Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Olieworstelen met 2,40

De beweging in de euro-dollar (EUR/USD) zet schoorvoetend een volgende stap in de richting van de naderende weerstand boven de 1,33. De andere markten bevestigen deze ontwikkeling. De verschillende crosses tegen de EUR vertonen allemaal een onderdeel van het beeld dat de vooruitzichten schetst voor onze knuffelmunt.

Zo schreef ik gisteren dat er opwaartse potentie bestaat tegen de Australische dollar (AUD), hetgeen kenmerkend is voor het beeld dat de EUR vormt in vergelijking met een aantal valuta. Het stijgingstempo en de potentie van de opwaartse beweging neemt af naarmate de koersen stijgen. Valutaparen die de opwaartse beweging in beginsel gesteund hebben, beginnen het nu af te laten weten.

Een aantal paren staan namelijk tegen de weerstand of vertonen andere tekenen waardoor de potentie in mijn visie verder beperkt zal zijn.

Herstelpoging
Een oplettende lezer zag dat de euro-Turkse lire (EUR/TRY) aan het olieworstelen was met de voormalige steun cq weerstand bij 2,40. Het beeld in de EUR/TRY is als volgt voor de kortere termijn:


Klik op de grafiek voor een grote versie.

De koersen zijn na een periode van daling ongeveer een maand geleden begonnen aan een poging tot herstel. Deze stijging is van kleinere orde dan de daling ervoor, omdat er een langere periode van daling was dan het herstel waar ik nu over spreek.

Daardoor valt deze correctie binnen de daling en moet de uitkomst van een lagere top in de beweging van de grotere orde een reële kans toegedicht worden. De weerstandszone die dat moet bewerkstelligen wordt opgeworpen door koersen tussen de 2,40 en de 2,45 zoals in de grafiek is aangegeven.

Dat de lijn die in de grafiek getrokken is, doorbroken is geldt niet direct als een einde aan de dalende trendmatige beweging omdat het proces van lagere toppen en bodems nog steeds opgeld doet.

Neerwaartse draai
Dit alles speelt zich af tegen het grotere plaatje van de langeretermijngrafiek:


Klik op de grafiek voor een grote versie.

De bovenzijde van de langetermijntrend is getest en te sterk bevonden eerder in 2011. Na een aantal pogingen rond dat niveau gedaan te hebben zijn koersen neerwaarts gedraaid hetgeen ik in detail op de daggrafiek heb besproken.

Op dit timeframe is in eerste instantie de aanval op 2,20 een halt toegeroepen om eerste te pullbacken, voor zover dat een woord is. Nu wordt de oude steun als weerstand getest en moet blijken of de kopers voldoende kracht meebrengen om dit te bereiken.

Ik denk het niet want het proces is al in werking gezet en dit is maar een onderdeel daarvan.

Lagere top
Praktisch gezien betekent dit dat er een neerwaartse draai verwacht wordt en dat koersen dus een lagere top gaan vormen op het hogere timeframe. Dit valt prima te monitoren met een momentumindicator op de daggrafiek of door analyse van de trendmatigheid daarvan.

Als en wanneer het momentum negatief wordt of een eerste lagere top zich aandient op de daggrafiek dan weet u wat u moet doen met uw Turkse lires.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgeleid tot Certified Market Technician (CMT) en sinds 1994 werkzaam in de financiële sector. Hij werkte onder andere bij ABN Amro, Ra...

Meer over Gökhan Erem

Recente artikelen van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links