Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Cyclische krachten AEX

Na een afwezigheid van meer dan een jaar ben ik terug op IEX. Zoals het een echte comeback betaamt, kom ik geheel vernieuwd terug. Aan de lezer is het om te bepalen of nieuw ook beter is, maar dat is uiteraard wel mijn doelstelling. Wat is er dan zoal vernieuwd vraagt u zich af?

Ten eerste zal ik niet meer dagelijks mijn commentaar neerpennen, maar eens in de twee weken. De tweede vernieuwing is echter veruit het belangrijkst. Van technische analyse heb ik een overstap gemaakt naar cyclische analyse en meer specifiek de methodiek zoals die werd ontwikkeld door J.M. Hurst. Begin jaren ’70 publiceerde de Amerikaanse ingenieur J.M. Hurst zijn theorie over waarom de financiële markten zich gedragen zoals ze dat doen.

Ondanks het feit dat de theorie niet onopgemerkt is gebleven, is ze nooit mainstream geworden. De belangrijkste reden hiervoor is wellicht dat, alhoewel de essentie van de theorie in principe eenvoudig is, het niet eenvoudig is om deze in de praktijk toe te passen.

Filteren
Wat spreekt mij zo aan in het werk van Hurst? In essentie is zijn these dat het koersverloop wordt bepaald door een fundamentele langetermijntrend in combinatie met een optelsom van prijscycli van variabele lengte. Er is dus nog ruimte voor fundamenteel analisten, alleen moeten ze geen koersdoelen meer afgeven.

De op- en neerwaartse koersswings worden namelijk veroorzaakt door cyclische krachten die niks met die fundamentele trend te maken hebben. Het enige dat de cyclische analist dus hoeft te doen, is de relevante cycli het koersverloop filteren. Voor nu is dit genoeg theorie. Geïnteresseerden kunnen een pdf downloaden met meer achtergrondinformatie over de Hurstmethodiek

Het wordt tijd voor een visie op de AEX-index. Het koersbeeld van de AEX wordt grotendeels bepaald door de combinatie van vijf repeterende cycli. De langste cyclus heeft een lengte van 47 maanden en ging in maart 2009 van start. De volgende cycli hebben de lengte van 66, 33 en zeventien weken en deze bereikten eind september hun meest recente bodem.

Gematigd opwaarts profiel
De kortste cyclus die in de analyse wordt meegenomen heeft een lengte van ongeveer acht weken en deze bereikte zeer waarschijnlijk afgelopen week haar dieptepunt. In de koersgrafiek worden deze cycli weergegeven met de golven onder het koersverloop. De oranje golf heeft hierbij bijvoorbeeld een lengte van 66 weken terwijl de korte blauwe golf de acht weken-cyclus representeert.

Cycli hebben de prettige (theoretische) eigenschap om zichzelf eindeloos te herhalen. In de getoonde grafiek houden de gevonden cycli dan ook niet op bij de laatste koers waar worden ze in de toekomst geprojecteerd. Het effect van al deze cycli op het toekomstig koersverloop kan aan de hand hiervan worden bepaald. Dit wordt inzichtelijk gemaakt door de grijze projectielijn die in de grafiek staat afgebeeld.

Per saldo is deze lijn een optelsom van alle gevonden cycli inclusief de langetermijncomponent. Voor de komende drie, vier maanden laat deze lijn een gematigd opwaarts profiel zien. En dat is dan ook meteen onze visie voor de komende maanden: een per saldo gematigd positieve AEX-index. Er valt nog veel meer te vertellen, maar daar zal ik in de komende edities stap voor stap op ingaan.


René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com.

De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling op basis van Technische/Cyclische Analyse waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren.

Analisten van VDVM Research & Investment Consultancy hebben tenzij nader vermeld geen posities in individuele aandelen waarover advies wordt gegeven; ze beleggen alleen in trackers en beleggingsfondsen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: René van Mourik

René van Mourik René van Mourik is eigenaar van VDVM Research & Investment Consultancy. Eén van de activiteiten is de website hurstfiles.com. Hiervoor was Van Mourik hoofdredacteur van ResearchXL, dat technische analyse-diensten aan professionele partijen levert. Tot 2003 werkte hij bij het Institute for Research and Invest...

Meer over René van Mourik

Recente artikelen van René van Mourik

  1. sep '12 Tijdelijke verstoring 7
  2. aug '12 Huizenmarktbodem begin 2013? 50
  3. mei '12 Tegennatuurlijk beleggen 14

Gerelateerd

Reacties

61 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. minister president Balkenende 1 december 2011 17:40
    Vriend Van Mourik,

    Wat leuk dat je er weer bent!
    Inderdaad misschien beter dat je een andere methode hebt opgezocht. Getuigt van klasse dat je eigen zwakheden onder ogen kent en gaat doet waar je wel goed in bent. Je afscheid was gek. Je ging zogenaamd op vakantie, maar die duurde wat langer dat normaal.......

    Misschien kan je je ervaringen eens met Bassie H. delen. Die zal het ook wel moeilijk hebben.
    Mar ik ga je verhalen wel lezen.

    SUCCES

    JP
  2. retsok 1 december 2011 18:50
    nov. 2010 de Nikken special.. het blijft lachen Nikken riep up up up en de redsox analyseerden een bodem, met koersdoel 325, eind nov. waarna de laatse stijging moest komen die tot begin jan. of eind jan of midden feb kon stijgen.. en weer klopten de cycli met een stijging tot 18 feb 2011 waarna de daling moest beginnen tot nov 2012 of maart 2013.. jiehoo we zitten op koers...en nu dus de 1 jaarscyclus
  3. [verwijderd] 1 december 2011 21:41
    quote:

    Arthanos schreef op 12 oktober 2011 11:00:

    [...]

    Mensen worden een beetje moe van jouw "mening".

    Het enige wat ik zie is dat je het wel leuk vind om mensen persoonlijk aan te vallen, keer op keer weer.
    Jij (Arthanos) schrijft dit en dan val je (niet voor het eerst) Retsok zó aan?
  4. [verwijderd] 2 december 2011 09:14
    het probleem van (de meeste) technische analisten: ze geloven zelf in de voorspellende kracht van hun technische analyse! Echter, die t.a. HEEFT GEEN voorspellende kracht. t zou natuurlijk helemaal te gek zijn als zo'n grafiekje de toekomst kon voorspellen, of de euro wel of niet ophoudt te bestaan en of er wel of niet oorlog komt. Zo werkt t dus niet...
    Deze Hurstanalyse is gewoon een zgn. Fourieranalyse. Iedere beweging is te ontbinden in een som van sinusgolven met een bepaalde golflengte/frequentie. Dat blijft zo, ook als de voorspelde beweging er niet komt... dan doe je dezelfde analyse en vind je een andere som van sinusgolven met andere golflengtes/frequenties... tja, anders zouden we allemaal rijk zijn...
  5. [verwijderd] 2 december 2011 09:48
    quote:

    derivatix schreef op 2 december 2011 09:14:

    Fourier
    Helemaal mee eens. Alleen Hurst is geen Fourier oliebol.

    Kijk mijn Sinus van de Mesa geeft van te voren een daling aan. Maar goed daar klopt dus weer helemaal niks van. En Mesa oliebol is wel een Fourier. Ook lekker trouwens Fourier met kippenlevertjes. Of Fourier met zuurkool.
61 Posts
Pagina: 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links