Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Raar maar waar

Een van mijn gewaardeerde collega’s wees me op een blog, waar ik overigens nog nooit van had gehoord. Het bericht haalde een onderzoek aan naar de koersbewegingen rond meetings van de FOMC (Federal Open Market Committee).

De bewegingen zijn opvallend. Ten tijde van zo’n vergadering gaan de koersen gemiddeld omhoog. En dat is eigenlijk heel vreemd, want de rente kan tijden zo’n vergadering omhoog of naar beneden.

Het onderzoek loopt vanaf 1994 tot 2011. In deze periode is de Fed-rente flink gedaald en een rentedaling is meestal goed voor aandelen. Dit is niet afdoende om dit fenomeen te verklaren. Een ander verklaring heb ik niet. U wel?

Fed-rente sinds 1994

Beter long
Kijk u wordt er niet heel rijk van. Op de FOMC-dag gaan koersen met zo’n 0,7% omhoog, terwijl dat op een gemiddelde dag maar iets boven de nul is. Het geeft in ieder geval aan dat u tijdens de Fed-bijeenkomsten maar beter een beetje long kunt zitten dan short.

De koersen hebben een klein beetje wind mee en daar kunt u maar beter van profiteren.


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 17 juli 2012 11:38
    Het is heel simpel Corne, men hoopt gewoon weer op een extra stimuleringsmaatregel op de dag dat de heren bij elkaar komen.
    Niets meer en niets minder. QE3 of QE4 of QE5, het maakt niets uit allemaal. We zitten in een negatieve spiraal waar we de komende jaren niet uit zullen komen. Elke impuls doet de koersen stijgen voor 2 dagen en daarna keert de realiteit weer terug. De problemen in de landen zoals Spanje en Griekenland zullen voorzichtig naar het noorden verplaatsen. Gevolg, nog meer bezuinigingen om maar aan die krampachtige 3% norm vast te houden, gevolg, nog meer negatieve consumenten die nog minder gaan uitgeven, gevolg, nog minder productie en omzet voor de bedrijven, gevolg, nog minder winsten en hogere werkloosheid etc... etc.....het volgende probleem voor de banken staat alweer voor de deur, het afboeken van de Vastgoedportefeuilles.....die staan nog voor een slordige 40 miljard te hoog in de boeken.....nee we zijn er nog niet....!!!!
  2. [verwijderd] 17 juli 2012 11:40
    is niet zo heel vreemd als je bedenkt dat er een - verzwegen maar tegelijkertijd niet zo heel geheim - speciaal team is als een PPT.

    Een officieel USA Plunge Protection Team, dat acties uitvoert, lees manipulatie, om de stand van indexen te "beschermen".
    Blijkbaar moet op deze dagen de indexen altijd positief zijn.
    De slimme belegger was daarvan al op de hoogte.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links