog enkele volatiele weken richting de AVA van KPN waarin meer duidelijk moet worden over de emissie. En verbaas mij eigenlijk over het saaie koersverloop van de koers tot nu toe. Op de eerste dag van de emissie-aankondiging was de koers zeer krachtig, maar daarna is de koers stevig in de greep gehouden en valt er weinig lol meer aan te beleven.

    Disclaimer: Kennie heeft een longpositie in KPN. Dit artikel is niet bedoeld als (professioneel) beleggingsadvies. Kennie beschrijft in dit artikel slechts zijn gedachten en ervaringen die hij op de beurs heeft opgedaan en hoopt dat de lezer daar iets aan heeft. Doet u altijd goed uw (vooral fundamenteel) eigen huiswerk voordat u tot handelen overgaat, want Kennie schrijft zijn artikelen vooral op technische gronden. Kennie zal proberen de lezer onder dit artikel zo actueel mogelijk op de hoogte te houden van zijn visie op dit aandeel. Kennie is handelaar en dus kunnen zijn posities op elk moment wijzigen.

    Kennie | 12-02-2013 | 12:03
  5. gerrie2000 12 februari 2013 17:50
    quote:

    sportfanaat schreef op 12 februari 2013 17:04:

    en da's nou net de bedoeling.
    morgen dus weer up

    tja....maar 2% up en de volgende dag 4% eraf schiet
    niet echt op.
    Hoe wil je zo via aandelenemissie in vredesnaam
    4 miljard ophalen, vraag ik mij af.
    Hoeveel wordt de claimwaarde??? 3 cent ??
    je kunt ook een claim emissie doen van 3 nieuwe aandelen a 2 euro op 2 oude aandelen (van 3,10 Euro). dan heb je nog steeds een redelijke claimwaarde.
  6. Espanjolles 12 februari 2013 17:58
    quote:

    gerrie2000 schreef op 12 februari 2013 17:50:

    [...]

    je kunt ook een claim emissie doen van 3 nieuwe aandelen a 2 euro op 2 oude aandelen (van 3,10 Euro). dan heb je nog steeds een redelijke claimwaarde.
    En toch is het raar (of dom) dat KPN niet een emissie heeft voorgesteld toen KPN nog wat hoger stond. Er waren toen al zat schulden....

    maar goed, nog dommer is aandelen inkopen voor 11 euro en later uitgeven voor 3!haha....wat een ezels (helaas)
1.108 Posts
Pagina: «« 1 ... 11 12 13 14 15 ... 56 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Markt hield al rekening met hogere outlook KPN

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links