Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Weerwolven op Wall Street

Weerwolven op Wall Street

Vond u de vorige column al op het randje van bijgeloof? Het kan nog veel gekker. Iemand wees mij op het effect van de maancyclus op beurskoersen.

Lijkt me sterk, was mijn eerste reactie. Maar goed, als je waarde hecht aan zomer/winter seizoenspatronen, waarom dan niet eens kijken naar maancycli. De uitkomst was voor mij verrassend.

De vreemdste beleggingstrategieën

Een collega handelaar wees mij op de website van LunaticTrader.com waar een beleggingsstrategie beschreven werd op basis van de maancyclus. Mijn eerste vermoeden was dat er wat met de gepresenteerde cijfers was gesjoemeld.

De resultaten werden gepresenteerd in punten (zodat latere goed jaren tijdens hogere Nasdaq standen zwaarder telden dan mindere eerdere jaren toen de Nasdaq lager stond), zonder rekening te houden met dividend. De aan- en verkoopdata in de tabel kwamen ook niet overeen met de officiële maancyclusdata.

Maar er was ook ondersteunend wetenschappelijk onderzoek dat wees op een duidelijk effect, voor alle beurzen op de wereld. Rendementen rondom volle maan waren hoger dan gemiddeld en rendementen rondom nieuwe maan waren lager dan gemiddeld.

Groene en rode cyclus

Ik besloot het onderzoek opnieuw te doen, met duidelijke data, rendementen van indexfondsen inclusief dividend en over een iets langere periode. In de volgende tabel staan de resultaten:

  Groene cyclus Rode cyclus
S&P 500 (SPY) 7,0% 0,5%
Nasdaq 100 (QQQ) 5,8% 3,5%
MSCI Europe (EUEA) 2,2% -1,7%
Emerging Markets (EEM) 8,1% 1,3%

Tabel 1. Gemiddelde rendementen 2002-2017

De gunstige periode (groene cyclus) loopt van 3 dagen na volle maan tot 3 dagen na nieuwe maan. De ongunstige periode loopt van 3 dagen na nieuwe maan tot 3 dagen na volle maan. Zo wordt het effect rondom de nieuwe en volle maan meegenomen en de maand netjes in twee helften verdeeld.

eurdol

Nog interessanter wordt het als je het zomer/winter seizoenspatroon combineert met de maancycli. Het verschil tussen de groene en rode maancycli is meer uitgesproken in het relatief zwakke zomerseizoen (juni tot september).

  Groene cyclus Zomerseizoen Rode cyclus Zomerseizoen
S&P 500 (SPY) +2,3% -1,8%
Nasdaq 100 (QQQ) +3,2% -0,7%
MSCI Europe (EUEA) +1,3% -4,9%
Emerging Markets (EEM) +4,8% 0,9%

Tabel 2. Gemiddelde rendementen 2002-2017

Toch indexposities in de zomer

Aan het eind van de vorige column schreef ik dat ik (bijna) al mijn indexposities had verkocht. Op basis van de inzichten die het maancyclus onderzoek opleverden heb ik nu een nieuwe strategie voor de zomermaanden.

Onder het mom van “vraag niet hoe het kan, maar profiteer ervan”, ben ik vanaf eind mei long. Tot het weer nieuwe maan is geweest!


Ben Leppers is handelaar voor eigen rekening in aandelen en obligaties en heeft als specialisme obligaties. Leppers is long wereldwijde indexfondsen, staatsobligaties en valuta. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

beurswijsheden

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

rente

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
info_124
0
Hoe toch maar weer ergens een verklaring met voorspellend gedrag vandaan te halen op totaal irrationeel beleggingsgedrag, veroorzaakt grotendeels door emotie, want anticiperen op iets, wat men mogelijk vermoedt. Het gedrag van een straal-bezopen lemming is er niets bij.
putter
0
Het verhaal klopt, gebruik dit fenomeen al 30 jaar, ineenstorting van de beurzen gebeurd vaak rond volle maan
Joop213
0
www.iex.nl/Columns/Auteurs.aspx

Geen Ben te vinden. En via de zoekfunctie vind ik ook niet even snel al jouw columns.
Hey IEX, het beste paard van stal is moeilijk vindbaar. An die arbeit. Snell.
HelVan you name it
0
Niet zo verwonderlijk hoor, de maan is van invloed op emotie. En éen en al emotie op een beurs..
Volle maan, en nieuwe maan 3 dagen daarna, dat is een wereld van verschil in uitslag.

De eigen psyche staat onder invloed van de maan, en als het jou al betreft is het in collectief verband al net zo. Je kunt er werkelijk iets mee, enkel 's nachts naar de maan kijken kan al voldoende zijn! Je zult even door moeten hebben, en aannemen, dat mens en maan een link hebben, maarja dat gaat er niet bij iedereen in...
5 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: beurswijsheden, rente

Column door: Ben Leppers

Ben Leppers was ooit handelaar in bedrijfsobligaties voor ABN Amro, had kortstondig een eigen beleggingsfonds en handelt sinds 2003 voor eigen rekening en risico. Hij handelt op kwantitatieve basis...

Meer over Ben Leppers

Recente columns van Ben Leppers

  1. 09 jul Wat te doen als je belegt voor j... 31
  2. 01 jul Wat te doen als je belegt voor j... 48
  3. 24 jun Goedkope namaak, of weggegooid p... 46

Gesponsorde links