Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel AZERION AEX:AZRN.NL, NL00150006Z9

  • 1,746 16 mei 2024 17:35
  • +0,024 (+1,39%) Dagrange 1,726 - 1,750
  • 7.846 Gem. (3M) 102,1K

Forum Azerion geopend

2.441 Posts
Pagina: «« 1 ... 94 95 96 97 98 ... 123 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 aextracker 8 augustus 2023 13:25
    quote:

    kweetnie schreef op 7 augustus 2023 23:35:

    @aextracker, wat gaat dit volgens jou betekenen waar de koers heen zal gaan?
    Ben benieuwd naar de voorspellingen (behalve die van DZR natuurlijk want dat weten we nou wel).
    Hopelijk dat er inderdaad zwarte cijfers gaan komen, wanneer dan ook en dan ziet het er toch weer goed uit.
    Ben in deze fase bovenal benieuwd naar de Q 3 cijfers dit jaar en H-2 vs. H-2 vorig jaar.

    O.b.v. inzicht vormt zich bij mij een mening dat ik een "beleidswijziging i.c.m. nieuwe bestuurs samenstelling" zie, welke van "agressieve groei M&A strategie," naar een meer scaling-up\maturing winstgevender groeistrategie doorontwikkeld i.c.m. een gezondere kapitaalstructuur \ samenstelling en balans.

    Met het ontbinden van de equity truc eind 2022 , de verkoop van wat onderdelen en het verkleinen van het aantal aandelen in omloop\ [
    potentie, acht ik de kans steeds waarschijnlijker, dat beleggers momenteel naar een bodempatroon\vorming zitten te kijken.

    Worst case acht ik een test van laag Euro 2.00\aandeel (nog) niet uitgesloten.
    Impliceert, dat ik persoonlijk inmiddels het "downward risk"vind opwegen tegen het upward potential.
    De laatste lijkt de eerste te kunnen gaan overstijgen.
    Ik wacht daartoe de Q3 & H-2 cijfers als bevestiging af.

    Risicovol, doch kansrijk luidt mijn slotconclusie voor nu !
  2. forum rang 8 aextracker 29 augustus 2023 07:45
    quote:

    Diegy schreef op 28 augustus 2023 15:51:

    Word aardig uit de laat gekocht. Verwacht nog wel een spike omhoog voor de cijfers. Straks ook maar een koop orders plaatsen. Kan hard omhoog gaan bij dit aandeel dat hebben we wel vaker gezien.
    Benieuwd wat het fonds rapporteert deze week qua prestaties in H-1.
    Met Mr. davey aan boord, lijkt er enig capital invested talent binnen gehaald te zijn.
    De AZERION koers vind vooralsnog haar evenwicht rond euro 2.30 -2.50

    Time will tell.
  3. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 augustus 2023 16:08
    'Raadselachtige afspraak'

    De beursgang via een spac in februari 2022 vond op een ongelukkig moment plaats, juist toen het vertrouwen in technologieaandelen keerde. Weinig beleggers bleken bereid hun deelneming in de spac om te zetten in aandelen Azerion. Daardoor heeft Azerion vorig jaar nauwelijks nieuw kapitaal opgehaald en bleef het bedrijf hoofdzakelijk in handen van Aytekin, Akpinar en een paar oprichters van de lege beurshuls.

    Gerben Everts, directeur van beleggingsvereniging VEB, is geen liefhebber van spacs, de beursgenoteerde investeringsfondsen die op zoek gaan naar een over te nemen bedrijf. Het leidt volgens hem vaak tot ondernemingen die een loopje nemen met regels voor goed bestuur. Ook Azerion rekent hij tot deze categorie.

    'Een bedrijf dat via een spac naar de beurs komt, zal zich voor beleggers moeten bewijzen', zegt Everts. 'Dan is die affaire met dat optiecontract van de oprichters van Azerion een hele slechte beurt.' Hij doelt op het persbericht dat eind december vorig jaar naar buiten kwam. Daarin werd gemeld dat Principion, dat op dat moment 48 miljoen aandelen Azerion bezat, een optiecontract had gesloten met de Amerikaanse investeerder LDA Capital.

    ‘Een bedrijf dat via een spac naar de beurs komt, zal zich voor beleggers moeten bewijzen. Dan is die affaire met dat optiecontract een hele slechte beurt’

    Gerben Everts, directeur VEB

    Het ging om een putoptie die Aytekin en Akpinar, die beiden op dat moment ook ceo waren van Azerion, het recht gaf maximaal 10 miljoen aandelen gedurende drie jaar tegen een vooraf bepaalde prijsformule aan LDA Capital te verkopen. Volgens het persbericht was het doel de handel in het aandeel te stimuleren en institutionele beleggers aan te trekken.

    Maar er werd geen rekening gehouden met hoe de markten doorgaans op dit soort contracten reageren. Die zien het als signaal dat de oprichters zichzelf zekerheid willen verschaffen over de opbrengst van hun aandelen. Everts noemt het 'een raadselachtige afspraak die gebrek aan vertrouwen in het eigen bedrijf uitstraalt.'

    Veel beleggers dachten er ook zo over, want in de maanden na de bekendmaking van de putoptie zakte de koers van het aandeel Azerion van boven de €5 naar ver onder de €2. Daarmee was er nog maar weinig over van de €10 waarmee Azerion zijn notering aan het Damrak kreeg.
    'Dit moet je niet doen'

    Azerion was de afgelopen jaren een groeimachine die zich via onlinegames toegang heeft verschaft tot de markt voor digitale reclame. Behalve de 20.000 onlinegames exploiteert het bedrijf ook een platform waar adverteerders en aanbieders van digitale reclameruimte elkaar vinden. Daarmee behaalde Azerion in 2022 een omzet van €452 mln en Aytekin heeft regelmatig de ambitie geventileerd om al binnen een paar jaar door te groeien naar miljarden euro's omzet.

    De koers van het aandeel heeft zich na het dieptepunt in mei enigszins hersteld, maar is nog ver verwijderd van een niveau waarbij verdere groei met een aandelenemissie kan worden gefinancierd. Nu vers kapitaal ophalen zou leiden tot een enorme verwatering van de bestaande aandeelhouders. Afgelopen maandag was het bedrijf zo'n €300 mln waard. Als het die dag tegen de koers van dat moment €100 mln had willen ophalen, hadden aandeelhouders een verwatering van 33% moeten slikken.

    ‘Het was het meest domme wat Atilla kon doen. Maar we konden het niet tegenhouden want dit was een transactie van Principion, niet van Azerion’

    Wim de Pundert, grootaandeelhouder Azerion

    Daarom is grootaandeelhouder Wim de Pundert nog steeds erg ongelukkig met het besluit van de oprichters om het contract over de putoptie te sluiten. De Pundert en zijn partner Klaas Meertens behoren tot de oprichters van de spac en hebben via hun investeringsmaatschappij HTP Investments €50 mln gestoken in Azerion. De Pundert en Meertens, die eerder financieel succes behaalden met de Duitse caravanmaker Knaus Tabbert, zijn na de oprichters twee van de grootste aandeelhouders in het bedrijf. De Pundert is ook persoonlijk adviseur van ceo Akpinar, terwijl Meertens lid is van de raad van commissarissen. Op die manier zitten ze allebei dicht op het bedrijf.

    De Pundert schrijft de putoptie vooral op het conto van Aytekin. 'Het was het meest domme wat Atilla kon doen. De markt heeft daar terecht negatief op gereageerd.' De aandeelhouder hoorde van de putoptie de avond voordat het nieuws naar buiten zou worden gebracht. 'Meertens heeft toen tegen Atilla gezegd: “Dit is stom. Dit moet je niet doen. Het geeft een verkeerd beeld.” Maar we konden het niet tegenhouden want dit was een transactie van Principion, niet van Azerion.'
  4. forum rang 10 DeZwarteRidder 30 augustus 2023 16:08
    2)

    AFM-onderzoek

    Begin juli is het optiecontract ontbonden, volgens De Pundert op zijn aandringen. Maar daarmee is nog lang niet alle schade gerepareerd. Begin maart maakte Azerion bekend dat de AFM een onderzoek is begonnen naar marktmanipulatie bij de handel in de aandelen. Tegelijkertijd maakte het bedrijf bekend dat Aytekin, in samenspraak met de raad van commissarissen, had besloten tijdelijk terug te treden als co-ceo. De aandelenkoers kreeg opnieuw een zware dreun.

    De AFM bevestigde het onderzoek na de bekendmaking door Azerion, maar weigert iedere toelichting met een beroep op de wet. Maar het ligt voor de hand dat het optiecontract een rol heeft gespeeld bij het starten van het onderzoek. Bovendien nam het handelsvolume in aandelen Azerion in de maanden die volgden op de bekendmaking van het optiecontract plotseling snel toe. Het zou zo maar kunnen dat de AFM de verhoogde volumes in verband heeft gebracht met het optiecontract en tot de conclusie is gekomen dat de oprichters bezig waren aandelen te dumpen. Geen van de partijen laat er iets over los.
    Belgisch bedrijf dumpt aandelen

    Volgens De Pundert hebben Aytekin en Akpinar tot op heden geen aandeel verkocht. Daar is in het AFM-register voor bestuurders en commissarissen ook geen melding van gemaakt. De oorzaak van de verkoopgolf moet volgens De Pundert elders gezocht worden. Hij wijst naar het Belgische bedrijf Llama, die een week voor het bekendmaken van de putoptieconstructie dochterbedrijf Targetspot aan Azerion verkocht.

    Meer dan de helft van de overnamesom van €30 mln werd in aandelen Azerion betaald. Die werden na het optiecontract snel minder waard. Llama zegt tijdens de onderhandelingen nooit op de hoogte te zijn gesteld van de komst van het contract.

    Om verdere koersdalingen voor te zijn heeft Llama het afgelopen half jaar ongeveer een miljoen aandelen Azerion verkocht. En dat was in strijd met de lock up, zegt De Pundert. Llama ontkent niet dat er was afgesproken de aandelen minimaal zes maanden vast te houden, maar zegt in het jaarverslag over 2022 dat van een boete geen sprake kan zijn. Die zou volgens het verkoopcontract met Azerion namelijk alleen gelden als Llama winst zou hebben gemaakt op de aandelenverkoop. Door de sterk gedaalde koers was daar geen sprake van. Azerion laat weten een claim te hebben ingediend bij het Belgische bedrijf.
    Governor of Poker

    Ondertussen moest er bij Azerion ook gewoon een bedrijf worden gerund. Op basis van de cijfers over het eerste kwartaal lijkt dat wel te lukken. De omzet en het resultaat voor rente, belasting en afschrijvingen (ebitda) groeiden. Voor heel 2023 rekent Azerion op een omzet van €560 mln, 24% meer dan vorig jaar. Het ebitda-resultaat gaat naar verwachting van €52 mln naar €75 mln.

    Azerion boekt nog wel grote nettoverliezen, maar dat hoort bij een bedrijf dat door middel van een lange reeks acquisities marktaandeel koopt. De kosten gaan voor de baten uit. 'Alleen moet je voor een dergelijke strategie diepe zakken hebben', zegt Everts van de VEB. 'Je moet lang operationele verliezen kunnen incasseren om de concurrentie tot faillissement te dwingen.'
    Gedaalde koers, geen overnames

    Daar beginnen de twijfels van Everts. Azerion kan op dit moment geen nieuw aandelenkapitaal ophalen, omdat de beurskoers zo sterk is gedaald. Ook heeft het bedrijf een balans met veel schuld en moet het volgend jaar een obligatielening van €200 mln aflossen. 'Azerion lijkt daarmee niet een winnaar, maar eerder een verliezer. Je speelt met vuur als je de governance en de financiering niet op orde hebt', zegt de VEB-directeur.

    Wel heeft Azerion zichzelf onlangs meer financiële lucht verschaft door de verkoop van spelletjesdochter Youda Games, van het bekende spel Governor of Poker. De verkoop levert ruim €80 mln op en daar kan via een earn out-regeling nog €20 tot € 25 mln bijkomen. De desinvestering past volgens Azerion zelf binnen de buy-and-build-strategie die het al jaren voert. 'Youda heeft zich ontwikkeld als enorm succesvolle business, die meer op consumenten dan adverteren gericht is', zegt Moesman. 'Dergelijke bedrijfsonderdelen integreren we dan niet verder maar managen we “for value”. Als een koper zich aandient die die waarde op tafel legt, verkopen wij het bedrijfsonderdeel.'

    Maar Everts betwijfelt of de strategie het hele verhaal is. Hij sluit niet uit dat financiële motieven een rol hebben gespeeld. Aandeelhouder De Pundert spreekt dat tegen. Het geld is volgens hem bestemd voor nieuwe acquisities. De aflossing van de obligatielening van €200 mln volgend jaar is in zijn ogen geen probleem. 'De obligatiebeleggers twijfelen niet aan het bedrijf. Azerion kan de obligatielening makkelijk doorrollen.' Het management overweegt op dit moment alle opties om de uitstaande lening te herfinancieren, zegt cro Moesman. 'Uiteraard maakt de transactie van Youda dat we daarin meer keuzes hebben.'
    Te hard van stapel

    Mocht er uit het AFM-onderzoek naar marktmanipulatie niets komen, dan kan Aytekin in principe weer terugkeren bij Azerion, zegt De Pundert. Of hij dat wil, en zo ja of hij dan in dezelfde rol terugkeert, dat weet De Pundert niet. 'Dat is aan Aytekin.' Wel stelt hij vast dat de 'ras-entrepreneur' moeite heeft met het keurslijf dat een beursnotering met zich meebrengt.

    Hij vindt dat Aytekin de afgelopen jaren ook te hard op overnamejacht is gegaan. De Pundert is een fanatieke autoracer. 'Ik zorg er wel altijd voor dat ik de race niet op 100% rijd. Je moet wat marge overhouden. Dat geldt ook voor ondernemen. Risico nemen is prima, maar niet te veel.'

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1485313/anderhalf...
  5. forum rang 10 voda 31 augustus 2023 07:31
    Azerion iets negatiever gestemd over 2023

    Na desinvestering.

    (ABM FN-Dow Jones) Azerion is donderdag iets negatiever geworden over de ontwikkelingen in 2023, na de desinvestering van Youda Games. Dit maakte de Nederlandse computerspelontwikkelaar en -uitgever donderdagochtend bekend in een update over het tweede kwartaal.

    Deze maand werd bekendgemaakt dat Azerion de portefeuille met spellen van Youda Games aan Playtika Holding verkocht voor 81,3 miljoen euro plus een earn out. Dankzij de earn-out kan de totale verkoopprijs oplopen tot 150 miljoen euro.

    De desinvestering heeft wel een impact op de verwachtingen voor dit jaar, zo bleek donderdag. De aangepaste EBITDA komt dit jaar vermoedelijk nog steeds uit op minstens 75 miljoen euro, maar de omzet zal rond de 540 miljoen euro uitkomen. Eerder werd nog gemikt op een omzet van circa 560 miljoen euro. Na dit jaar zal de omzetgroei circa 15 procent zijn.

    De aangepaste EBITDA-marge komt op de middellange termijn nog steeds uit tussen de 14 en 16 procent. Voor dit jaar zal de marge aan de onderkant van deze bandbreedte uitkomen.

    In het tweede kwartaal boekte Azerion een omzet van 122 miljoen euro, tegen 104 miljoen euro in dezelfde periode in 2022. Dat is een stijging van ruim 17 procent, geholpen door een groei van het Platform-segment met meer dan 21 procent.

    De aangepaste EBITDA steeg met 58 procent tot bijna 19 miljoen euro en de marge bij Platform liep op van 9,6 naar 13,4 procent.

    Het operationeel verlies bedroeg 2,9 miljoen euro tegen een verlies van 3,1 miljoen euro een jaar eerder, als gevolg van hogere amortisatie en herstructureringskosten.

    De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg 7,5 miljoen euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  6. forum rang 8 aextracker 31 augustus 2023 09:20
    quote:

    DeZwarteRidder schreef op 2 augustus 2023 10:42:

    [...]

    Weer een hoop onzin van Trekker: Azerion zit zodanig in de stront, dat ze het nodig vonden om hun enige waardevolle spelletjesbedrijf te verkopen.

    De omzet zal hierdoor flink gaan dalen.
    Bijgaande AZERION H-1 feiten uit het persbericht vs. de fictie van DZR;

    De aangepaste EBITDA dit jaar 75 miljoen euro.
    De omzet ca. 540 miljoen euro uitkomen = 3.5% minder (groei).
    Na 2023 zal de omzetgroei circa 15 procent zijn = Euro 81 Mln omzetplus in 2024 vs. LE 540 in 2023.

    De aangepaste EBITDA-marge middellange termijn tussen de 14 en 16 procent.
    Dit jaar onderkant van deze bandbreedte.

    In het tweede kwartaal boekte Azerion een omzet van 122 miljoen euro, tegen 104 miljoen euro in dezelfde periode in 2022.
    Dat is een stijging van ruim 17 procent, geholpen door een groei van het Platform-segment met meer dan 21 procent.
    De aangepaste EBITDA steeg met 58 procent tot bijna 19 miljoen euro en de marge bij Platform liep op van 9,6 naar 13,4 procent.

    Het operationeel verlies bedroeg 2,9 miljoen euro tegen een verlies van 3,1 miljoen euro een jaar eerder, als gevolg van hogere amortisatie en herstructureringskosten.

    De kasstroom uit operationele activiteiten bedroeg 7,5 miljoen euro.

    Kortom 3.5% minder omzet(groei) dan verwacht en iets minder verlies, bij behoud Ebitda.
    De definitie van "flink bij DZR", blijkt 3.5% minder groei in 2023 en 15% groei 2024 e.v.

    Op naar de Q3 en einde jaars bevestiging van de verwachtingen. Time will tell the facts.
2.441 Posts
Pagina: «« 1 ... 94 95 96 97 98 ... 123 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links