Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

BeursVandaag: Nieuwe records

Wat doet de AEX vandaag?

De Yankees zetten de voet gisteren nog even extra op het gaspedaal, waardoor de Dow Jones en Nasdaq eindigden op een nieuwe all time high. Aangezien de winsten op Wall Street nog een tikje opliepen, koerst de AEX-future 0,2% in het groen.

Het zijn geen uitslagen waar handelaren van gaan watertanden, maar het is wel mooi meegenomen. Alles wijst erop dat we vandaag een nieuwe aanval gaan doen op 600-puntengrens. Hoewel, meer dan een paar macro's staan er niet op de agenda.

Consumentenvertrouwen VS

Het is wachten tot 16.00 voordat het een beetje spannend wordt. Dan komt er namelijk een cijfer over het Amerikaanse consumentenvertrouwen langs. Economen gaan voor november uit van een stand van 127,0.

Dit zijn niveaus waar we in Europa alleen maar van kunnen dromen. Een stand van fors boven de 100 betekent dat de optimisten veruit in de meerderheid zijn. Kortom, Joe Sixpack blijft nog wel even zijn geld uitgeven.

Toch hoeft u geen extreme marktreactie te verwachten. We zitten in een periode waarin het erg goed gaat met de Amerikaanse economie en dan worden meevallende cijfers minder enthousiast onthaald. Dan hebben we het nog niet eens gehad over het ruimhartige beleid van centrale banken.

Aangezien de Fed terughoudender wordt met renteverlagingen als de macro-economische data verbeteren, worden beleggers terughoudender om de koersen hoger te zetten na meevallende cijfers. Sowieso hoeven we geen renteverlaging van de Fed te verwachten dit jaar.

Dat zei Fed-voorzitter Jerome Powell gisteravond. U hoeft niet in paniek te raken, want daar ging vrijwel iedere analist al vanuit. Het is daarom niet zo gek dat de financiële data er nauwelijks op bewegen. Zelfs de euro/dollarkoers bleef stabiel op 1,101. Dat zegt wel genoeg. 

Nieuws, advies, shorts en agenda

Adviezen zijn er nog niet en via deze link komt u op de nieuwspagina. Het is echt schrapen naar nieuws. Misschien komt de chipsector een klein beetje onder druk te liggen door tegenvallende cijfers van HP Enterprise. Het bedrijf klaagt over minder vraag naar computersystemen in datacentra.

Verder geeft Galapagos extra aandelen uit door middel van de uitoefening van warrants. Het gaat om een totaalbedrag van €2,7 miljoen. Dat is klein bier, want Galapagos is in zijn geheel €11,2 miljard waard. Kortom, daar gaan beleggers niets van merken.

Short sell

De shortmeldingen van maandag kunt u bekijken door te klikken op deze link. Er wordt wat afgebouwd in Fugro, maar de bodemonderzoeker blijft het meest geshorte aandeel op het Damrak. De lijst met de tien meest geshorte fondsen ziet er als volgt uit:

  1. Fugro 20,52% (-0,08%)
  2. AMG 17,96% (-0,01%)
  3. Wereldhave 11,16% (-0,56%)
  4. Arcadis 10,29%
  5. BAM 7,75%
  6. Signify 7,33%
  7. Boskalis 6,73%
  8. Besi 5,52% (+0,53%)
  9. Takeaway.com 5,45% (-0,99%)
  10. SBM Offshore 4,68% (-0,01%)

Agenda 

26 nov Event Consensus
08:00   Duitsland GFK consumentenvertrouwen dec 9,7
14:00   Beter Bed Bava  
16:00   VS consumentenvertrouwen nov 127,0
16:00   VS verkoop nieuwe huizen okt  

Tweets

Volgens Lucas Daalder zou de rente ongeveer 0,3% hoger zijn geweest in het eurogebied als de ECB geen opkoopprogramma van staatsobligaties had ingevoerd

Deze man gaat het denk ik lastig krijgen

Alibaba groeit dit jaar naar verwachting zo'n 40%. Dan valt het te begrijpen dat er de nodige interesse is in het aandeel.

U zal er maar naast wonen.

Veel plezier en succes. Klik op het plaatje voor onze prachtige gratis real-time koersenbak. 

Niels Koerts is beleggingsanalist. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 26 november 2019 13:00
    Shortmeldingen zijn gewoon meldingen over het short gaan van een aandeel door een instelling, zo'n punt is dat nu ook weer niet. Een AFM regeling die kant noch wal slaat dat dan weer wel, want hoeveel % een instelling ook short zit de aandeelwaarde zal er niet door veranderen, hooguit ziet de instelling haar kapitaal slinken door innemen van verkeerde richting…
    Meer smaken in short dan dat is er niet, maar er wordt door de fantasie meer bij, en omheen, verzonnen!..
  2. Apae 26 november 2019 13:56
    Dat is wel waar, maar om nu overzichtjes met onjuiste getallen te publiceren op IEX vind ik ook niks. Ik heb even de moeite genomen om het Fugro percentage op basis van het AFM register te destilleren, en dat is 16.03%, niet de hierboven gemelde 20.52%.
    Voor AMG is dat 17,96%, dus zelfs de door Niels getrokken conclusie klopt niet: AMG is momenteel meer geshort dan Fugro.
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links