Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Tracker Tips: Groei door innovatie

Tracker Tips: Groei door innovatie

Het belegde vermogen in de Europese ETF-markt is sinds 2013 verdubbeld, maar het is nog steeds minder dan een kwart van de Amerikaanse markt welke $3,600 miljard groot is. Hoe kan Europa een inhaalslag maken om deze achterstand goed te maken en in de toekomst te kunnen blijven groeien?

In de Verenigde Staten ligt de ETF-liquiditeit een stuk hoger dan in Europa. Een belangrijke oorzaak achter de leidende positie van de Amerikaanse trackermarkt is het hogere percentage van de retailhandel.

Marktstructuur

De Amerikaanse marktstructuur is veel eenvoudiger, met settlement in één valuta en een enkele bewaarinstelling ten behoeve van de afwikkeling van transacties. De aard van Europese markten is veel complexer met meerdere landen en valuta’s per ETF. Dit gefragmenteerde landschap speelt een belangrijke rol in de ontoereikendheid van liquiditeit op de beurs in Europa in vergelijking met de VS.

In de VS wordt ongeveer 70% van de ETF-handel afgewikkeld op de beurs. Daarentegen wordt in Europa hetzelfde percentage meestal via RFQ MTF-platforms (Request for Quote Multilateral Trading Facility) uitgevoerd. RFQ-platforms kunnen enorme voordelen bieden, maar als we het punt bereiken waarin handelaren alleen dit systeem gaan hanteren , kan dit ten koste gaan van ETF-liquiditeit en de marktwerking van vraag en aanbod op de beurs.

Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren om zowel de marktstructuur als de handel te verbeteren om de Europese markt de handvaten te geven om te kunnen blijven groeien.

Nieuwe technologische ontwikkelingen

Het toepassen van nieuwe technologische ontwikkelingen kan hierbij helpen. Dit kunnen RFQ-platforms zijn die in verbinding staan met orderboeken of smart order routers (SOR) met vernuftige AI-algoritmen die in staat zijn om te communiceren met alle beschikbare liquiditeit.

Deze liquiditeit moet dan het primaire orderboek, quotes van zogeheten Systematic Internalisers en de diverse RFQ-platformen omvatten.

Dergelijke technologische ontwikkelingen zouden Europese handelaren in staat moeten stellen om de markt te benaderen met een grotere verscheidenheid aan handelsstrategieën, hoofdzakelijk door de invoering van meer uitvoeringsinstrumenten.

Pre & Post Trade analyse

Handelaren zouden ook betere pre- en posttrade data tot hun beschikking moeten hebben om te beoordelen of een ETF voldoende liquide is en moet worden verhandeld via een beurs, een SOR of dat ze een puur RFQ-benadering moeten gebruiken.

Met andere woorden, ze moeten beter in staat zijn om ETF's te rangschikken op basis van liquiditeit, maar ook kunnen inschatten hoe liquide de onderliggende waarde van die ETF is.

Ideale scenario

In het ideale scenario zou de Europese ETF-handel zich moeten ontwikkelen naar een combinatie van algoritmische handel, smart order routing en betere RFQ’s in combinatie met een pre-en posttrade analyse.

Om ervoor te zorgen dat de Europese ETF-markt dezelfde hoogte bereikt als de VS, zullen betrokken partijen een combinatie van technologische innovaties, aangepaste marktregels en een grotere onderlinge afstemming van de regulering nodig hebben.

Michael Mooijer is directeur bij Fresh Funds en heeft als specialisme Exchange Traded Funds (ETF’s). De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Column door: Michael Mooijer

Michael Mooijer is als directeur verantwoordelijk voor het fondsmanagement bij het fondsenlabel Fresh® van OHV Institutional Asset Management. Hij is sinds 1991 werkzaam in de financiële wereld en zijn expertise ligt vooral op het gebied van trackers. Hij werkte eerder onder meer bij Flow Traders als senior ETF trader en bij...

Meer over Michael Mooijer

Recente columns van Michael Mooijer

  1. 24 nov Tracker Tips: Kansen in Koeweit 4
  2. 09 nov Tracker Tips: Tijd voor een Amerikaanse ESG-ETF?
  3. 02 nov Tracker Tips: Blauw beleggen

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 Snugger 26 maart 2019 22:52
    Je moet van goede huize komen om een tracker aan te wijzen die, zeg maar, de komende 5 jaar flink rendeert. Dus schei toch uit met je tracker Tips!…..
    Trackers naar de onderkant toe, de short variant dus, zullen zo'n beetje allemaal over diezelfde periode hebben aangeslagen. Maar hou het vooral bij de plain tracker...
2 Posts
|Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: ETF's, innovatie, trackers
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by Infront. Crypto data by Crypto Compare