Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Shell uit de gratie bij beursexperts

Shell uit de gratie bij beursexperts

April doet wat hij wil, zo blijkt maar weer. Terwijl bijna tweederde van de deelnemers aan de vorige maandelijkse beursenquête van strategist Corné van Zeijl Actiam had verwacht dat de AEX-index zou dalen, bleek april juist een bijzonder goede maand. De AEX steeg met ruim 6%. Over de komende maand zijn de experts iets minder somber, al blijft het aantal pessimisten nog wel in de meerderheid.

De sterke stijging van de AEX-index over april verbleekt overigens bij de S&P 500, merkt Van Zeijl op. "Die ging met maar liefst 12,7% omhoog. Daarmee kwam de stijging van de Amerikaanse index in april 2020 op plaats nummer 3 van de afgelopen vijftig jaar! Voor de AEX kwam april 2020 op de 60ste plaats. Nogal een verschil."

Sell in May?

Ondanks het beursherstel blijven de beursexperts voor de meimaand aan de sombere kant. 55% van hen verwacht een daling. Dat is weliswaar beter dan in april, toen 65% uitging van een neergaande beurs, maar nog altijd een aanzienlijk percentage.

Het percentage optimisten bleef ongeveer gelijk. Veel beleggingsprofessionals merkten op dat ze de sterke stijging niet bij de huidige economische verwachtingen vinden passen. "Het IMF voorspelt niet voor niets dat we de zwaarste recessie sinds de depressie van de jaren dertig gaan meemaken", schrijft Van Zeijl in een toelichting op de resultaten.

Dit leverde het volgende beeld op:

 • 18,8% is optimistisch
 • 26,6% is neutraal
 • 54,7% is pessimistisch
 • Saldo: -35,9%

Verwachtingen langere termijn nog steeds somber

Vorige maand waren de verwachtingen voor de komende zes maanden optimistisch, terwijl de kortetermijnvooruitzichten juist extreem somber waren. Voor de maand mei lopen deze twee indicatoren weer in lijn met elkaar. Precies 50% verwacht dat aandelenkoersen gaan dalen, tegen slechts 37% bij de vorige enquête. "Het is duidelijk dat de experts ervan uitgaan dat de economische impact van het virus nog niet volledig in de koersen zit verwerkt", stelt Van Zeijl.

Dit zijn de verwachtingen voor de langere termijn:

 • 26,6% is optimistisch
 • 23,4% is neutraal
 • 50,0% is pessimistisch
 • Saldo: -23,4%

Speciale vraag coronavirus

Omdat de economische effecten van de coronapandemie en de lockdown het beurssentiment blijven domineren, ging de speciale vraag over Covid-19 op herhaling:

Het nieuwe coronavirus… 

 • … zit nog niet genoeg in de huidige aandelen koersen verwerkt
 • … zit nu genoeg in de koersen verwerkt
 • … is overdreven in de huidige koersen ingeprijsd

Omdat deze vraag ook de voorgaande maanden werd gesteld, kan Van Zeijl analyseren of de visie wordt bijgesteld. En wat blijkt? Het percentage experts dat denkt dat het virus nu overdreven in de koersen is verwerkt, is inmiddels tot een minimum gezakt. Slechts 3% van de ondervraagden is die mening toegedaan.Aandelenkeuzes april

Een vast onderdeel van de Actiam Beursenquête zijn de meest en minst favoriete ondernemingen van de beursexperts: de toppers en floppers.

Nemen we de uitslag van de vorige enquête onder de loep, dan valt op dat de performance van het rijtje getipte aandelen per saldo wat tegenviel. Dat kwam vooral door Shell, dat vorige maand in de top 3 van de toppers was gezet. Dit indexzwaargewicht zag de beurswaarde aan het eind van de maand met 10% dalen vanwege de dividendverlaging.

"Dat was een flinke schok en erg jammer voor de performance", zegt Van Zeijl. "Want met keuzes als Adyen en Galapagos deden de topaandelen het erg goed."

De keuzes voor de flopaandelen lieten ook wat te wensen over. Alleen ABN Amro bleek, gelet op de koersdaling van 6,5%, een goede keuze.

Toppers april Rendement Floppers april Rendement
Ahold Delhaize +4,1% Randstad +13,9%
Galapagos +11,3% ASML +11,6%
Royal Dutch Shell -5,0% ABN Amro -6,5%
Adyen +16,9% ArcelorMittal +15,5%
Unilever +1,7%    
Saldo +5,8% Saldo +8,6%


Keuzes mei

Dan de keuzes voor mei. Shell is na de daling in april direct in het verdomhoekje terechtgekomen. Vele maanden prijkte dit aandeel op de lijst met favoriete aandelen, maar dat een van de weinige dividendaristocraten van ons land voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog het mes zette in het dividend, zorgde voor zoveel teleurstelling dat het aandeel direct is verbannen naar het rechterrijtje.

ASML - vroeger een all time favoriet - staat net als vorige maand weer bij de floppers, net als ArcelorMittal. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco sluit de rij.

Ahold Delhaize daarentegen blijft favoriet. Ook over Unilever en Adyen zijn veel professionals positief gestemd. Deze bedrijven zullen volgens hen het minst worden geraakt door de coronacrisis, zo blijkt uit de commentaren. "En dat maakt ze geliefd", concludeert Van Zeijl.

Toppers mei Saldo* Floppers mei Saldo
Ahold Delhaize +7 ArcelorMittal -9
Unilever +4 Royal Dutch Shell -5
ING +4 ASML -5
Adyen +3 Unibail-Rodamco -3

* Het saldo staat voor het aantal positieve min het aantal negatieve antwoorden.


De Redactie van IEX bestaat uit een team van content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan honderd jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Het is mogelijk dat redactieleden posities hebben in een of meer van de genoemde fondsen. Klik hier voor een overzicht van hun beleggingen.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
15 Posts
| Omlaag ↓
 1. houtsnijder 7 mei 2020 07:39
  Shell kopen. Vanaf dit koersgebied kan het, nu historisch laag genoteerde, aandeel op de lange termijn alleen maar omhoog terwijl zelfs het verminderde dividend (verstandig besluit overigens) nog steeds een mooi percentage vormt bij deze koers. En dat dividend gaat zeker weer omhoog terwijl Shell momenteel allerlei vervelende kleine concurrenten aan het kwijtraken is.
 2. barondehuile 7 mei 2020 14:41
  Ja, de beurs experts........... Waarom hebben ze ons niet gevraagd om onze mening, dat had wellicht dezelfde uitslag gegeven? Die jongens zitten bijna altijd ongeveer voor de helft of meer fout. Bovendien zijn ze het vaak oneens en omdat er geen fundamentele consistentie is, betekent het in feite dat de heren ook maar wat gokken. Als je zelf kunt gokken, zoals mijn kat, haal je ook 50% voor een bepaald aandeel, dus zelfs soms beter dan de experts. M.a.w. er zijn gewoon geen experts; de beurs laat zich niet voorspellen. Als alle experts stellen dat je Shell niet moet kopen, moet je dat misschien juist wel doen. RDS heeft inderdaad het dividend verlaagd, dus houdt dit geld in eigen kas, in plaats van in de kas van de aandeelhouder. Maar het is dus niet weg dus, het blijft in het bedrijf en dus nog steeds in het aandeel. Alleen de aandeelhouder kan er (nog) geen blikje Heineken van kopen; dat is alles. Het is dus belachelijk dat RDS zo wordt afgestraft en het is volledig gebaseerd op sentiment en dat zal langzaam maar zeker wel weer weg ebben. De zogenaamde experts trappen dus net zo hard in de sentimentele val, waar je juist van "echte experts" zou verwachten dat die het sentiment uitschakelen. Een aantal RDS concurenten houden het dividend wel in stand, terwijl als je de cijfers naast elkaar legt en de bijzonder zaken er uit haalt, RDS het best goed heeft gedaan in Q1. Dus RDS heeft wellicht een verstandig voorschot genomen op wat nog komen gaat ....OF....als alles toch meezit dan kan RDS alsnog dit ingehouden dividend later uitkeren of in alternatieve energie investeren of wat dan ook.
 3. Vlinder99 8 mei 2020 09:16
  We is 1 expert die deze bear wél heeft voorspeld.
  ( En de volgenden ook al met zijn economic Conference Model ) en inderdaad niet door hemzelf, maar door zijn beroemde PC Socrates.
  Zie Martin Armstrong zijn blog. www.armstrongeconomics.com.
  De man is wereldberoemd, maar in NL redelijk onbekend.
  Kijkt tenminste naar wereld bewegingen ipv onze beurs experts die vooral naar NL kijken, en dat terwijl wij als klein landje afhankelijk zijn van ...de wereld..
 4. Hector69 8 mei 2020 22:04
  de beursexperts...met hun bekakte geluiden. Shell favoriet nog vorige maand en toen wist de gewone belegger al dat t Shell-dividend of geschrapt wordt....of gehalveerd. Maandje later, gaat Shell verdomhoekje in. Die experts kunnen beter onkruid gaan wieden, ze zijn overbodig want weten zelf niet meer dan wijzelf. Ergo, wij weten zelfs meer dan die expert-kneuzen!
15 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Redactie

Het redactieteam van IEX bestaat uit content managers, journalisten en analisten, met opgeteld meer dan 100 jaar ervaring in het produceren en publiceren van beleggingsinformatie en -opinies. De r...

Meer over Redactie

Recente columns van Redactie

 1. 03 jul Hockeyers presteren het beste in...
 2. 03 jul Beursexperts zijn somberder dan ... 16
 3. 01 jul Beurssentiment weer hard onderuit 10
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare