Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel KPN Koninklijke AEX:KPN.NL, NL0000009082

  • 3,408 30 apr 2024 17:36
  • -0,034 (-0,99%) Dagrange 3,398 - 3,437
  • 12.509.158 Gem. (3M) 13,6M

Dividendtoppers Telecomsector

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 5 juli 2011 11:18
    Europese telecomsector
    De achtergrond van de winstwaarschuwing van KPN van enkele weken geleden is meer een bedrijfsspecifiek probleem dan dat dit symptomatisch is voor de sector. De cijfers voor dit kwartaal en het volgende zullen aan de magere kant zijn; iets wat de markt reeds ingeprijsd heeft. Wij handhaven de overweging van de sector met de aandelen KPN en France Télécom in de modelportefeuille.


    Enkele weken geleden kwam KPN met een winstwaarschuwing, met als belangrijkste reden tegenvallende inkomsten bij gesprekken en sms’jes. Vooral het gebruik van alternatieven via het internet (Skype en WhatsApp) zijn hier de oorzaak van. Echter, dit ‘kannibalisme’is niet symptomatisch voor de gehele sector, aangezien tweederde van alle smartphone-sms’jes in bundels zit. Daarnaast komt slechts 15% van alle inkomsten van de Europese telecomsector uit sms-verkeer. Dit betekent dat slechts 5% van de totale inkomsten gevaar loopt. We kunnen dan ook concluderen dat het risico van kannibalisme beperkt is.

    Kwartaalcijfers
    De markt reageerde negatief op de eerstekwartaalcijfers die de Europese telecomsector bekendmaakte. De nettowinst daalde met gemiddeld 3% ten opzichte van een jaar geleden. De belangrijkste reden hiervoor was de daling van de MTR-inkomsten. Dat zijn de kosten die operators elkaar in rekening brengen voor het gebruik van elkaars netwerk. De sms-inkomsten waren stabiel (+4,0%). Voor de komende twee kwartalen verwachten we dat de MTR-inkomsten een negatief effect hebben van 3 procentpunt en op de nettowinst. Echter, ten opzichte van de kwartalen van een jaar geleden zal de vergelijking beter gaan afsteken.

    Handhaven sectorweging
    Wij handhaven onze overweging voor de telecomsector. De problemen bij KPN worden niet sectorbreed gedragen. Echter, de markt heeft dat wel ingeprijsd waardoor de sector goedkoop gewaardeerd is. Voor de sector wordt 10 keer de verwachte winst voor 2011 betaald. Voor de MSCI Europe-index ligt dit op 14 keer. Daarnaast biedt de sector het hoogste dividendrendement van alle sectoren voor dit jaar, namelijk 7,6. Wij geven de voorkeur aan France Télécom en KPN die zijn opgenomen in onze model-portefeuille. Het aandeel KPN heeft een flinke tik gekregen na de winstwaarschuwing. Het verdienmodel wordt op korte termijn veranderd zodat de winstgevendheid zal toenemen. Daarnaast is het aandeel goedkoop gewaardeerd ten opzichte van zijn sectorgenoten.

    Van Lanschot © 2011
  2. gerrit 69 5 juli 2011 12:53
    quote:

    pensioenbelegger schreef op 5 juli 2011 12:36:

    KPN vandaag op € 9,75 met een verwacht dividend over 2011 van € 0,85 en een verwachte winst van € 1.15.

    Helaas lijkt het erop dat de markt een verdere bijstelling van de winstverwachting al aan het inprijzen is, een k/w van 8,5 is ook voor een telecom bedrijf te laag.
    Behalve dat men een verdere bijstelling van de winstverwachting inprijst, is het natuurlijk de grote vraag, of men het dividend zal kunnen handhaven.
    Iedereen weet zo langzamerhand op dit forum hoe ik over de eigen aandelen-inkoop denk, dus daar ga ik niet verder meer op in.
    De tweede vraag is hoe groot de kans is dat KPN overgenomen zal worden, want deze neergaande trend lijkt voorlopig nog niet voorbij.

    Mvrgr. van Gerrit
  3. [verwijderd] 5 juli 2011 13:15
    quote:

    gerrit 69 schreef op 5 juli 2011 12:53:

    [...]

    Behalve dat men een verdere bijstelling van de winstverwachting inprijst, is het natuurlijk de grote vraag, of men het dividend zal kunnen handhaven.
    Iedereen weet zo langzamerhand op dit forum hoe ik over de eigen aandelen-inkoop denk, dus daar ga ik niet verder meer op in.
    De tweede vraag is hoe groot de kans is dat KPN overgenomen zal worden, want deze neergaande trend lijkt voorlopig nog niet voorbij.

    Mvrgr. van Gerrit
    tja, maar waar op wordt dat/baseer jij dat? KPN heeft volgens mij een prima track-record als het aankomt om verwachtingen waarmaken, hebben dit naar mijn idee met hun kleine bijstelling van de winstverwachting alleen maar bevestigd en nu suggereer jij zelfs dat de winst dermate zou zakken dat er onvoldoende overblijft voor het dividend. Lijkt mij allemaal een beetje heel ver gezocht.
    Beleggen in de hoop op overname blijf ik altijd een rare tactiek vinden, komt er eigenlijk op neer dat je niet gelooft dat het bedrijf waar je in belegt zelfstandig een goede belegging is.
    Ik stoor me niet zo aan de huidige koers bewegingen, 2de kwartaalcijfers gaan weer serieus richting geven en ik zie geen redenen waarom die zouden tegen gaan vallen.
  4. [verwijderd] 5 juli 2011 13:24
    Volledig mee eens dat een verstandige belegging gebaseerd dient te zijn op het vertrouwen in het bedrijf waarin je deelneemt. Echter als er veel grotere spelers in de sector zijn, is het toch geen rare gedachte dat een van deze partijen ook de kwaliteiten van dit bedrijf onderkent.

    Overigens ik denk niet dat het dividend veel lager zal worden vastgesteld, ook niet als er een winstwaarschuwing komt. Omdat veel beleggers in KPN deelnemen voor het uitstekende dividend zal het op de koers m.i. wel een grote invloed hebben.

    mvrgr
  5. [verwijderd] 5 juli 2011 17:25
    quote:

    Ursus arctos schreef op 5 juli 2011 17:14:

    dat lijkt me knap maar ik zou zeggen doe een gooi.

    P.s. overigens blijft je uitroepteken een beetje hangen, tijd voor een nieuw toetsenbord? ;)
    Als je zorgvuldig leest dan kun jij zelfs mijn uitspraak feitelijk onderbouwen. Andere kant als je ziet hoeveel geïnteresseerden deze discussie c.q. dit KPN forum lezen ben jij de enige met deze vraag.
  6. [verwijderd] 5 juli 2011 17:36
    quote:

    Ursus arctos schreef op 5 juli 2011 17:14:

    dat lijkt me knap maar ik zou zeggen doe een gooi.

    P.s. overigens blijft je uitroepteken een beetje hangen, tijd voor een nieuw toetsenbord? ;)
    Aanvulling: morgen komt een mogelijke overname van KPN weer een dag dichter bij.
    Heb je nu nog uitleg nodig m.b.t. mijn feitelijke onderbouwing?
  7. BB007 5 juli 2011 19:26
    Oh, ik lees het forum wel, maar post niet zo vaak. Heb meestal niet al te veel interessants te zeggen. De daling vind ik vervelend, maar er lijkt wat bodemvorming te zijn rond de ‘,80. Eventueel terug naar 9?
    Maar goed, zolang het dividend zo blijft is de aankoop er na 10 jaar uit. Dat de telecommarkt onder druk staat staat buiten kijf. Wat KPN voor marktalternatieven weet neer te zetten is de vraag. En eigen aandelen inkopen getuigt ervan dat de directie blijkbaar geen betere alternatieven ziet. Dat is een zwaktebod, maar aan de andere kant ook wel sterk dat men het geld niet zomaar uitgeeft en in plaats daarvan aan de aandeelhouder geeft via aandeleninkoop. Overigens ben ik niet gecharmeerd van grootschalige aandeleninkoop, maar iets hoeft natuurlijk geen probleem te zijn.

    Oh ja, overmorgen is de overname van KPN al weer twee dagen dichterbij gekomen!
  8. [verwijderd] 5 juli 2011 19:39
    quote:

    R Invest schreef op 5 juli 2011 17:36:

    [...]
    Aanvulling: morgen komt een mogelijke overname van KPN weer een dag dichter bij.
    Heb je nu nog uitleg nodig m.b.t. mijn feitelijke onderbouwing?
    Ja, morgen komt een mogelijk eind van de wereld ook een dag dichterbij. Vindt je het heel erg als ik dit classificeer onder het kopje dom geouwehoer?
  9. [verwijderd] 13 juli 2011 17:43
    Vergelijk: KPN en France_Telecom
    Koers 13jul2011:9,30 13,90
    WPA 2010: 1,15 1,44
    Dividend 2010/2011/2012: 0,85 1,40
    Nettoschuld/EBITDA: 2,2 1,95

    Op grond van dividendrendement is FranceTelecom dus iets interessanter. Maar een eerder jaar betaalden ze meer dividend dan inkomsten..., en ook in 2010 ging de hele winst als dividend naar de aandeelhouders.
    KPN lijkt hier wat meer speelruimte te hebben.

    France Telecom heeft m.i. wel duidelijker toekomstplannen dan KPN. En ze hebben heel wat veelbelovende ijzertjes in het vuur (o.a.Africa) buiten hun thuismarkt. Vlak ook niet uit dat de Fransen op technisch creatief gebied (heel wat) meer voor elkaar kunnen krijgen dan KPN.
    Gelet op koersverloop FranceTelecom en de beloofde dividenden kan KPN nog wel een beetje dalen, naar €8,50 ofzo.

    www.kpn.com/corporate/overkpn/investo...
    www.orange.com/en_EN/finance/
  10. [verwijderd] 13 juli 2011 18:31
    quote:

    bowski schreef op 13 juli 2011 17:43:

    Vergelijk: KPN en France_Telecom
    Thanks!

    Ik weet niet helemaal of ik je voorkeur voor France-Telecom deel. KW 8,0 <> 9,6, KPN is toch een stuk goedkoper en dat prijsverschil moet France-Telecom nog maar waar zien te maken. Maar een andere conclusie kan ook zijn dat beide relatief goedkoop geprijst zijn.
    Bij een koers van €8,50 komt de KW onder de 7,5 te liggen bij een dividend rendement van 10%, alles kan maar het zou me toch wel beetje verbazen.

    Overigens:

    Deutsche Telekom:
    WPA 0,4
    KW 25,75
    Div 0,7 6,8%
    Koers 10,30

    teliaSonera:
    WPA 0,53
    KW 9,25
    Div 0,31 6,3%
    Koers 4,90

    Iemand enig idee waarom Deutsche Telekom zo hoog staat in dit vergelijk? Ik kwam zo niet direct een duidelijke reden tegen van die lage WPA maar wellicht heb ik erover heen gekeken.
  11. [verwijderd] 13 juli 2011 19:44
    quote:

    pensioenbelegger schreef op 13 juli 2011 18:54:

    Ursus arctos

    Meen mij te herinneren dat DT een eenmalige last in de resultaten had opgenomen van boekverlies op verkochte activiteiten (in Engeland?)

    mvrhr
    Klopt inderdaad, zonder deze last zouden ze zijn uitgekomen op een WPA van €0,78 maar weet nu ook weer waarom ik confuse was, sinds de boeken van 2006 hebben ze special factors als jaarlijks terugkerend item. Ze keren al jaren veel meer dividend uit dan ze verdienen, ook een lekker businessmodel. Zelfs als je rekent met hun adjusted special factors vind ik ze nog steeds onaantrekkelijk geprijst.
    Maar als ik kijk naar het dividend vermoed ik dat ze dividend verzekeren ongeacht de winst, in dat geval werkt het aandeel dus een beetje als obligatie.

23 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Markt hield al rekening met hogere outlook KPN

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links