Van beleggers
voor beleggers
desktop iconOne Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: All-time highs wijzen de weg

TA: All-time highs wijzen de weg

Nieuwe records op drie belangrijke indices zetten de toon voor het nieuwe financiële jaar.

De doorbraak van de DAX-index in Frankfurt was afgelopen week één van de belangrijkste technische hoogtepunten op de financiële markten. Hiermee werd eindelijk de loodzware barrière, alsmede een driejarige zijwaartse periode op de Duitse beurs, beëindigd.

De Nederlandse AEX Total Return index (waarbij dividenden worden herbelegd) staat eveneens op een all-time high. Ook de SOX-index, die het koersverloop van de grootste bedrijven in de Amerikaanse halfgeleiderindustrie, heeft afgelopen week een nieuw koersrecord bereikt.

Kortom drie belangrijke signalen geven de richting aan. Die is opwaarts.

Uitbraken

De recente nieuwe all time highs op de Duitse herbeleggingsindex wijzen op een sterke economie in 2021 en daarna. Nu technisch een gigantische hoofd&schouderformatie wordt afgerond, lijkt de Duitse beurs eindelijk goed op stoom te komen.

En met Duitsland als onze belangrijkste handelspartner, zal de Nederlandse beurs ongetwijfeld op deze uitbraak meeliften. Ook de SOX, eveneens een belangrijke indicator, wijst op sterke conjuncturele ontwikkelingen.

Ik denk dat met deze doorbraken de toon voor 2021 wordt gezet. Ik heb eerder aangegeven dat de Duitse beurs waarschijnlijk de verrassing voor het nieuwe beursjaar wordt.

Vandaag bekijk ik de Nederlandse herbeleggingsindex en de Duitse DAX. Volgende week neem ik de SOX index door, die de Amerikaanse halfgeleiderindustrie volgt. Overigens breken alle Amerikaanse beursindices record op record.

AEX Total Return index

De Nederlandse herbeleggingsindex laat eerst een technische verbetering zien nadat een vlagformatie (tussen de blauwe lijnen) opwaarts is gebroken.

De AEX Total Return index signaleerde met de uitbraak uit de vlag een duidelijke technische verbetering. Vervolgens is de top van februari rond 2.193,14 punten gepasseerd, waarmee de koopconditie is bevestigd.

De oude uptrend is weer opgepakt, waardoor we een verdere koersstijging mogen verwachten, met een eerste, maar niet ultieme, koersdoel ligt rond weerstand 2.450 punten.

De top van 21 februari rond 2.193,14 punten fungeert voorlopig als vangnet. De volgende steun ligt rond 1.867,30 punten (de bodem van september 2020).


DAX index eindelijk door horde 13.795,24

De Duitse beurs weet eindelijk de toppenlijn uit 2017 (rode stippellijn) te slechten, zij het nipt. De recente hogere koersbodems gaven al aan dat beleggers op hogere niveaus (bij-) kopen.

De DAX index lijkt met de doorbraak boven de laatste koerstop van begin 2020 rond op 13.795,24 een koopsignaal te geven. Indien de DAX deze uitbraak ook weet vast te houden, wordt de koopconditie gematerialiseerd. Dan wordt de stijgende trend hervat.

Zolang de DAX index zich boven  de steun 13.795,24 (van 17 februari 2020) weet te handhaven, blijft het plaatje positief.  Met een eerste berekende koersdoel rond weerstand 16.500.

Het uiteindelijke koersdoel op basis van de volledige hoofd&schouderformatie ligt rond 19.350.

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 23 jun Steun AEX en DAX houdt stand na schijnbeweging 72
 2. 22 jun Correcties? Vergeet de rente, buy the dips 74
 3. 21 jun AEX ondergaat correctie, technische schade financials is fors 95

Reacties

369 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. Keine Ahnung / Gambler 8 januari 2021 08:43
  Gisteren plaatst koster ondermeer:
  Vergeet ook de planeten en het nieuws ..er is altijd wel iets te vinden wat verklaard waarom en beurs beweegt.

  Ik dacht dat de beurs beweegt op aan- en verkoop... :-)

  Maar goed, ik zat effe te denken als we dit jaar eens elke vrijdag onze winsten laten zien, is dit geen idee? Vandaag beginnen!
  Natuurlijk procentueel, ik bedoel, Sheikh P. met zijn/haar(mijn geschatte) 100 miljoen vermogen kan natuurlijk meer winsten genereren als ondergetekende met maar
  om en nabij de 10 miljoen.

  Ik zal aftrappen, afgelopen week bijmekaar gegokt ehh gehandeld een bedrag van 7000 euro is dus 0.07 % toename.
  Stel Sheikh P. doet ook mee zal hij/zij dus meer dan 70000 euro bij mekaar getrade moeten hebben om te winnen.

  Duidelijk?

  Mocht iemand, bv CmP bewijslast (plaatjes enz) willen zien dan heb ik 130.25 euro verdiend, procentueel 14,7 %.

  Een goedemorgen iedereen en maak er een winnend dagje van.

  Ps. Genoemde namen zijn fictieve personages. :-)
 2. Partout 8 januari 2021 08:46
  Geschiedenis Bewerken

  Een historisch voorbeeld van een hausse is de windhandel in tulpenbollen in de Gouden Eeuw geweest waarbij de bol van de zwarte tulp miljoenen guldens waard was: de Tulpenmanie.

  Een ander, nogal sinister, voorbeeld deed zich voor eind juli, begin augustus 1914 op de beurs van de Duitse hoofdstad Berlijn. Toen Duitsland officieel de oorlog verklaarde aan Servië, Rusland, België en Frankrijk brak er een oorlogseuforie uit. Men verwachtte dat vóór Kerstmis de vijanden van het Duitse Rijk verslagen zouden zijn en het in 1910 opgestelde wereldverdelende plan (men zou de wereld opdelen in Duitse en Britse invloedssferen)[bron?] eindelijk uitgevoerd zou kunnen worden. De koersen van veel aandelen, met name die van de oorlogsindustrie en de toeleveringsbedrijven van strategische goederen, stegen torenhoog als gevolg van deze oorlogsspeculatie.

  De in deze tijd bekendste hausse deed zich voor op de beurs, de New York Stock Exchange (NYSE) van Wall Street in New York in de eerste maanden van 1929. Deze hausse gebeurde grotendeels met geleend geld met als onderpand de al ingeboekte speculatiewinst op de aandelenkoersen. De beurs klapte ineen nadat problemen in de landbouw boeren in financiële problemen brachten: zij konden hun pacht niet meer betalen waarna een kettingreactie van niet afgeloste leningen banken deed wankelen en de aandelen van die banken waardeloos werden waardoor mensen hun leningen niet meer af konden lossen enzovoort. Daarop volgde de beurskrach op 24 oktober 1929 die een jarenlange baisse veroorzaakte die pas in 1933 doorbroken werd door de New Deal-politiek van president Franklin Delano Roosevelt.

  Een recente hausse deed zich voor in 2000 op onder andere de Nederlandse beurs, het Damrak, tijdens de internetzeepbel. ICT-bedrijven deden het voorkomen alsof internet een nieuwe economie met zich mee zou brengen waarin het niet meer zou gaan om de vergelijking omzet-afzet maar enkel om de 'input' van ideeën. Met behulp van internet zou er een virtuele economie ontstaan: handel via internet, waardoor problemen rond voorraadbeheer en tijdige aflevering (het just-in-timeprincipe) omzeild zouden worden. Een nieuwe internetaansluiting bij een particulier zou 5000 euro waard zijn. Toen echter bij de beursintroductie van World Online bleek dat aan die verwachtingen niet voldaan kon worden en World Online die informatie doelbewust achtergehouden had, begonnen de koersen van de technologiefondsen aan een vrije val. Later werd deze val nog dieper door de financiële schandalen bij WorldCom, Enron, Ahold etc.
 3. forum rang 6 ttroo 8 januari 2021 08:55
  Tussenstand Centrale Banken - Ieder ander. 4210 - 0. Maar Centrale Banken kunnen dan ook op dat knopje geld er bij drukken. Hollandse pensioenen gaan afgeschoten worden. Japanese Bubble II. Japan is nog niet hersteld van die klappen. Dat is 20 a 30 jaar geleden! Sterker nog ze blijven alleen nog maar meer en meer schuld maken. Het is dat het behoort tot de Westerse Schulden Wereld. Laten we het Turkije noemen of Saoedi Arabie. En hun economie was al lang rating junk verklaard en hun munten en economieen waren al lang ingestort. Stieren houden van schuld. Steker nog - ze raken er helemaal wild van. Dit is dus wat een drug roes met mensen doen. Nu begrijp ik waarom drugs in de wereld een groei markt is en blijft. Iedereen heeft het steeds meer nodig om door te blijven in hun roes. Net als met de aandelen markten. Drugs en Money zijn het zelfde. Het wordt meer en meer geproduceerd en meer en meer gebruikt door iedereeen. Atos in de CAC deed een min 13% gisteren. Wat hebben die voor drugs gebruikt? Vervuilde drugs. Kan niet anders. Ze zouden meteen delisted moeten worden. Want als je in zware groene beurzen een min 13% laat zien, dan begrijp je het als bedrijf niet. Tesla gaat naar de 2000 multiple. Dit zal lager worden als Tesla met Q4 cijfers komen. Maar laten ze wat meer schuld aflossen dan wordt hun financiele plaatje wat realistischer. Het zelfde geldt voor Apple. Q4 is natuurlijk de beste cash inflow kwartaal. Dus schuld doorschuiven naar Q4 is begrijpelijk. Seizoensinvloeden. Maar wat langer gekeken pompen ook deze bedrijven steeds meer schuld op. En dat zijn dan de betere beursbedrijven. Gooi de beurzen open. Stieren. Gaan beginnen met sprinten. Ze zijn zeker nog niet buiten adem na de grote massale run van gisteren.
 4. forum rang 4 joostUSA 8 januari 2021 08:59
  Check die opening van ASML... hehe.

  Het is bizar wat er gebeurd en een correctie moet er echt komen onderhand. Zelf als value belegger kijk ik naar mijn porto en zie ik dat alle fondsen nog lang niet zijn herstelt naar oude niveaus. Hoe hoog staan de indexen straks wel niet als die fondsen ook hun oude toppen weg slaan? AEX 1200..?
 5. mareblu 8 januari 2021 09:09
  Als je op 8 januari al kunt stellen dat de DAX de verrassing van 2021 gaat worden, is het dan nog wel een verrassing? Anyway, mooie records, en het ziet er technisch heel goed uit. Er is wat mij betreft maar 1 ding dat zorgen baart, en dat is dat zo'n beetje alle technische en fundamentele analisten positief zijn. Juist dan moet je meestal oppassen, leert de geschiedenis.
369 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links