Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zomeruitverkoop

Zomeruitverkoop

Tijd om al uw aandelen te verkopen! Niet omdat ze enorm overgewaardeerd zijn. Niet omdat er een grote recessie voor de deur staat. En ook niet omdat de lange termijn stijgende trend gebroken is.

Al deze signalen staan wat mij betreft nog op groen. Waarom dan wel? Omdat het zomerseizoen eraan komt natuurlijk.

Beurs(on)wijsheid?

Het blijft een mysterie waarom dat van invloed zou moeten zijn. En serieuze analisten doen er vaak een beetje lacherig over. Ook gelezen: ja, het blijft natuurlijk maar statistiek. Maar misschien juist daarom blijft het wel zijn invloed houden.

Een bijna jaarlijks terugkerend ritueel is dat er artikelen verschijnen die opnieuw kijken of de oude beurswijsheid van "Sell in may and go away (but remember to come back in september)" (nog steeds) een goed idee is.

Meestal wordt er dan gekeken of de S&P 500 of de AEX slechter scoort in de zomermaanden dan in de rest van het jaar. Laten we dit eens bekijken voor een wat uitgebreidere range van markten.

Markt Hele jaar Zomermaanden
(mei-sep)
Wintermaanden
(okt-apr)
USA +4,1% -1,2% +5,3%
Europa +3,8% -3,0% +6,9%
Japan +3,8% -2,2% +6,1%
Emerging Markets +7,7% -2,5% +10,2%
Wereldwijd +3,8% -2,0% +5,7%
Vastgoed VS +4.5% +0.7% +3.8%
Obligaties VS +2.2% +1.9% +0,3%

Tabel 1. Seizoenspatroon voor verschillende markten, netto rendement minus geldmarktrente (MSCI total net return indices local currency, 1970-2017. Voor EM Total dollar return 1988-2017)

Het patroon laat zich zien op alle markten, en het meest uitgesproken nog in Europa en opkomende markten. In de zomermaanden is het rendement op aandelen lager dan het rendement op geldmarktpapier en in de wintermaanden juist hoger.

Afhankelijk van omstandigheden

Maar misschien werkt het onder sommige omstandigheden wel en onder andere omstandigheden niet of minder goed? Om de aantrekkelijkheid van aandelen in te schatten maak ik zelf gebruik van vier factoren: seizoenspatroon. waardering van aandelen, groei of stagnatie economie en stijgende of dalende lange termijn trend.

Onderstaande grafieken en tabellen 2a-c laten zien of het uitmaakt wat de situatie op aandelenmarkten is voor het sell in may effect. In blauw het gemiddelde maandrendement in de wintermaanden. In rood het gemiddelde rendement per zomermaand.

De effecten versterken elkaar. Goede beleggingsperiodes vallen samen met gunstige factoren en het winterseizoen. Slechte beleggingsperiodes vallen in het zomerseizoen als de omstandigheden ongunstig zijn.

Als de omstandigheden gunstig zijn, maar het seizoen ongunstig (of andersom), is het resultaat gemiddeld genomen een matige beleggingsperiode.

 

Factoren Alle maanden Zomermaanden Wintermaanden
Economische groei +0,7% 0,0% +1,1%
Recessie -0,5% -1,4% +0,1%

Tabel 2a. Seizoenspatroon afhankelijk van economische groei, MSCI wereldindex

Factoren Alle maanden Zomermaanden Wintermaanden
Goedkope aandelen +0,6% -0,1% +1,1%
Dure aandelen -0,2% -1,0% +0,3%

Tabel 2b. Seizoenspatroon afhankelijk van waardering aandelen, MSCI wereldindex

Factoren Alle maanden Zomermaanden Wintermaanden
Stijgende trend +0,6% 0,0% +1,0%
Dalende trend -0,5% -1,7% +0,3%

Tabel 2c. Seizoenspatroon afhankelijk van lange termijn trend aandelen, MSCI wereldindex

Mei en oktober

Maar wanneer begint het zomerseizoen eigenlijk. Sell in may maakt niet helemaal duidelijk of je nu begin mei al moet verkopen, of juist aan het einde van mei. Kijkend naar de data is het duidelijk: mei levert gemiddeld genomen verlies op, onder bijna alle omstandigheden.

En wat te denken van de maand oktober? Veel van de grote beursdalingen de afgelopen eeuw vielen (toevallig) in die maand. Maar ook grote winsten werden vaak geboekt in oktober. Maakt het misschien uit wat de overige omstandigheden zijn?

Het blijkt met name uit te maken of het gaat om een bullmarkt of een bearmarkt, en opvallend genoeg precies omgekeerd van wat u zou verwachten. Tijdens bullmarkten is oktober gemiddeld genomen negatief en tijdens bearmarkten juist positief. Met 2008 als de grote uitzondering.

Slechtste oktobers     Beste oktobers    
2008 -21,1% bear 2011 +9,8% bear
1987 -19,2% bull 1974 +8,4% bear
1979 -8,6% bull 1998 +8,3% bear
1997 -5,8% bull 1990 +8,3% bear
1971 -4,3% bull 2015 +7,6% bear

Tabel 3. oktober, vreemde eet in de bijt

Hele zomer aan de zijlijn?

Is het zo dat beleggen in aandelen in de zomer minder rendement oplevert? En is het dan ook verstandig om elke zomer tijdelijk aan de zijlijn te staan?

Let wel, dit zijn wel degelijk twee verschillende vragen. Want als het rendement in de zomer lager is, maar nog steeds meer dan een spaarrekening oplevert, kost het een belegger wel degelijk geld om elke zomer uit te stappen. Nog afgezien van de transactiekosten.

Alle signalen staan nu op groen, dus mogen we een zomer verwachten die wel zwak is, maar geen negatief verwacht rendement heeft. Of je dit soort periodes als belegger wilt vermijden ligt aan je risicohouding.

Zelf hou ik er niet van om wel risico te nemen maar daar gemiddeld genomen niet voor beloond te worden. Ik neem dus het zekere voor het onzekere en verkoop mijn indexfonds posities.

Die hebben een lange termijn karakter, maar zijn zeker niet buy and hold. Ik blijf wel posities innemen op kortere termijn in individuele aandelen.


Ben Leppers is handelaar voor eigen rekening in aandelen en obligaties en heeft als specialisme obligaties. Leppers is long wereldwijde indexfondsen, staatsobligaties en valuta. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ben Leppers

Ben Leppers was ooit handelaar in bedrijfsobligaties voor ABN Amro, had kortstondig een eigen beleggingsfonds en handelt sinds 2003 voor eigen rekening en risico. Hij handelt op kwantitatieve basis in Europese en Amerikaanse midcaps, en voor de langere termijn in diverse wereldwijde indexfondsen, staatsobligaties en valuta. ...

Meer over Ben Leppers

Recente artikelen van Ben Leppers

  1. jul '18 Wat te doen als je belegt voor je pensioen II? 31
  2. jul '18 Wat te doen als je belegt voor je pensioen? 49
  3. jun '18 Goedkope namaak, of weggegooid pensioengeld? 46

Gerelateerd

Reacties

19 Posts
| Omlaag ↓
  1. Rubicon 1 mei 2018 10:21
    Het is bijna folklore, dit jaarlijks terugkerend thema.

    Wat me opvalt is de stelling t.a.v. indexfonds posities: een lange termijn karakter, maar geen buy and hold.
    Dat vraagt wel om nadere toelichting. Waarom heeft schrijver deze posities dan wel, gelet op zijn "long wereldwijde indexfonds" specialisme? Deze fondsen hebben m.i. nu juist het karakter op lange termijn (inclusief herbelegd dividend) te renderen en zijn wellicht minder geschikt voor het timen van de markt middels periodieke indexfondsvakanties.
  2. [verwijderd] 1 mei 2018 19:37
    Indexfondsen zijn heel geschikt voor BAH beleggers.

    Maar ook erg populair bij (macro) hedge funds. Omdat je zonder specifieke aandelen heeft te onderzoeken en uit te kiezen, een brede exposure kunt krijgen voor jouw verwachte algemene/specifieke marktontwikkelingen.

    En dat tegen zeer lage kosten en in een hele liquide markt.

    Ik zelf gebruik ze om breed gespreid te beleggen in risicomarkten (aandelen, vastgoed, grondstoffen) als deze naar mijn inschatting een gunstig vooruitzicht hebben.

    De zomermaanden vallen hier wat mij betreft niet onder. De afgelopen 10, 25, 50, 100 jaar had je door in de zomermaanden uit te stappen geen rendement gemist (in tegendeel) maar wel een hoop buikpijn.
  3. forum rang 5 theo1 2 mei 2018 13:19
    Europese bedrijven betalen traditioneel 2 keer per jaar dividend: een grote (slot) in mei en een kleinere (interim) in juni. Die vallen dus beiden in de zomer.

    Amerikaanse bedrijven betalen meestal ieder kwartaal, maar de jaarlijkse verhoging is bij het tweede dividend. In de zomer. Dus in de zomer valt er iets meer dividend dan in de winter. Maar het effect is dus zwakker, ook omdat veel meer Amerikaanse bedrijven een boekjaar hebben dat niet samenvalt met het kalenderjaar.

    Het zal best een beetje effect hebben.
  4. Met Effekt 2 mei 2018 13:39
    De beurs is niet heel erg dom. Bij dit soort statistieken zie ik ook graag een standaard deviatie (over gemiddeldes: lauw water is prettig, maar 1 hand in vrieskoud water en de andere hand in kokend water is minder prettig).
    Als het echt waar zou zijn werd het al snel door handelen gecorrigeerd. Als iedereen het gaat doen is het ook niet goed want door veel sales in May dalen de koersen (aanbod groter dan vraag) en buys in September zorgt juist voor te hoge koersen.
  5. [verwijderd] 2 mei 2018 16:39
    quote:

    Met Effekt schreef op 2 mei 2018 13:39:

    De beurs is niet heel erg dom. Bij dit soort statistieken zie ik ook graag een standaard deviatie (over gemiddeldes: lauw water is prettig, maar 1 hand in vrieskoud water en de andere hand in kokend water is minder prettig).
    Heel goed punt.

    De volatiliteit tijdens zomermaanden is hoger (15.6% stdev op jaarbasis) dan tijdens wintermaanden (13.6% stdev op jaarbasis).

    Beste zomers
    2009 +25.1%
    2003 +18.8%
    1980 +16.8%

    Slechtste zomers
    2008 -36.3%
    1974 -24.6%
    2002 -18.2%

    Beste winters
    1975 +30.6%
    1986 +28.3%
    1987 +28.2%

    Slechtste winters
    1973 -19.7%
    1990 -18.4%
    2000 -10.3%
  6. forum rang 5 theo1 3 mei 2018 10:27
    quote:

    BEN RisQuant schreef op 2 mei 2018 16:34:

    [...]

    De resultaten zijn op basis van totaal rendement, dus inclusief dividenden.
    OK. Dat is het dan dus niet. Verder weet ik maar twee wezenlijke verschillen tussen de zomer en de winter: in de zomer is het warmer en lichter (zal allicht invloed hebben op het consumptiepatroon van mensen, en natuurlijk de landbouw) en in de zomer is het handelsvolume vermoedelijk lager want beurshandelaren willen ook graag op vakantie als het weer mooi is. Dat zal in Australië dus ook omgekeerd moeten zijn.

    Als het mei-effect ook optreedt op het zuidelijk halfrond (heb je vast een database vol cijfers van), dan ligt het dus ook al niet aan het seizoen. Met een lager handelsvolume zal de markt minder efficiënt zijn en dat kan uitschieters geven. Verder zou ik geen fundamentele verklaringen weten te verzinnen.

    Voor mij als buy and hold belegger is het eigenlijk ook een non-issue. Het gaat om het rendement over het hele jaar. Tussentijdse schommelingen zijn ruis en scheppen hooguit een mooi koopmoment.
  7. rentmeester 12 juli 2018 10:24
    quote:

    Witte Weduwe schreef op 30 april 2018 20:41:

    Een ander dogma is dat de olieprijs stijgt wanneer de amerikanen met de auto op vakantie gaan. Eind juni

    Je belegt al jaren met deze uitgangspunten? Klopt je persoonlijke ervaring met de statistieken?

    Jammer dat je de beslisboom niet hebt geplaatst, is een tof ding.
    Goedemorgen Witte Weduwe,
    Kan jij me misschien helpen aan de link waar ik de beslisboom kan vinden.
    Met vriendelijke groet,
    Rentmeester
  8. rentmeester 13 juli 2018 09:21
    quote:

    BEN RisQuant schreef op 12 juli 2018 12:03:

    Het knutsel wat ik gebruik:
    Goedemorgen Ben RisQuant,
    Hartelijk bedankt voor je snelle reactie. Ik vind het interessant wat je schrijft. Het is voor mij 'out of the box' denken. Ik kende je niet maar ik ga voortaan je collumns graag lezen.
    Heb een fijne dag.
    Met vriendelijke groet,
    Rentmeester
  9. forum rang 7 handyman6 29 augustus 2018 14:13
    Zou het dan wel tijd zijn om voor de herst weer es flink in USA Bonds ,looptijd +-10 jaar,te stappen,nu de inflatie/rente daar aantrekt en de nieuw uite geven Bonds daar hogere coupons moeten geven ,wil het publiek ze toch willen kopen?
    Zelf deze zomer bosje A18URF ‘25;2,25% bijgekocht flink onder pari,naast Austr.$ Bonds,die ook beetje onder pari doen.
    Trump leent zich suf,want groei,groei,groei,maar wil geen rente verhogingen,jaja,mooi niet dus.
    GrH6
  10. forum rang 7 handyman6 29 augustus 2018 17:05
    Klopt natuurlijk,Ben,maarre: de grafieken dalen van aug’16:$106 naar mei’18:$94 en bodemen nu rond $96....imo verkocht om aandelen te kopen,die meer winst beloofden dan Bonds.Nu rente omhoog,dus aandelen weg,heeft men weer geld om Bonds te kopen: beleggers zijn conservatief he?
    Turnaround voor USBonds?
    I do hope so.
    H6
19 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links