Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Ook gij, Lehman?

Alles wat ook maar riekt naar financiële waarden wordt dezer dagen pardoes bij het grofvuil gezet. Na de val – en de ‘redding’ dit weekend – van de Amerikaanse hypotheekreuzen Fannie Mae en Freddie Mac en de definitieve ondergang van hypotheekbank Indymac is het dweilen met de kraan open op de beurs.

Wie is de volgende? In Amerika liggen nu de regionale banken onder vuur, die volgens analisten ook in kapitaalproblemen terecht zouden kunnen komen. Washington Mutual verloor gisteren een derde van zijn (toch al geslonken) waarde.

In Europa gaat het hakken op alles wat leent en bankiert ook vrolijk door. Royal Bank of Scotland verliest meer dan vijf procent vandaag. Fortis staat op -11,5%, Aegon -6,8%en ING -4,8%. Dat mag je met een beetje understatement wel negatief sentiment noemen.

Hoe kwetsbaar is het financiële systeem eigenlijk?

Weinig grip
Dat beleggers er niets meer mee te maken willen hebben is tot daar aan toe, maar hoe groot is de kans dat grote banken daadwerkelijk gaan omvallen door de huidige malaise? Moeilijk te zeggen, natuurlijk, als relatieve buitenstaander, maar hoe flinterdun de scheidslijn tussen solvabiliteit en de facto faillissement kan zijn las ik dit weekend in Vanity Fair, in een meeslepend verhaal over de val van Bear Stearns.

Auteur Bryan Burrough is een meester van de financiële reconstructie. Hij schreef ooit – naar mijn bescheiden mening – hét journalistieke standaardwerk over Wall Street in de jaren tachtig, Barbarians at the Gate. En ook dit Bringing Down Bear Stearns leest als een thriller, zij het een waar gebeurde.

Als u wilt weten hoe Wall Street (en financieel Europa, maakt u zich geen illusies) werkt en hoe weinig grip zelfs de belangrijkste spelers soms op de zaak hebben, zou ik het artikel zeker even lezen. Het is met name schokkend hoe snel Bear van ogenschijnlijk gezond tot een onafwendbaar bankroet afgleed.

Fluistercampagne
Bij elkaar duurde dat niet langer dan een week. Volgens diverse mensen die Burrough interviewde – het lijkt erop dat vooral Bear-CEO Alan Schwartz een belangrijke bron was – is Bear Stearns slachtoffer geworden van een vooropgezette aanval. Daarbij worden een paar hedge funds en collega-bank Goldman Sachs genoemd als brein van de actie.

Een actie die er onder andere uit bestond dat drie grote tegenpartijen van Bear plots werden overspoeld met verzoeken uit de markt om schuldposities van Bear over te nemen. Dat leidde ertoe dat twee van die banken er op zeker moment toe over gingen om geen financiering meer te verstrekken aan Bear Stearns.

Gecombineerd met een fluistercampagne binnen de financiële journalistiek (Burrough wijst met name naar tv-zender CNBC) viel binnen een paar dagen de complete kapitaalsbasis onder Bear Stearns vandaan. Het hielp natuurlijk niet mee dat de bank een jaar eerder zwaar slagzij had gemaakt door de implosie van twee subprime-hedgefunds.

Iedereen kwetsbaar
Maar een week voor de val van de bank was Bear– naar gangbare maatstaven – nog solide gefinancierd en bezat het 18 miljard dollar cash reserves. Dat de val van Bear Stearns kwade opzet was is lastig aan te tonen, maar, in de woorden van JP Morgan-topman Jamie Dimon: 'waar rook is, is waarschijnlijk ook vuur'.

Als dat zo is, dan is in principe iedere instelling kwetsbaar. Met name banken die al negatief in het nieuws zijn geweest - een imposant rijtje inmiddels. Het aangeschoten Lehman is al diverse malen genoemd als potentieel slachtoffer van een welgemikte geruchtencampagne. Lehman-baas Dick Fuld is het zat om een speelbal te zijn van hedge funds en andere aasgieren, zei hij eerder dit jaar.

En vandaag laat hij weten zijn bedrijf helemaal van de beurs te willen halen. Je kunt het hem niet kwalijk nemen, eerlijk gezegd. Met de bankbarbaren aan de poort, is de achteruitgang zo'n gek idee nog niet.



Tijdsperiode grafiek: 




Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX/Debeurs.nl. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Klik hier voor een overzicht van de beleggingen van de IEX redactie.


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3
  2. 07 mei AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2
  3. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Haawee 15 juli 2008 13:08
    De oliestaten in het midden-oosten lachen zich rot. Hoe hoger de olieprijs, hoe goedkoper de aandelen.

    Voeg daar wat geruchten aan over omvallende banken, en je kunt ze voor een appel en een ei overnemen.

    Koersen hebben nu al geen enkele relatie meer met de werkelijke financiele performance van de bedrijven. Sommige bedrijven kun je nu onder boekwaarde kopen.

    Wie is nu eigenlijk het kwade genius achter dit hele gebeuren?
  2. [verwijderd] 15 juli 2008 18:07
    Beste Pieter,

    Er zijn nog steeds 'íllusionisten' zoals jij die menen dat banken als Bear Stears e.a. ten onder gaan door samenzwering en speculatie. Dat is onjuist, het is gewoon door eigen wanbeleid.
    Want het is onzin om te beweren dat deze bank een solide kaspositie had. Want die 18 mld. dollar is natuurlijk veel te weinig bij een uistaande DERIVATEN-positie van ruim 13.000 mld. Dus nog geen dekking van 0,13% !!
    En dan te bedenken dat er er bij al die pyramide-achtige transacties in het verleden veel geld in de vorm van winsten en comissies is weggeroofd!
    Dus: flinterdun, want als er bij het 'afwikkelen', maar een klein verliespercentage is ('en dat is er, zeker bij hypotheekachtige dekkingen') is ook deze bank geheid failliet.
    Echt, de rampzalige postie van al deze banken is gewoon uit hun eigen balansen en jaarcijfers af te lezen. Dat geldt ook voor banken als Fortis en ING. Dan hadden al die beursanalisten, behoudens betrouwbare objectieve uitzonderingen als Rogers, De Kort en Middelkoop,ons niet zo ongelofelijk op het verkeerde been hebben gezet.
    En waar ik helemaal doodziek van word zijn die IRIS-boys die al ruim een jaar roepen dat het ergste voorbij is.
  3. Brievenbus 15 juli 2008 18:20
    quote:

    KeesV1 schreef:

    , behoudens betrouwbare objectieve uitzonderingen als Rogers, De Kort en Middelkoop,
    Ik vraag uw pardon??
    Heb jij wel 's goed naar die boeventronie's van de Kort en Middelkoop gekeken?
    Ik zou er geen auto van kopen, dat weet ik wel.
    En zeker geen goudstaaf....
  4. [verwijderd] 15 juli 2008 19:50
    quote:

    KeesV1 schreef:

    Er zijn nog steeds 'íllusionisten' zoals jij die menen dat banken als Bear Stears e.a. ten onder gaan door samenzwering en speculatie. Dat is onjuist, het is gewoon door eigen wanbeleid.
    De basis is natuurlijk eigen onkunde, dat maakt vervolgens zwak. Een fluistercampagne is een middel om de stekker uit de verzwakte zieke patient te trekken.

    Als je een potje dammen wilt winnen, zul je een aantal stappen vooruit moeten denken. Op die manier kom je erachter wat het gevolg van het gevolg van het gevolg van jouw ene zet kan zijn.

    Indien iemand in zijn eigen markt een intellectueel is en dus die markt als zijn broekzak kent, dan weet ook hij hoe vooruit te denken en wat daar het gevolg van het gevolg van het gevolg van kan zijn.

7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links