Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ING Groep AEX:INGA.NL, NL0011821202

  • 14,694 25 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 14,550 - 14,768
  • 8.552.536 Gem. (3M) 11,3M

ING 2023

8.444 Posts
Pagina: «« 1 ... 58 59 60 61 62 ... 423 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 10 maart 2023 13:43
    Beursblik: koersdruk ING en ABN overtrokken

    Amerikaanse problemen gelden volgens analist slechts in beperkte mate.

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten staan wereldwijd fors onder druk, waarbij de financials de kop van Jut zijn, met in Amsterdam koersverliezen voor ING en ABN AMRO van 4,5 en 3,1 procent, maar dat is ten onrechte. Dit zegt analist Robbert Manders van de VEB tegen ABM Financial News.

    Aanleiding voor de zorgen zijn de problemen die Silicon Valley Bank donderdag meldde, nadat eerder in de week al Silvergate zei zichzelf op te doeken, aldus Manders. "De aanleiding was in beide gevallen een uitstroom van deposito's, waardoor ze met verlies hun obligaties moesten verkopen."

    De obligaties 'an sich' zijn het probleem volgens Manders niet. Dit zijn vrijwel geheel veilige obligaties die een staatsgarantie hebben. "Het grote probleem is dat deze obligaties zijn aangekocht toen de rente laag was. De rente is het afgelopen jaar sterk gestegen, waardoor de obligaties minder waard werden."

    Volgens de kapitaalregels mogen banken obligaties op de balans laten staan tegen kostprijs, mits ze aangeven van plan te zijn om die obligaties tot aflossing aan te houden. "Er hoeft dan geen verlies gerealiseerd te worden en het enige vervelende daar aan is de (relatief) lage rente die de bank ontvangt op de obligatie."

    Maar wanneer rekeninghouders ineens weglopen, zoals bij Silicon Valley Bank en Silvergate, is er wél ineens de noodzaak om die obligaties te gelde te maken. "Beleggers zijn zich er plotsklaps bewust van dat dit een probleem is en dat wreekt zich."

    Amerikaanse banken komen volgens Manders in de problemen, omdat ze best veel geld hebben gestoken in obligaties. Veel minder dan SVB en Silvergate, maar toch is hun balans behoorlijk gegroeid sinds eind 2019 en dat geld is voor ongeveer de helft naar obligaties gegaan.

    ING en ABN AMRO hebben ook geld zitten in obligaties, maar volgens de analist relatief veel minder dan Amerikaanse banken als Citigroup en JPMorgan en nóg veel minder dan SVB of Silvergate.

    ING heeft volgens Manders 48 miljard, ofwel 5 procent van de balans, in obligaties zitten die tegen kostprijs worden gewaardeerd. Bij ABN AMRO is het zelfs verwaarloosbaar volgens de analist.

    Silvergate had aan het einde van het derde kwartaal 20 procent van de balans in 'hold to maturity obligaties zitten en nog eens 50 procent gewaardeerd op werkelijke waarde. Daar moest behoorlijk wat op afgeschreven worden, omdat de rente steeg, ze verkochten, en moeten nu dus alles op werkelijke waarde waarderen. SVB is volgens de analist nog erger, met 42 procent van de balans in hold to maturity obligaties per eind 2022.

    Beleggers vrezen sinds donderdag dat ook de grote Amerikaanse banken op Wall Street wellicht moeten gaan verkopen, en dan zijn de gevolgen een stuk groter.

    Bank of America heeft voor 600 miljard dollar, circa 20 procent van de balans, in hold to maturity zitten. "Als ze dat zouden moeten verkopen, hebben ze een enorm probleem."

    Maar ING en ABN AMRO hebben daar dus nauwelijks last van, aldus Manders. "De risico's zijn louter indirect."

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  2. forum rang 4 Erny 10 maart 2023 14:33
    quote:

    voda schreef op 10 maart 2023 13:43:

    Beursblik: koersdruk ING en ABN overtrokken

    Volgens de kapitaalregels mogen banken obligaties op de balans laten staan tegen kostprijs, mits ze aangeven van plan te zijn om die obligaties tot aflossing aan te houden. "Er hoeft dan geen verlies gerealiseerd te worden en het enige vervelende daar aan is de (relatief) lage rente die de bank ontvangt op de obligatie."
    ....................................
    Maar ING en ABN AMRO hebben daar dus nauwelijks last van, aldus Manders. "De risico's zijn louter indirect."

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
    ING en ABN AMRO hebben misschien weinig last van obligaties , maar deze banken hebben dan weer wel relatief veel hypotheken met langlopende lage rente op de balans staan. Die kunnen dus alleen met zware verliezen worden doorverkocht of helemaal niet. Of deze ooit worden afgelost is ook nog maar de vraag. De risico's zijn niet louter indirect.
  3. forum rang 6 Opentop 10 maart 2023 15:22
    quote:

    Erny schreef op 10 maart 2023 14:33:

    [...]
    ING en ABN AMRO hebben misschien weinig last van obligaties , maar deze banken hebben dan weer wel relatief veel hypotheken met langlopende lage rente op de balans staan. Die kunnen dus alleen met zware verliezen worden doorverkocht of helemaal niet. Of deze ooit worden afgelost is ook nog maar de vraag. De risico's zijn niet louter indirect.
    Dit werkt omgekeerd.
    Iemand die "te weinig" rente krijgt op zijn obligatie zal ze wellicht verkopen. Dan komt de bank met die obligaties te zitten.
    Iemand die "te weinig" rente betaald op zijn lening, doet niets. De bank ook niet mits ze die lening ook hebben ingedekt.
  4. forum rang 5 Cerburus 10 maart 2023 15:28
    dat is de vraag; . Je moet gewoon altijd opletten als onderpanden waarop banken 'geld creëren' in waarde dalen. Dat hebben we vanaf 2008 hopelijk wel een keer geleerd.......Enfin zie het vooralsnog als een storm in een glas water maar scherp opletten is altijd van belang.
    Nu de waarde obligaties, maar relevanter wat je ook in elk land ziet, daling van de huizenprijzen... denk dat deze ook wel weer langzaam uitbodemt, maar mocht dit niet het geval zijn en er een 'bubbel barsten' , kun je hier gewoon dezelfde reactie krijgen. 1 Ding hebben ze gelijk en dat is dat dit directe gevolg is van de stijgende rentes,.
  5. forum rang 5 havik of duif 10 maart 2023 15:58
    Ik heb gebruik gemaakt van deze doorgeslagen emotie. Nederlandse analisten schrijven dat de banken in Nederland er vele malen sterker voorstaan en ook veel minder risico nemen met daarbij binnenkort een rente verhoging die gunstig is voor de winstgevendheid en dat er altijd een achtervang is van de Nederlandse Bank mocht een klein bankje zijn verplichting niet kunnen nakomen. Volgende week als de angst en de emotie wat meer tot rust zijn gekomen is het rendement oogsten, dat is mijn verwachting en daarom met deze overdreven daling stevig ingestapt. Goed weekend allen.!
  6. forum rang 4 Tonydwi 10 maart 2023 17:03
    Zo snel kan het gaan.
    SVB-aandelenkoers daalt nog eens 68% premarket

    Hoofdkantoor Silicon Valley Bank in Santa Clara, Californië.
    De aandelen van SVB Financial Group werden vrijdag stopgezet na een scherpe premarket-uitverkoop die plaatsvond toen de bank zich haastte om nieuw kapitaal aan te trekken.

    Aandelen van SVB, de moedermaatschappij van Silicon Valley Bank, werden kort na 8.30 uur ET stopgezet wegens wachtend nieuws, volgens een webpagina die wordt onderhouden door Nasdaq die voorraadstops volgt. Voor de stop daalde het aandeel van het bedrijf met 68% tot ongeveer $ 34 op groot volume in premarket-handel.

    Op donderdag kelderde het aandeel met 60% in zijn grootste eendaagse uitval in de geschiedenis.

    De paniek rond SVB begon woensdag, toen het bedrijf zei dat het een verlies van $ 1,8 miljard na belasting zou boeken op de verkoop van investeringen en $ 2,25 miljard zou proberen op te halen door een mix van gewone en preferente aandelen te verkopen.

    Dat leidde tot de vrees in de banksector dat andere instellingen gedwongen zouden kunnen worden verliezen te nemen om contant geld op te halen, waarbij de vier grootste Amerikaanse banken donderdag $ 52 miljard aan marktwaarde verloren.

    Die angsten troffen sommige instellingen vrijdag opnieuw. De aandelen van First Republic Bank, die zich richt op ondernemers en vermogende particulieren, daalden met 20% vóór de openingsbel. De vier grootste Amerikaanse banken daarentegen bleken veerkrachtiger. Aandelen van JPMorgan, Bank of America, Wells Fargo en Citigroup werden elk min of meer vlak verhandeld.

    De aandelenverkoop van de SVB moet begin vrijdag nog worden afgerond.

    The Wall Street Journal meldde donderdag dat sommige durfkapitaalinvesteerders startups hebben geadviseerd hun geld uit SVB te halen, daarbij verwijzend naar liquiditeitsproblemen.

    De situatie bood de laatste glimp van hoe hogere rentetarieven door het financiële systeem kabbelen. Stijgende rentetarieven hebben de waarde van bestaande obligaties die banken aanhouden onder druk gezet; tegelijkertijd zien sommige banken dat klanten hun deposito's verplaatsen naar alternatieven met een hoger rendement, zoals geldmarktrekeningen.
8.444 Posts
Pagina: «« 1 ... 58 59 60 61 62 ... 423 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Misplaatste reactie op cijfers ING Groep

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links