Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Risk, nee upside happens fast!

1602-2019: risk happens fast
2020: risk and upside happen fast

Met een oneerbiedig woord heet het crap rally als de afgestrafte, ADHD- en feesten- en partijenaandelen outperformen. Van mij mag u dinsdag 24 november de moeder aller crap rally's noemen; dit heb ik nog nooit gezien. Fugro meldde zich nog even bij de double digiters en Wereldhave wordt ook wakker.


U mag het ook eindejaarsrally noemen, of reversed window dressing. Dat is het aloude, maar nog amper waarneembare effect (?) dat fondsmanagers met kerst de leuke en niet de vervelende aandelen van het jaar in portfolio hebben. Kijk maar, de verliezers van 2020 gaan sinds de bodem een maand terug hard, heel hard.


Niettemin zijn de verhoudingen voor dit jaar bij lange na nog niet rechtgetrokken. De verschillen zijn enorm.


Zo snel als in maart de boel in elkaar kletterde en vervolgens technologie en de van corona profiterende fondsen hard gingen lopen, zo snel gaan nu de verliezers. Technologie speelt wellicht een rol hierbij: iedereen zit dit jaar achter de schermen, of heeft anders wel een smartphone in zijn of haar hand: buy.

Laat u echter niet gek maken: op rijdende hogesnelheidstreinen springen heeft een slecht trackrecord op de beurs. Misschien mist u een trein of zelfs wel de hele boot, maar houd dan gewoon de hand op de knip. Er komen op de beurs altijd nieuwe kansen en geduld is de schoonste zaak in de markt. Haast is vaak duur. 

Het momentum is nu euforisch en ook dat heeft een slecht trackrecord als instapmoment. Ergste voorbeeld: begin september 2000 haastten zich ook nog volksstammen de markt in. Het waren wel de laatste volksstammen. AEX prijstop 703,18 van 5 september 2000 staat nog altijd. Als waarschuwing wat mij betreft.

Het zijn dit jaar ook echt de koersen en de prijzen die het 'm doen, maar besef ook dat u het als belegger (handelen is iets anders) in the long run van dividend moet hebben. Kan ook nog een idee zijn om nu over na te denken: wie zijn volgend jaar de mogelijke grote dividendverhogers?

Ook zoiets, het AEX-dividendrendement is sinds 2000 niet meer zo laag geweest. Dat kan erop duiden dat aandelen en/of obligaties te duur zijn, of dat onze fondsen teleurstellend weinig dividend betalen. Ik houd het zelf maar op een combi van deze drie.    


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links