Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Tweedeling in AEX

Vorige week vrijdag opende de AEX boven de hoogste koers van donderdag en steeg daarna gedurende vier aaneengesloten handelsdagen hoger. De AEX sloot gisteren voor het eerst deze week met verlies. In deze vijf handelsdagen bedraagt de koerswinst 5,2%. Ten opzichte van de laagste slotstand begin vorige maand bedraagt de koerswinst (10,6%) twee keer zoveel.

Er is altijd wel een fundamenteel excuus voor een beursrally of -inzinking. Maar als ECB-president Draghi beweert dat de onzekerheid groot is, hoe moet u dan als toeschouwer oorzaak en gevolg uit elkaar houden? Datzelfde geldt voor de visie van het Internationale Monetaire Fonds. Op 12 april 2011 meldde Het Financieele Dagblad ‘IMF ziet geen grote risico’s voor economie’, maar in september vorig jaar merkte Christine Lagarde van het IMF op ‘Iedereen loopt gevaar.’

Achteraf blijkt vaak dat het beter is om tegen het overheersende sentiment in te gaan. Na april vorig jaar stortten de aandelenkoersen wereldwijd in om na september vorig jaar fors te stijgen. In aanloop naar de koerstop in de AEX dit jaar op 337,20 meldden de financiële pagina’s dat de Federal Reserve een positievere toon aansloeg over het herstel in de Verenigde Staten en dat de lente doorbrak op de Europese beurzen. 

Rechtsomkeert
Vrijwel direct nadat de inkt van deze positieve berichtgeving was opgedroogd daalde de AEX naar 281 begin vorig maand. Afgelopen woensdag sloot de AEX op 314,83 en gisteren werd intraday nog even 316,22 genoteerd voordat de AEX rechtsomkeert maakte. De beursrally in de afgelopen maand heeft nu een 61,8% van de koersdaling dit jaar ingelopen. Volledigheidshalve is nog interessant om op te merken dat rond de top in maart dit jaar de AEX 38,2% heeft ingelopen van de koersdaling in de periode 2007 t/m 2009.

Ten opzichte van de top vorig jaar heeft de AEX bij een indexstand op 315,19 nu 50% van het koersverlies hersteld. Al deze drie (Fibonacci)ratio’s zijn heel gebruikelijk in de processen van groei en verval in de natuur. In dit kader kan men zich afvragen of het beursherstel nu weer is afgerond of niet. Om de kansen en bedreigingen in kaart te krijgen is het gebruik van objectieve criteria wenselijk. Niet dat het iets voorspelt, maar het zegt iets over de feiten.

In mijn columns maak ik gebruik van de slotkoers en combineer deze met twee gemiddelden; een 20-daags en 120-daags gemiddelde. Op basis van de slotkoersen gisteren bevinden zich 15 van de 25 AEX-aandelen onder het 20-daags gemiddelde, terwijl dit gemiddelde onder het 120-daags gemiddelde noteert. Dus 60% van de AEX-aandelen bevindt zich in een dalende trend.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Smalle basis
Het omgekeerde doet zich ook voor. Zo noteren de aandelen ASML, Unilever en TNT Express in een stijgende trend (afgerond 12%). Het aandeel TomTom noteert onder het 120-daags gemiddelde, terwijl het 20-daags gemiddelde boven het 120-daags gemiddelde noteert. Volgens deze objectieve constatering zou je kunnen zeggen dat het aandeel topvormingskarakteristieken vertoont.

Omgekeerd zien we in zes aandelen een slotkoers boven het 120-daags gemiddelde, terwijl het 20-daags onder het 120-daags gemiddelde beweegt. Volgens deze feiten bewegen iets minder dan een kwart van de aandelen uit de AEX in een bodemproces: dit zijn de aandelen Heineken, Unibail-Rodamco, Corio, Philips, Elsevier en Royal Dutch Shell.

De conclusie dringt zich op dat deze zes aandelen plus de drie aandelen in een stijgende trend op dit moment gezamenlijk nog maar een smalle basis vormen voor een duurzaam herstel. Hopelijk kan zwaargewicht Royal Dutch het koersherstel vasthouden.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


Edward Loef schrijft deze column vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. LOEF. LTA of een aan haar gelieerde onderneming of persoon kan op elk willekeurig moment (in)direct een long of shortpositie hebben in de in deze publicatie genoemde financiële markten of instrumenten. De in deze publicatie vermelde gegevens zijn ontleend aan door LTA betrouwbaar geachte bronnen en publiekelijk bekende informatie. Voor de juistheid en volledigheid van de genoemde feiten, gegevens, meningen, verwachtingen en uitkomsten daarvan kan LTA niet instaan. LTA geeft dan ook geen garantie of verklaring daaromtrent, noch uitdrukkelijk noch stilzwijgend. LTA aanvaardt om die reden geen aansprakelijkheid voor schade die het gevolg is van de onjuistheid en/of onvolledigheid van bedoelde informatie. Deze column dient niet te worden opgevat als een aanbod om effecten of andere waardepapieren te kopen of te verkopen, noch als een uitnodiging of aansporing tot het doen van enige investering. De informatie in dit artikel is generiek van aard en houdt geen rekening met de specifieke (beleggings-) doelstellingen, de persoonlijke financiële situatie en persoonlijke behoeftes van de ontvanger. De ontvanger mag de informatie uit dit rapport dan ook niet aanmerken als een (persoonlijk) advies. Opinies, feiten en meningen in deze column kunnen zonder nadere aankondiging worden gewijzigd. Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst.


Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Edward Loef

Edward Loef schrijft zijn columns vanuit zijn functie als zelfstandig en onafhankelijk technisch analist. Hij beoordeelt de trends in beurskoersen op basis van een eigen ontwikkelde handelsmethodiek. Via zijn website, edwardloef.com, kunt u zich aanmelden voor een gratis nieuwsbrief gebaseerd op die methode LOEF. Loef werkt...

Meer over Edward Loef

Recente artikelen van Edward Loef

  1. jun '17 TA: Focus op stijgende trends
  2. jun '17 TA TomTom: Postief op lange termijn
  3. mei '16 Koersen volgen zonder beursvisie 1

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 juli 2012 22:34
    Ik weet dat een technisch analist niet naar nieuws kijkt maar er vanuit gaat dat alles in de koersen verdisconteerd zit. Edward doet dit wel(best grappig) maar als je TNT express (waar sinds enige tijd een bod op rust van 9,50) mee neemt in het rijtje aandelen dat in een stijgende trend zou zitten, dan heb je even niet opgelet denk ik dan. (ik had TNT maar weg gelaten)
    verder prima column.
  2. [verwijderd] 8 juli 2012 12:39
    Europese aandelen in zijn algemeenheid zijn ondergewaardeerd vs US aandelen:
    - 2x zo hoge gemiddelde dividend rendement
    - factor 3 x de regliere average premium op US vs. Europese aandelen

    Nu is het moment om koopjes te jagen: quality aandelen met goed dividend. Denk aan EON, Santander, Telefonica, etc
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links