Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Inloggen

 • Geen account? Registreren

Wachtwoord vergeten?

TA: Chinese muur blijft dicht

TA: Chinese muur blijft dicht

De Chinese economie, dus ook de Chinese beurs, heeft het de laatste tijd niet makkelijk. Ten eerste is het handelsconflict met de VS een hardere fase in gegaan. Daarnaast is de Chinese munt behoorlijk verzwakt, wat nog meer olie op het vuur gooit.

Dat blijkt wel uit recente cijfers, nu het handelstekort van de Verenigde Staten in juli is gestegen tot het hoogste niveau in vijf maanden tijd. De oorzaak is dat de VS veel minder heeft geëxporteerd naar China, terwijl er een record aan goederen werd geïmporteerd. Dit bleek uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel woensdag publiceerde.

Ondanks de handelsoorlog groeit de economie in de VS nog steeds fors, net als Amerikaanse  bedrijfswinsten. Wall Street ligt er technisch meer dan uitstekend bij. Dat kan van de Chinese beurs niet gezegd worden, die dit jaar ruim 15% is gedaald. Ondanks de fors gedaalde Chinese munt, blijft de Chinese muur gesloten.

Nederlandse beurs laat kopje hangen

De AEX-index is in de afgelopen paar dagen flink gedaald. De beurs heeft de herstelfase afgebroken, hetgeen enige verkoopdruk weergeeft. De steun ligt rond 543,87 (gevormd op 27 juni). De index laat een wisselvallig koersverloop zien tussen deze steun en weerstand 576,90 (gevormd op 27 juli).

https://www.tostrams.nl/grafieken/10-rsi.gif


Chinese beurs op korte termijn

Overigens is de Chinese beurs sinds juni aan het stabiliseren. De SSE index in Shanghai vormt binnen de dalende trend gelijke toppen en bodems, wat afnemende verkoopdruk aangeeft. Het breken van de dalende trend (uit april) zou de lucht verder doen opklaren.

Aan de bovenkant komt pas meer ruimte vrij na een doorbraak en slotstand boven weerstand 295,26 (gevormd op 2 juli). Tot die tijd moet rekening worden gehouden met een consolidatie onder deze weerstand. Steun ligt op 280,37 (gevormd op 6 augustus).


Chinese beurs op lange termijn

De Chinese beurs (SSE index in Shanghai) heeft binnen de dalende trend de steun 272,20 (bodem van 28 augustus 2015) bijna bereikt. De dalende trend krijgt pas een nieuwe impuls indien deze laatste bodem neerwaarts wordt gebroken. In dat geval mag men verdere koersdalingen niet meer uitsluiten.

De Chinese beurs (SSE index in Shanghai) heeft weerstand rond 336,80 (top van 16 maart). Na een doorbraak onder steun 272,20 wordt 254,60 (bodem van eind 2014) het volgende koersdoel.
https://www.tostrams.nl/grafieken/shbweek.gif


Chinese yuan op korte termijn

Ook de Chinese munt die onder vuur ligt, helpt niet echt in het in evenwicht brengen van de handelsbalans. Hoe zwakker de yuan, hoe goedkoper Chinese producten in het buitenland afgezet kunnen worden, de hogere handelstarieven van de VS ten spijt. Volgens de Zwitserse zakenbank UBS zou een nog zwakkere yuan het handelsconflict met de VS verder op de spits drijven.

De dollar ten opzichte van de yuan beweegt al sinds dit voorjaar gestaag opwaarts. Hoewel er op korte termijn wat stabilisatie zichtbaar is, zie ik nog geen signalen van een trendomkeer. Pas bij een daling onder de laatste bodem rond 6,76 komt er ruimte vrij voor een daling. De yuan blijft technisch op korte termijn dus zwak.

https://www.tostrams.nl/grafieken/usdcny.gif


Chinese yuan op lange termijn

Op lange termijn is de dollar ten opzichte van de yuan haar all time high van eind 2016 rond 6,96 is genaderd. Ook op deze meerjarengrafiek is er nog geen sprake van een trendomkeer. De yuan blijft technisch ook op lange termijn dus zwak.

https://www.tostrams.nl/grafieken/bobusdcny.gif

tostrams

Wilt u toegang tot Technische analyses en concrete Alert & Kooptips, meld u aan voor Tostrams

 • Dagelijks actuele en deskundige adviezen
 • Concrete koop- en verkooptips
 • Direct toegang tot NL Modelportefeuilles
Bekijk Tostrams
Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een IEX Premium-abonnement heeft u altijd als eerste toegang tot onze tips.
U leest deze al vanaf 2,60 per week.

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

 1. 04 aug Chips breken technisch uit, ook ASMI ligt er nog prima bij 78
 2. 03 aug Crypto’s zijn nog niet uit de gevarenzone
 3. 03 aug Het draagvlak onder de Nederlandse beurs blijft redelijk 111

Gerelateerd

Reacties

373 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
 1. [verwijderd] 6 september 2018 08:17
  WIESBADEN (AFN) - De fabrieksorders in Duitsland zijn in juli opnieuw gedaald, na de scherpe neergang een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.

  De orders gingen met 0,9 procent omlaag op maandbasis. In juni was nog sprake van een bijgestelde daling met 3,9 procent. Economen hadden gemiddeld verwacht dat de orderontvangst met 1,8 procent zou stijgen in juli.
  #AD
  Learn more
  volume is gedempt

  Op jaarbasis gingen de Duitse fabrieksorders ook met 0,9 procent omlaag. Hier werd in doorsnee een stijging met 1,9 procent voorspeld.
 2. forum rang 4 Mrx77 6 september 2018 08:32
  Deze dalingen slaan nergens op. Wallstreet staat zels hoger tov begin vd week en aex en andere europese beurzen zijn nagegenoeg fors gecorrigeerd. Als wallstreet nu echt corrigeert gaan we nog een keer handelsoorlog inprijzen en waarom negeert wallstreet alle elende en de problemen die hun president veroorzaakt en de rest vh wereld reageert zeet heftig op.
 3. forum rang 7 De verhapstukkende bekokstover 6 september 2018 08:41
  Rechter plaatje.

  Kijk naar het prachtig voorspellende divergerende verloop van de RSI. Heb je niks aan, Pomper?

  Door ondergetekende al vaker aangekondigd dat zodra de 'R' in de maand zou komen het los zou gaan.

  Ook al heel lang te zien dat er absoluut geen campingrally zou komen deze zomer, eveneens gepost. En dat neem ik de columnist kwalijk.

  AEX ligt op koers voor 515 en over een tijdje 450.
  Ja, ook die gepost, in januari al. 4. forum rang 6 ONN 6 september 2018 08:46
  Ja, en deze postte je iets meer dan een week geleden rennie (met een AEX rond de 565). Ach ja, TA-er hè ? :P


  Goedemorgen...

  quote:

  ren-je-dement schreef op 28 augustus 2018 19:55:


  Ik blijf er net als vanmiddag bij dat je rekening moet houden met de allerlaatste, maar supersnelle parabolische stijging van deze bullmarkt. Kan dus een aantal dagen tot weken nog flink up gaan.
 5. B. Heijink 6 september 2018 08:51
  Goedemorgen,

  De DAX is een belangrijk cruciale zone in het langetermijnbeeld genaderd. Bij de 12.000 ligt de sinds 2009 stijgende bodemlijn en vlak daaronder de neklijn van een groot hoofd-schoudertoppatroon sinds begin vorig jaar. De trend is in het middellangetemrijnbeeld sinds begin dit jaar dalend met lagere toppen. De kans op een verdere neerwaartse draai in het langetermijnbeeld lijkt realistisch in de komende tijd. De vraag voor de komende dagen is of en hoever een eventuele tijdelijke herstelbeweging zal komen. Meer neerwaartse druk naar (aanzienlijk) lagere niveaus mag worden verwacht in het langere technische beeld in de komende maanden (naar mijn mening).

  Met vriendelijke groet,

  Bas Heijink
 6. [verwijderd] 6 september 2018 08:53
  quote:

  B. Heijink schreef op 6 september 2018 08:51:


  Goedemorgen,

  De DAX is een belangrijk cruciale zone in het langetermijnbeeld genaderd. Bij de 12.000 ligt de sinds 2009 stijgende bodemlijn en vlak daaronder de neklijn van een groot hoofd-schoudertoppatroon sinds begin vorig jaar. De trend is in het middellangetemrijnbeeld sinds begin dit jaar dalend met lagere toppen. De kans op een verdere neerwaartse draai in het langetermijnbeeld lijkt realistisch in de komende tijd. De vraag voor de komende dagen is of en hoever een eventuele tijdelijke herstelbeweging zal komen. Meer neerwaartse druk naar (aanzienlijk) lagere niveaus mag worden verwacht in het langere technische beeld in de komende maanden (naar mijn mening).

  Met vriendelijke groet,

  Bas Heijink
  Bas bedankt
373 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: technische analyse

Gerelateerde instrumenten

 1. AEX 766,24 04 aug
  +6,16
  +0,81%
 2. USD/CNY 6,4613 04 aug
  -0,0021
  -0,03%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links