Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Soros: goud, een stervende stier

Goud heeft een jaar achter de rug, waarin het rendement een gouden randje heeft. Het is het elfde jaar op rij dat de prijzen gestegen zijn. Maar George Soros ziet het edelmetaal op de rand van een bear market staan. De investeerder noemde twee jaar geleden het edelmetaal als de ‘ultimate asset bubble’. In het eerste kwartaal heeft hij 99% van zijn investeringen in goud afgebouwd. Ook John Paulsen en Paul Touradji bouwden hun posities in goud dit jaar af. 

Volgens Dennis Gartman gaan handelaren de dood van een stier zien. Hij heeft zijn goud verkocht en is neutraal in zijn outlook. De opwaartse trend in fysiek goud is aan het einde van de weg gekomen, stelt Markus Mezger van Zug.

Bloomberg wijst erop hoe de meningen over goud uiteen lopen. Sinds september, toen de goudprijs een recordhoogte bereikte, is de prijs 19% teruggevallen. Investeringen in fysiek goud lopen terug, hoewel ze nog altijd vele malen hoger liggen dan aan het begin van het jaar.

Goud profiteerde van de onrust in de markten, aangewakkerd door de eurocrisis en de politiek van lage rente in de VS en ook Europa. De lange termijn trends zijn niet gewijzigd, met name op het gebied van monetair en fiscaal beleid, meldt Tom Winmill. Optiehandelaren blijven dan ook bullish over het edelmetaal. Martin Murenbeeld verwacht dat goud verder zal stijgen, maar de prijs ontwikkelt zich niet in een rechte lijn omhoog. Dat maakt mensen nerveus, denkt hij.

Hedgefunds daarentegen reduceren hun blootstelling aan het gele edelmetaal. Sinds 2009 zijn de hedgefondsen en speculanten het minst bullish. Soros Fund Management heeft in het eerste kwartaal bijna al zijn aandelen in SPDR Gold Trust en iShares Gold Trust verkocht. Volgens Charles Morris, HSBC Global Asset Management, is goud erg ‘overbought’, hij verwacht een consolidatie van de goudprijs. Bij een volgende bull market zal het edelmetaal zijn opmars voortzetten.

De voorspelde winsten van mijnbedrijven bereiken recordhoogten. Aandelen in de mijnbedrijven zijn echter 17% teruggevallen. De prijsdaling in goud zet centrale banken aan tot meer inkoop, wat een bodem onder de prijs legt, voorspelt Adrian Day Asset Management. Volgend jaar kopen centrale banken 600 ton aan reserves in. Volgens Ben Davies is er geen bubble in goud, maar in papieren valuta. De roep dat we de top in de markt bereikt hebben vindt hij dan ook prematuur.

De Redactie van IEXProfs bestaat uit verschillende journalisten. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. .

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: IEXProfs Redactie

De redactie van IEXProfs bestaat uit een team van financieel journalisten en werkt vanuit Amsterdam.

Meer over IEXProfs Redactie

Recente artikelen van IEXProfs Redactie

  1. 03 mei Must read: Sell in May?
  2. 02 mei Must read: China onbetwist koploper in elektrische auto's
  3. 01 mei Must read: Helft groene fondsen blijkt niet groen

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links