Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Schulden gaan nooit weg

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Reacties

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 30 mei 2012 17:15
    Beste IEX lezers,

    Bedankt voor uw commentaren. Overigens bedoelde ik niet het Romeinse rijk, maar echt het huidige Italie. Daar vindt voortdurend monetaire overdrachten plaats van Noord naar het arme Zuiden. Lega Nord is het daar niet helemaal mee eens.
    In het Romeinse Rijk vonden de overdrachten meer richting Rome plaats. In een kleine communicatie stoornis met de redactie is daar Romeise RIjk in gekomen i.p.v. Italie.

    Dus ik ben het dan ook van harte met THEO 1 eens.

    Bedankt en met vriendelijke groet
    Corne van Zeijl
  2. [verwijderd] 30 mei 2012 17:37
    Tuurlijk gaan ze niet weg, iedere euro/dollar/whatever is een 'schuld bekentenis' van iemand + rente. En om die rente te betalen moet de geldvoorraad blijven groeien en dat kan alleen door meer schuld aan te gaan. Lijkt wel of alleen de so-called 'conspiracy nuts' het echt doorhebben ! Het Fractioneel reserve systeem voor de banken moet verdwijnen en een overheid moet nooit geld hoeven lenen van particulieren (Contrale banken). Maar hier hoor ik geen politicus over.

    Alleen fysiek zilver en goud gaat de mensen redden.
  3. mok 30 mei 2012 18:48
    Overheden moet verboden worden om schulden te maken. Bedrijven moeten schulden maken om te investeren in gebouwen, mensen, producten. Hiermee kunnen ze geld verdienen om de schulden terug te betalen. Geldt niet voor de overheid, die moet alleen zorgen dat er voldoende geld binnen komt voor de verschillende departementen. Zo niet, dan is er de keus, belastingen verhogen of uitgaven beperken. Maar ja, wanneer je dan de verkeerde keus maakt wordt je afgerekend bij verkiezingen. Dan is schulden maken makkelijker.
  4. Henri Nostradamus 30 mei 2012 19:17
    quote:

    Henk en Ingrid schreef op 29 mei 2012 18:03:

    "Enfin, ik ken een monetaire unie, waar al honderdvijftig jaar lang geld van het rijke noorden naar het arme zuiden vloeit. En dat gaat, met het nodige gemopper, al honderdvijftig jaar goed."

    dit kan net zo goed op de Verenigde Staten slaan, als is "goed" daar natuurlijk net als bij Italië erg relatief.
    Kleine vergissing van H&I: In de USA is het juist NIET goed gegaan. Het rijke noorden heeft daar inderdaad tientallen jaren het arme zuiden geld geleend. Tot een bepaald punt en het Noorden om aflossing vroeg.....(wat eigenlijk niet kon contractueel - dat was ook de reden dat de Zuidelijke Staten limietloos aan het lenen waren geslagen). Enfin - Het Noorden wilde geld zien dat het Zuiden niet had - die controverse leidde uiteindelijk tot de Amerikaanse Burgeroorlog 150 jaar geleden!

    Prof. Hans-Werner Sinn (Duits Econoom - adviseur Merkel - meest invloedrijke econoom in Duitsland - en.wikipedia.org/wiki/Hans-Werner_Sinn) - hield vorige week een voordracht in Tilburg en wees nog eens fijntjes op dit probleem. Noord Europa (in feite alleen NL, D en Fin) lenen geld aan de ECB (tegen nul procent) - de ECB leent dit LIMIETLOOS uit aan de schuldenlanden (IT, Sp, P, Gr. etc) tegen 1% ZONDER ONDERPAND. Dit is exact hetzelfde mechanisme dat in de USA tot de burgeroorlog heeft geleid. Een dergelijk "WAR" scenario sloot hij in Europa duidelijk niet uit toen ik hem na de lezing hier expliciet naar vroeg. NL heeft nu aan de ECB 142 miljard uitgeleend zonder onderpand en Germany 640 miljard. En die bedragen zullen nog veel groter worden als dit mechanisme niet veranderd wordt. Dat geld is NIET TERUGVORDERBAAR (men mag wel vrijwillig zelf terugbetalen (hahaha)) en zijn we dus naar alle waarschijnlijkheid gewoon kwijt. Op de vraag waarom Duitsland in godsnaam hiermee instemt zei Prof. Sinn twee dingen tegen me:

    1) Duitsland heeft een conflict met de ECB op dit punt daarom zijn de twee leden van Duitsland uit het ECB bestuur gestapt (men was het absoluut niet eens met de gang van zaken i.c. het laten vervallen van de onderpand eis)
    2) Het schuldcomplex van de Duitsers als gevolg van de 2e wereldoorlog is enorm. De duitsers zijn bereid een deel van hun welvaart op te offeren ten gunste van Europa. Waar precies de grens van die weldadigheid ligt kon hij me niet zeggen - maar we naderen dat grenspunt zeer snel zei hij.

    Conclusie van dit hele verhaal is dat als ofwel het noorden inflatie toestaat ofwel het zuiden zijn arbeidskosten verlaagt (om weer concurrerend te worden) er geen uitweg uit de crises is. Door het steeds maar verder laten oplopen van de schulden worden harde maatregelen steeds maar weer uitgesteld (politici denken maar max. 1 jaar vooruit). Politici als De Jager maken het probleem dus steeds groter en schuiven het voor zich uit.

    De USA is na de burgeroorlog met een goed monetair systeem gekomen (ze hadden geleerd dat lenen zonder onderpand niet werkt). Dat systeem stelt Sinn voor als oplossing voor Europa - dus een centrale bank die onderdeel is van de Verenigde Staten van Europa. Mooie droom - maar politiek niet haalbaar met al die haantjes in Italie.

    We moeten stoppen met geld aan de ECB lenen voordat het te laat is.

    HN
  5. [verwijderd] 31 mei 2012 20:49
    "We moeten stoppen met geld aan de ECB lenen voordat het te laat is."

    Inderdaad, maar het politieke klimaat hier is volledig verziekt doordat veel politici alleen maar in termen van macht en hun eigen positie kunnen denken en de gevolgen voor Nederland interesseert ze totaal niet.

    Enige manier om dit te stoppen is 12 september SP of PVV te stemmen.

27 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links