Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Langs de economische meetlat

Afgelopen maandag kwam de ISM index uit. Die was schrikbarend goed. Dat wil zeggen eindelijk weer een keertje boven de 50,0. We hadden het kunnen weten.

Als we de voorspellers Philly Fed, Empire State en die van Richmond er bij hadden genomen, dan hadden we het kunnen weten.


De rode lijn is de voorspelling, de zwarte lijn is de uitkomst.
Dat verklaart waarom de AEX er maar beperkt op reageerde.

Gelddrukken
Het is nuttig om te kijken in hoeverre de beurzen al op een eventueel economisch herstel zijn vooruit gelopen. U ziet in de grafiek hieronder dat de beweging van de S&P 500 en de ISM index redelijk in lijn met elkaar lopen.

Maar de laatste tijd zijn de koersen een flink stuk harder gestegen dan de inkopers indiceren. De verklaring ligt volgens sommige strategen in de monetaire verruiming.

De koersen stijgen nu vooral vanwege het gelddrukken. Daardoor gaat de p/e omhoog, maar niet de “e”. Pas als de geldverruiming echt leidt tot serieuze economische groei .

In Europa zien we een zelfde soort beeld. De PMI van de eurozone geeft aan dat het met de euro-economie een klein beetje beter gaat dan we een tijdje geleden dachten. Maar hosanna is het nog niet. De MSCI Europe daarentegen is 20% hoger dan een jaar geleden.

Mooie correlatie
Een laatste grafiek waarin de PMI van euroland en de winstontwikkeling van de MSCI Europe staat. Ook een mooie correlatie, maar ook wel heel logisch. Meestal gaat bij een hogere economische groei, de winst ook omhoog.

Behalve natuurlijk als net als in China de AIQ (Arbeids Inkomen Quote ) omhoog gaat. Het deel van de toegevoegde waarde dat de werknemers krijgen. U en ik noemen dat meestal loon. Hoe meer werknemers krijgen, hoe minder er voor de aandeelhouders overblijft.

Maar stijgende lonen, daar hoeven we in Europa nog even niet bang voor te zijn. Ik zag als circumstancial evidence dat de nieuwe versie van de Eend niet in Frankrijk, maar in Spanje wordt geproduceerd, vanwege de lage loonkosten aldaar.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links