Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Groei door innovatie

Tracker Tips: Groei door innovatie

Het belegde vermogen in de Europese ETF-markt is sinds 2013 verdubbeld, maar het is nog steeds minder dan een kwart van de Amerikaanse markt welke $3,600 miljard groot is. Hoe kan Europa een inhaalslag maken om deze achterstand goed te maken en in de toekomst te kunnen blijven groeien?

In de Verenigde Staten ligt de ETF-liquiditeit een stuk hoger dan in Europa. Een belangrijke oorzaak achter de leidende positie van de Amerikaanse trackermarkt is het hogere percentage van de retailhandel.

Marktstructuur

De Amerikaanse marktstructuur is veel eenvoudiger, met settlement in één valuta en een enkele bewaarinstelling ten behoeve van de afwikkeling van transacties. De aard van Europese markten is veel complexer met meerdere landen en valuta’s per ETF. Dit gefragmenteerde landschap speelt een belangrijke rol in de ontoereikendheid van liquiditeit op de beurs in Europa in vergelijking met de VS.

In de VS wordt ongeveer 70% van de ETF-handel afgewikkeld op de beurs. Daarentegen wordt in Europa hetzelfde percentage meestal via RFQ MTF-platforms (Request for Quote Multilateral Trading Facility) uitgevoerd. RFQ-platforms kunnen enorme voordelen bieden, maar als we het punt bereiken waarin handelaren alleen dit systeem gaan hanteren , kan dit ten koste gaan van ETF-liquiditeit en de marktwerking van vraag en aanbod op de beurs.

Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren om zowel de marktstructuur als de handel te verbeteren om de Europese markt de handvaten te geven om te kunnen blijven groeien.

Nieuwe technologische ontwikkelingen

Het toepassen van nieuwe technologische ontwikkelingen kan hierbij helpen. Dit kunnen RFQ-platforms zijn die in verbinding staan met orderboeken of smart order routers (SOR) met vernuftige AI-algoritmen die in staat zijn om te communiceren met alle beschikbare liquiditeit.

Deze liquiditeit moet dan het primaire orderboek, quotes van zogeheten Systematic Internalisers en de diverse RFQ-platformen omvatten.

Dergelijke technologische ontwikkelingen zouden Europese handelaren in staat moeten stellen om de markt te benaderen met een grotere verscheidenheid aan handelsstrategieën, hoofdzakelijk door de invoering van meer uitvoeringsinstrumenten.

Pre & Post Trade analyse

Handelaren zouden ook betere pre- en posttrade data tot hun beschikking moeten hebben om te beoordelen of een ETF voldoende liquide is en moet worden verhandeld via een beurs, een SOR of dat ze een puur RFQ-benadering moeten gebruiken.

Met andere woorden, ze moeten beter in staat zijn om ETF's te rangschikken op basis van liquiditeit, maar ook kunnen inschatten hoe liquide de onderliggende waarde van die ETF is.

Ideale scenario

In het ideale scenario zou de Europese ETF-handel zich moeten ontwikkelen naar een combinatie van algoritmische handel, smart order routing en betere RFQ’s in combinatie met een pre-en posttrade analyse.

Om ervoor te zorgen dat de Europese ETF-markt dezelfde hoogte bereikt als de VS, zullen betrokken partijen een combinatie van technologische innovaties, aangepaste marktregels en een grotere onderlinge afstemming van de regulering nodig hebben.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

ETF's

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

innovatie

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

trackers

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
Snugger
0
Je moet van goede huize komen om een tracker aan te wijzen die, zeg maar, de komende 5 jaar flink rendeert. Dus schei toch uit met je tracker Tips!…..
Trackers naar de onderkant toe, de short variant dus, zullen zo'n beetje allemaal over diezelfde periode hebben aangeslagen. Maar hou het vooral bij de plain tracker...
Eminem
0
Hey goochemerd, schei toch uit met je reacties! Het is duidelijk dat je het stuk niet hebt gelezen, gezien je respons. Besteed je tijd aan een goed boek of ga vissen.
2 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's, innovatie, trackers

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en ...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 18 feb Tracker Tips: Nieuwe aanbieder v...
  2. 30 jan Tracker Tips: Een huisvlijt-ETF 9
  3. 20 jan Tracker Tips: Beleggen in schone... 2