Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Normale AEX-terugtest

De positieve punten overheersen in het uitbodemingsscenario en de huidige terugval in de AEX zie ik als normale terugtest na de uitbraak boven de middelste dalende toppenlijn van deze correctieve beweging van ruim 10%. Vaak zien we een correctie gepaard gaan met drie neerwaartse versnellingen.

De meest steile dalende toppenlijn werd medio april al gebroken en gaf het prille eindsignaal van deze correctie. Doordat alsnog de dubbele bodem bij 304 destijds werd gebroken en precies de sinds september stijgende bodemlijn op de logaritmische weekgrafiek werd getest, was er meer bevestiging nodig.

Deze werd gegeven met de beweging boven de middelste dalende toppenlijn, definitieve bevestiging wordt gegeven boven de zone 312,40 – 313,40. Hier liggen meerdere recente toppen en dit is tevens de neklijnzone van een potentieel omgekeerd hoofd-schouderpatroon, waarbij de AEX momenteel bezig is met de vorming van de tweede schouder.

Snelle terugval
Het neerwaarts potentieel lijkt nu beperkt en de kans is aanwezig dat we gisteren al de bodem hebben gevormd, maar zekerheid hiervoor treedt pas op boven de genoemde neklijnzone. Nadat bij de opening de neklijnzone nog werd getest, viel de AEX in de loop van de ochtend snel terug. De middelste voormalige dalende toppenlijn ligt vandaag bij 305,50 en werd gisteren op slotbasis getest.

Vlak daaronder ligt nog het 200-daags gemiddelde bij 304,70, de recente opwaartse gap tussen 304,80 en 305,20 en het dieptepunt van de eerste schouder bij 304. Ik verwacht nu snel een omkeersignaal en een hernieuwde test van de neklijnzone in de komende dagen. Een doorbraak lijkt daarbij slechts een kwestie van tijd waarna een koersdoel is te berekenen van ongeveer 326.

De minst steile (langs de toppen van 337,20 en 332,50) ligt vandaag alweer bij 314,30, een oude bodem bij 316,70 en het 50-daags bij 320,60, allemaal niveaus die wel eens snel op de borden kunnen komen te staan. Ook de technische indicatoren zoals de RSI (positieve divergentie en recente opwaartse uitbraak), MACD (positieve crossing) en VIX ontwikkelen zich sterk in de richting van een verder stijgende aandelenindex.


Klik op de grafiek voor een grote versie

SOX
De indices in de VS bleven zich sterk ontwikkelen, waarbij de SOX zijn opwaartse uitbraak bevestigde boven de dalende toppenlijn van de forse correctieve beweging in de stijgende langetermijntrend.


Klik op de grafiek voor een grote versie

WTI
Opvallend was verder de bevestiging vanuit de olieprijs (WTI) boven zijn dalende toppenlijn van de correctie. Hij testte recent nog precies de stijgende bodemlijn (sinds oktober) voor de vierde keer en rondde met de doorbraak de correctie af. Ruimte is er naar 114 en hoger met nog tussenliggende weerstand bij 110,30. Steun ligt er bij 103,50 en de stijgende bodemlijn van 102,20.

Euro-dollar
Let als laatste op de euro-dollar. Hij is opnieuw afgeketst op de dalende toppenlijn van nu 132,60. De bandbreedte wordt echter smal. Onder de zone 129,80 – 130 verzwakt het plaatje verder. Een doorbraak boven de zone 132,60 – 132,70 geeft een directe opwaartse draai en koopsignaal in het kortetermijnbeeld.


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 mei 2012 08:47
    Goedemorgen allemaal!

    Ik laat mijn mei puts gewoon staan, er worden heel veel analisten weer positief. Maar ik ga wel mee met de dagelijkse gang, dus hier en daar een call is wel lucratief. Maar een vangnetje lijkt mij niet slecht.

    @Juan, idd, als die partijen dat kunnen, is het makkelijkste, meedoen! Ik blijf opletten....:-) vr grt
  2. platta 3 mei 2012 08:48
    Dax:
    Uitbraak gisterenmorgen was vals. Ik heb uitbraak niet getraded, want ik vertrouwde het niet. Voorbeurs de zaak hoger zetten met komende cijfers 09:55 is sowieso risky. Beest van een bulltrap.

    Velen zaten fout en moesten sluiten. Daxxie was medogenloos voor hen die boven 6810 waren ingestapt. Omgekeerd shs patroon is ongeldig. Plaats trouwens sowieso vraagtekens bij dit patroon. Ik zie ze vaak maar validiteit is gering.

    Dalende toppenlijn vanaf 2e helft maart was weerstand. Ook 200 sma op 4hr chart. Zie rode pijl. Gisteren wees ik hier al op.
    Sterke steun op 6655 is 50 fibo range. Blauwe pijl
    Voor mij blijft fibo range 6500 6810 in stand. Recente uitbraken boven dit nivo zie ik als vals. Voorlopig dus zijwaarts tussen deze grenzen. Sma 200 blijf ik ook als belangrijke weerstand zien bij stijgingen.

    Daling van gisteren werd tot 61.8 geretraced.

    Platta heeft er gisteren 75 punten uitgesleept. Paar keer burned. Bias toch eerdere reversal. Overwegend short einde dag long. Geluk en pech waren in balans. Het was mij het dagje weer wel.

    Zie plaatje 4hr chart.
    Dow is trading against the spike ism. 50% nu.
  3. [verwijderd] 3 mei 2012 08:51
    nogmaals. DE stijging moet komen van de fondsen.
    Er is echter een groot % fondsen waarvan het lijkt dat ze zich niet meer oprichten uit de downtrend..Neem ik dat als randvoorwaarde dan moet de stijging komen uit de trekpaarden van de index, de zwaargewichten. Of gaan de "downtrenders" een upswing maken geluktijdig met een koerstijging van de zwaargewichten of-of?
    En dan nog de zwakke positie van de financials.
    Nee, Nee niet omhoog
  4. kolenboer 3 mei 2012 09:10
    Ik blijf short. Bas schrijft al 10 jaar hetzelfde, alleen de getallen zijn anders.

    Zit nog steeds short Nasdaq. heb ik eigenlijk spijt van. Short gaan in de VS is financiele zelfmoord. De manipulatie daar is verschrikkelijk. Alle dalingen worden opgekocht door de FED. Ik begreep dat QE3 gelanceerd is? Dan is QE4 onderweg.

    Over een half jaar zit men zich weer af te vragen of QE4 nu wel of niet komt. Nou, dat is simpel. QE 4 tot en met 100 komen in een steeds sneller tempo achter elkaar.
  5. [verwijderd] 3 mei 2012 09:16
    Op mijn vraag of het klopte wat Binck vertelde, gaf ING het volgende antwoord.

    Hartelijk dank voor uw email. De uitleg die u van Binck heeft gekregen is correct. Een keer per maand wordt het stop loss-niveau van een Sprinter op de AEX aangepast aan het financieringsniveau. Doordat een groot aantal AEX fondsen de afgelopen maand dividend heeft uitgekeerd, is het financieringsniveau gedurende de maand een aantal punten lager geworden.
    Op onze website bieden wij de Sprinter calculator aan. Hiermee kunt u bijvoorbeeld vlak voor het einde van de maand zien hoe het stop loss-niveau van een Sprinter aangepast gaat worden.
    Mocht u naar aanleiding van onze reactie nog vragen hebben, dan kunt u contact met ons opnemen via sprinters@ingbank.com. U kunt ons ook telefonisch bereiken via onze gratis servicelijn, 0800-2SPRINT (0800-2777 468). Deze servicelijn is bereikbaar op werkdagen van 8.30 tot 18.00.
    Met vriendelijke groet,
    Sander van Baren

    Het ING Sprinter Team
    Telefoon: 0800-2SPRINT (0800-2777 468)
    E-mailadres: sprinters@ingbank.com
    Internet: www.ingsprinters.nl

  6. Julian247 3 mei 2012 09:22
    Short in Amerika heeft geen zin. De Dow en Nasdaq liggen het sterkst in de hele wereld omdat Chinezen met heel veel geld dat het land uit willen hebben en alleen maar grote amerikaanse fondsen kopen. Als je short wil verdienen kan je dus beter de zwakkere broeders pakken. Als het al een keer zakt in de VS staan de koopjesjagers in de rij en daar komt bij dat de fundamentals veel beter zijn in de VS dan in Europa momenteel, dat valt niet te ontkennen. Mocht het weer wat tegenvallen met de banencijfers begint men weer te schreeuwen om QE3 en vliegt het goud en de olie weer door het dak
  7. [verwijderd] 3 mei 2012 09:48
    quote:

    derivatix schreef op 3 mei 2012 09:28:

    @Johannes:
    Wat gebeurt er met t financieringsniveau van een short sprinter AEX op dividend uitkeringen? Gaat dat ook omlaag? Is ing niet duidelijk over.
    stop loss en financieringsniveau hangen samen.

    Ik ga nu CFD's onderzoeken, want ik heb geen zin in een instrument met een calculator waar je elke maand heel erg bij moet opletten.
  8. [verwijderd] 3 mei 2012 10:29
    quote:

    johannes51 schreef op 3 mei 2012 09:48:

    [...]
    Ik ga nu CFD's onderzoeken,...
    Keep me posted, Johannes. Ook lijkt mij de DAX of de SP500 beter geschikt om op te handelen dan de volgzame, immer achterblijvende AEX. Maar is wel iets verder van mijn bed, dus heb nog geen idee hoe de weging van aandelen in die indices is.

    Misschien kan Platta ons van wat tips voorzien? Aan zijn goedgevulde margin account te zien gaat het hem goed af. ;)
  9. Eugen III 3 mei 2012 10:44
    quote:

    Co1972 schreef op 3 mei 2012 10:29:

    [...]
    Keep me posted, Johannes. Ook lijkt mij de DAX of de SP500 beter geschikt om op te handelen dan de volgzame, immer achterblijvende AEX. Maar is wel iets verder van mijn bed, dus heb nog geen idee hoe de weging van aandelen in die indices is.

    Misschien kan Platta ons van wat tips voorzien? Aan zijn goedgevulde margin account te zien gaat het hem goed af. ;)
    CFD's op de DOW bij IG Markets heel goedkoop, je betaalt op een 1 Euro contract alleen maar de spread van TWEE punten
    rechttoe, rechtaan en verder geen gezeik
278 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 14 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links