Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Wat te doen als je belegt voor je pensioen?

Wat te doen als je belegt voor je pensioen?

Oorspronkelijk schreef ik een kerstverhaal naar aanleiding van een vraag van Arend Jan Kamp. Het was een simpele vraag met een niet zo'n simpel antwoord. En een vraag die steeds meer vragen opriep. Daardoor was het ondertussen al geen Kerst meer, maar was 2018 al begonnen. En het artikel was te lang. 

Daarom hier het eerste deel van een tweeluik geschreven voor mensen met dezelfde vraag. In dit deel ga ik bekijken of het verstandig is om het risico van een beleggingsportefeuille af te bouwen naarmate de pensioendatum dichterbij komt en waarom wel of niet. In het volgende deel ga ik kijken welke alternatieven er zijn voor het overstappen van aandelen naar obligaties.

Afbouwen verstandig?

De meeste beleggers denken dat obligaties veiliger zijn dan aandelen. De toezichthouder trouwens ook. Dus als de pensioendatum dichterbij komt wordt aangeraden om minder in risicovolle aandelen te beleggen en meer in veilige obligaties. Maar is het ook verstandig om zo'n 10 jaar voor de pensioendatum het risico van de portefeuille te verlagen? Wat aandelen verkopen en daar obligaties voor terugkopen.

Daar is eigenlijk al veel onderzoek naar gedaan en de meningen zijn nog steeds verdeeld. Met een deftig woord heet dat life cycle-beleggen. Beginnen met alles in aandelen en naarmate de belegger ouder wordt en de gewenste pensioendatum dichterbij komt, steeds meer verschuiven naar obligaties.

Er is zelfs een simpele regel voor: het percentage wat je in aandelen moet beleggen is 72 minus je leeftijd. Waarschijnlijk is die regel bedacht toen mensen nog niet zo oud werden.

Alternatief voor obligaties?

Al de bestaande onderzoeken over de vraag hoeveel de pensioenbelegger in aandelen moet beleggen gaan er allemaal van uit dat het enige alternatief een belegging in (staats)obligaties is. Maar is er geen beter alternatief te bedenken voor de overstap naar obligaties? Zeker gezien de huidige lage rente?

Wat veel mensen zich niet realiseren is dat rendement en risico nog niet zulke eenduidige begrippen zijn. Tuurlijk, er wordt altijd geschermd met gemiddelde rendementen en standaarddeviaties als maatstaf voor risico. Maar weinigen begrijpen dat het gerealiseerde resultaat en het gelopen risico ook afhangen van de fase waarin een pensioenbelegger zich bevindt.

In de opbouwfase is risico een veel minder grote vijand dan in de uitkerende fase. Tussentijdse koersdalingen zijn dan juist een kans om goedkoop in te slaan voor later. Maar in de uitkerende fase zijn grote koersdalingen een bedreiging voor de continuïteit van het plan. Dat is een argument voor het afbouwen van het risico naarmate de pensioendatum dichterbij komt.

Ik ga in deze column uit van twee situaties met bijbehorende doelstellingen:

  • [1] Tien jaar voor de pensioendatum

De pensioenbelegger heeft een kapitaal van 100.000 euro en legt ieder jaar 1000 euro extra in. De doelstelling is dat dit na tien jaar gegroeid is tot 120.000 euro, gecorrigeerd voor inflatie.

  • [2] Start pensioendatum

De belegger heeft wederom 100.000 euro en wil daarvan een jaarlijks pensioen van 5000, met correctie voor inflatie. Na tien jaar moet de koopkracht van de pot minimaal de helft bedragen.

Om te bekijken wat verstandig is kan voor elke situatie gekeken worden wat het resultaat is onder diverse scenario's afhankelijk van de gekozen beleggingsportefeuille en de gerealiseerde rendementen over de beleggingsperiode.

Resultaten uit het verleden

Spreiden tussen aandelen en obligaties zorgt voor een fors lager risico. Omdat het koersrisico van obligaties lager is dan dat van aandelen. Maar nog meer omdat juist in tijden dat aandelen forse verliezen maken dit veelal de perioden zijn van beter dan gemiddelde resultaten voor obligaties.

Hoe spreiding uitpakt voor het rendement is een beetje afhankelijk van hoeveel aandelen je omruilt voor obligaties en of je nog in de opbouwende of uitkerende fase zit. Laten we eens kijken hoe het uitpakt voor de twee bovengenoemde scenario's. En dan voor een belegger die alles in aandelen belegt en een belegger die belegt in onderstaande gemengde portefeuille.


Ik wil u graag in 1 plaatje laten zien hoe het (verwachte) rendement en risico ligt. Voor beleggers die vol op aandelen inzetten en beleggers die spreiden tussen obligaties en aandelen. En wat de verschillen zijn voor iemand die tien jaar voor zijn pensioen zit en iemand die net aan zijn pensioen begint.

De hoogte van de groene staaf geeft aan wat je gemiddeld kunt verwachten als het resultaat boven de doelstelling (A). De oranje staaf geeft aan hoeveel je in het slechtste geval onder de doelstelling uitkomt (B). Daarnaast staat de kans dat je de doelstelling niet haalt (C).

Figuur 1: situatie 10 jaar voor pensioendatum

Figuur 2: Situatie bij ingang pensioen

Groot risico

Duidelijk is te zien dat het risico van 100% beleggen in aandelen voor iemand in de uitkeringsfase groot is. De kans dat de doelstelling niet gehaald wordt is 14% en het verlies dat wordt gemaakt in slechte omstandigheden is fors. In het verleden bleek het dus altijd verstandig om niet alles op aandelen te zetten, maar ook een deel in obligaties te beleggen. Zeker in de uitkerende fase of een paar jaar daarvoor.

Duidelijk is ook dat met alleen sparen de pensioenbelegger er niet komt: er zal risico genomen moeten worden om een betaalbaar comfortabel pensioen te hebben.

Of vooruitkijken naar de toekomst

Maar rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Sterker nog, gezien de huidige lage rentestand en de hoge waardering van aandelenmarkten, zal de toekomst gegarandeerd minder zijn. Je moet niet terugkijken naar het verleden, maar vooruitkijken naar de toekomst. Gemakkelijker gezegd dan gedaan zonder een glazen bol.

Daar heb ik de volgende oplossing voor gebruikt. We nemen de historische gegevens over, maar corrigeren die voor het verschil in huidige waardering versus de gemiddelde waardering over de afgelopen 45 jaar. Dat betekent dus lagere verwachte rendementen voor zowel aandelen als obligaties.

Portefeuille 1: traditionele mix portefeuille (MIX)

Het rendement en risico ziet er nu als volgt uit:

Figuur 3: situatie 10 jaar voor pensioendatum

Figuur 4: Situatie bij ingang pensioen

De lagere verwachte rendementen voor zowel sparen, beleggen in aandelen en beleggen in obligaties zorgt ervoor dat het veel moeilijker is om de doelstelling te halen. En vervelender, ook het afbouwen van het aandelenrisico zorgt niet meer voor een echt lager risico. Wel blijft overeind dat beleggen nodig is om überhaupt een redelijke kans te hebben om te slagen.

Wat nu?

De oplossing die vroeger goed werkte zal dus nu met de huidige ultralage rentes niet zo goed werken. Zeker niet als je ook het inflatierisico meeneemt. In de volgende column ga ik kijken welke beleggingen een alternatief kunnen zijn voor het beleggen in (staats)obligaties en hoe je je als belegger beter kunt beschermen tegen inflatieschokken.


Ben Leppers is handelaar voor eigen rekening in aandelen en obligaties en heeft als specialisme obligaties. Leppers is long wereldwijde indexfondsen, staatsobligaties en valuta. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Ben Leppers

Ben Leppers was ooit handelaar in bedrijfsobligaties voor ABN Amro, had kortstondig een eigen beleggingsfonds en handelt sinds 2003 voor eigen rekening en risico. Hij handelt op kwantitatieve basis in Europese en Amerikaanse midcaps, en voor de langere termijn in diverse wereldwijde indexfondsen, staatsobligaties en valuta. ...

Meer over Ben Leppers

Recente artikelen van Ben Leppers

  1. jul '18 Wat te doen als je belegt voor je pensioen II? 31
  2. jul '18 Wat te doen als je belegt voor je pensioen? 49
  3. jun '18 Goedkope namaak, of weggegooid pensioengeld? 46

Gerelateerd

Reacties

49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 28 juni 2018 15:45
    Dit is een complex vraagstuk. Het probleem is natuurlijk dat de toekomst onbekend is. Je kan statistisch iets over waarschijnlijkheden zeggen, maar je weet niet welk scenario uit gaat komen. Het is lullig om op een karig pensioentje te zitten als je ziet dat je miljonair had kunnen zijn door het anders te doen.

    Aan de andere kant: we zijn hier in Nederland. Dit soort studies zijn meestal gebaseerd op de Amerikaanse situatie waar het staatspensioen (social security) nogal karig is, bedrijfspensioenen lang niet altijd beschikbaar zijn en ziektekosten hoog zijn (en verzekering lang niet altijd aanwezig of betaalbaar). Amerikanen moeten bijna alles zelf doen en rekening houden met rampen die hier standaard verzekerd zijn. Het is een heel andere uitgangssituatie. Staat tegenover dat de VS meer fiscaal gunstige faciliteiten heeft om vermogen op te bouwen, die ook meer vrijheid bieden om het te doen zoals jij het wil. Als je in Nederland niet wil worden beperkt door alle mogelijke voorwaarden, dan ben je bijna verplicht om gewoon met de fiscus af te rekenen. Of je moet speciale constructies gebruiken die niet mogen van de SP en die pas rendabel worden als het om veel geld gaat.

    Je hebt hier AOW. Die is niet luxe, maar je kan er in principe van leven. In de basisbehoeften is dus al voorzien, vanaf AOW leeftijd althans. Daardoor kan je alvast meer risico nemen.

    Verder hebben werknemers een pensioen. Daarvan is het afwachten wat er uit gaat komen, maar het zal vast wel iets zijn. Bedrijfspensioenen kan je vaak voor AOW leeftijd in laten gaan. Daar lever je dan wel voor in qua uitkering. Werknemers hebben dus vanaf AOW leeftijd de basisbehoeften plus iets, en voor de AOW leeftijd meestal de keuze voor iets. Als je een redelijk solide pensioenplan hebt, kan je ervan uitgaan dat je vanaf AOW leeftijd vrij redelijk kan leven.

    Werk je dus door tot AOW leeftijd dan is alles wat je zelf bij elkaar belegt slagroom. Dus kan je risico nemen. Wil je eerder stoppen, dan moet je minstens de periode tussen je stopmoment en AOW leeftijd overbruggen. Als je geld dan op is: pech, geen slagroom. Als je geld het goed heeft gedaan kan de slagroom diep zijn.

    Ik wil hier maar mee zeggen dat je niet te bang moet zijn voor risico. En in het oog moet houden dat we hier in dit land een vangnet hebben dat je vanaf AOW leeftijd bijna verzekert van in ieder geval een redelijke levensstandaard. Voor ondernemers is dat anders, maar die nemen al iedere dag risico's die werknemers vreemd zijn. Het is natuurlijk sneu voor mensen die een groot deel van hun werkende leven van het ene slecht betaalde uitzendbaantje naar het andere gaan. Die zijn in het Nederlandse systeem de sjaak. Maar dat is niet de doelgroep van deze site.
  2. forum rang 7 handyman6 28 juni 2018 16:27
    Zelf op pensioendatum, 3 jaar terug ,aandelen porto's grotendeels verkocht en deels omgezet in trackers/etf's, € en $,die intussen ook bijna weer zijn verkocht.
    Flink staatsoblies aangeschaft,vooral dit jaar,Australische en USA,vooral 5% a 10% onder pari,met +-2,5% coupons en 10 jaar looptijd.Rendement destijds 2% ,nu meer dan 3%.

    Of dat nu zo slim was weet ik niet,Ben ,maar 3 jaar later ben ik er tnt zeer tevreden over,want het geeft ook rust.

    groetH6,in ruste....
  3. [verwijderd] 28 juni 2018 16:35
    quote:

    handyman6 schreef op 28 juni 2018 16:27:

    Zelf op pensioendatum, 3 jaar terug ,aandelen porto's grotendeels verkocht en deels omgezet in trackers/etf's, € en $,die intussen ook bijna weer zijn verkocht.
    Flink staatsoblies aangeschaft,vooral dit jaar,Australische en USA,vooral 5% a 10% onder pari,met +-2,5% coupons en 10 jaar looptijd.Rendement destijds 2% ,nu meer dan 3%.

    Of dat nu zo slim was weet ik niet,Ben ,maar 3 jaar later ben ik er tnt zeer tevreden over,want het geeft ook rust.

    groetH6,in ruste....

    Da's ook belangrijk Ruud. Slecht slapen met veel geld is ook niet alles.
  4. [verwijderd] 28 juni 2018 22:29
    Da's weer een andere discussie, of je relatief KT rendementen van 10 jaar beter kunt voorspellen (mbv mean reversion). Daar heb ik voor deze columns vanaf gezien. Is niet het punt en maakt het nodeloos ingewikkeld daarom.

    Dus toekomstig LT rendement wordt gebruikt als schatting voor komende 10 jaar.
  5. forum rang 5 Bart Meerdink 28 juni 2018 22:38
    Het streven naar zekerheid lijkt me wat overdreven, zolang je niet het risico loopt op straat te belanden. Je loopt elk jaar het risico om dood te gaan of om dement te worden en dat risico is ook niet te vermijden. En als je gezond 100 wordt zijn die 20 jaar uitkering die je voorziet veel en veel te kort.

    Ik zou de nadruk (blijven) leggen op rendement en al naar gelang hoe het loopt wat meer of wat minder onttrekken. Een planning waarbij de geldbehoefte langzaam terugloopt met de hogere leeftijd voorkomt dat je overdreven rijk sterft maar zorgt ook dat je nooit op een houtje hoeft te bijten (als je sowieso rijk sterft dan hebben we het nergens over hier).
  6. forum rang 5 theo1 29 juni 2018 11:24
    quote:

    Bart Meerdink schreef op 28 juni 2018 22:38:

    Het streven naar zekerheid lijkt me wat overdreven, zolang je niet het risico loopt op straat te belanden. Je loopt elk jaar het risico om dood te gaan of om dement te worden en dat risico is ook niet te vermijden. En als je gezond 100 wordt zijn die 20 jaar uitkering die je voorziet veel en veel te kort.

    Ik zou de nadruk (blijven) leggen op rendement en al naar gelang hoe het loopt wat meer of wat minder onttrekken. Een planning waarbij de geldbehoefte langzaam terugloopt met de hogere leeftijd voorkomt dat je overdreven rijk sterft maar zorgt ook dat je nooit op een houtje hoeft te bijten (als je sowieso rijk sterft dan hebben we het nergens over hier).
    Precies mijn punt. Als je een Nederlandse werknemer bent, een beetje voorzichtig bent en redelijk met geld kunt omgaan, dan is het risico om op straat te belanden nogal beperkt. Als je überhaupt in de positie bent om voor je pensioen te beleggen, ben je waarschijnlijk al redelijk voorzichtig en kan je al met geld omgaan. Als het mis gaat, kan je tot AOW leeftijd doorwerken en leven van AOW en je pensioen. Mijn ouders doen dat en ze komen helemaal niks tekort.

    Als het goed gaat, kan je eerder stoppen en heb je meer geld. Misschien wel veel meer geld.

    Ik merk vaak een bijna maniakale risico-aversie, en dat mensen zich ontzettend druk maken om alle mogelijke rampen die zouden kunnen gebeuren, terwijl Nederlanders juist perfect gepositioneerd zijn om hoger te mikken en meer risico te nemen. Omdat de basisbehoeften eigenlijk al gegarandeerd zijn. Maar:
    - aandelen zijn sowieso eng en er zijn altijd genoeg lieden die lopen te roepen dat de volgende bearmarket en/of crisis net om de hoek ligt. Dan maar obligaties.
    - maar obligaties zijn ook eng: bedrijven kunnen failliet gaan en overheden kunnen hun schulden herstructureren. En wat als de euro uit elkaar valt? Dan maar alles op de spaarbank.
    - maar wat als de volgende bankencrisis nu eens niet goed afloopt? En als je meer dan een ton hebt, en een ton is niet eens veel als het om pensioen gaat, dan kan je sowieso geDijsselbloemd worden waar je bij staat. Dus alles maar in een sok.
    - maar met die sok maak je gegarandeerd geen enkel rendement en heb je geen enkele bescherming tegen inflatie. Wel tegen deflatie, maar dan speculeer je tegen Draghi en die doet "whatever it takes" om te zorgen dat je dat niet wint.

    En zo wordt het dus nooit wat. Mijn advies zou zijn om in de opbouwfase vol op rendement te mikken. Als je pensioen in zicht begint te komen, en je staat er goed voor, zou ik misschien iets risico afbouwen, maar niet te veel.

    Die 72 min leeftijd regel is veel te conservatief. Die was waarschijnlijk bedacht toen 72 een hele respectabele levensverwachting was. En voor een situatie waarin je veel meer risico zelf moet dragen dan in ons land het geval is. Volgens die regel mag je op je 40e nog maar 72 - 40 = 32% aandelen hebben, de rest obligaties. Terwijl je dan pas echt goed gaat verdienen. Als je toch zo'n regel wil, zou ik eerder uitgaan van 120 - leeftijd. Of nog hoger. Ik zou pas dik in de 50 echt met obligaties beginnen. Tenzij je een obligatie-specialist bent natuurlijk.
  7. forum rang 7 handyman6 29 juni 2018 13:02
    Goed punt Theo1: te rijk sterven,het zou wat.Zelf gaf ik me kinderen af en toe een flinke som of aantal aandelen ,in kritieke fasen van hun leven: trouwen,huis kopen,scheiding,kleinkinderen werden 14 jaar etc.
    Dat vind ik zinvoller dan dat ze bij mijn verscheiden alles erven,als ze zelf al oud zijn.
    Gelukkig viel er ook wat te schenken,natuurlijk,door goed beleggingsresultaat,haha....
    H6
  8. forum rang 6 jonas 29 juni 2018 13:43

    Ingewikkeld maar goed doordacht artikel Ben. Benieuwd naar deel 2. Reacties ook interessant en meer down to earth. Komt er ook op neer hoe je in het leven zit en zaken op oudere leeftijd inschat.

    Hoe oud denk je te worden, weten de kinderen zich te redden etc? Maar ook de wettelijke regels zoals rond eigen risico zorgkosten, lijfrente laten ingaan 5 jaar maximaal 5 jaar na je AOW, regels rond aanvullend pensioen en de belachelijk lage rekenrente van Knot spelen een rol.

    Niet onbelangrijk voor mij is bijvoorbeeld dat bij overlijden er al 10% na de verzekeraar gaat voor dat deel van mijn vermogen dat ik binnen een lijfrentepolisbeleg en dat is niet het geval als ik dat bedrag overboek naar banksparen. Blijft bij beide buiten de Vermogensbelasting, maar bij het laatste is dan weer beleggen geen optie. Heeft dan wel weer het voordeel dat ik over een paar jaar pas kan doen uitkeren bij mogelijk een hogere rente.

    Uitkeringduur? Levenlang? Welnee 10 jaar is mooi zat, want dan heb ik nog een nog een redelijk pensioen (AOW plus aanvullend) en mijn geld wegdragen aan eigen risico zorgkosten voel ik weinig voor.

    Zo ieder zijn afweging, maar dit gaat eigenlijk buiten het artikel van Ben dat toch meer op de opbouwfase is gericht.

    Groet, Jonas

  9. forum rang 6 jonas 29 juni 2018 15:44

    Eigenlijk gaan de reacties vooral over de afbouwfase, maar heeft Ben het over de opbouwfase dus moet ik eerder denken aan mijn dochters en hun pensioenopbouw. Ik had de gedachte ze vertrouwd te maken met beleggen en wat geld geleend. Sparen brengt niets op dus dat was met de hint erbij: koop gewoon maar eens wat aandelen van wie je denkt dat het snor zit.

    Resultaat? Zero, nul komma nul. Deden aandelen het slecht? Ook al niet! Ze hadden gewoon geen aandelen gekocht! Eentje had wel een huis gekocht en de ander ging verdere opleiding doen dus ook niet verkeerd.

    Al met al Ben schrijft dit artikel voor beginners die niet echt beginnen en ouderen die in uitkeringsfase zitten en weinig nog kunnen doen. En Jonas experiment was faliekant mislukt.

    groet, Jonas
  10. forum rang 6 jonas 29 juni 2018 18:01

    Ben. De reacties zijn toch meer van 60 plus mensen. Was de opbouwfase maar een no brainer! Hoe je ook wendt of keert je zit meer in de groep 40 -60. Bij de 40 min groep zou ik aanbevelen eerst investeren in huis en opleiding en de 60 plussers zoals ik zeuren maar lekker voort (grondrecht op zeuren).

    Groet, Jonas

  11. forum rang 7 ffff 29 juni 2018 19:14
    Ben,

    Je artikel gaat over een redelijk groot percentage van de bevolking dat belegt en dat doet voor een aanvullend pensioen.

    Maar je hebt natuurlijk ook een waarschijnlijk veel kleinere groep van mensen met een veel grotere portefeuille die beslist niet bezig zijn met "afbouwfases" van hun portefeuille. Ik denk daarbij natuurlijk aan echt grote beleggers. Die gaan gewoon tot hun laatste snik door, omdat die nog altijd op het standpunt staan dat beleggen in aandelen uiteindelijk op de lange termijn nog de beste belegging is. Geruststellend is dat dat in jouw artikel toch ook verwacht wordt.

    Je artikel en vooral de reacties van diverse bezoekers zijn dan weer echt de moeite voor al die mensen ( heel grote groep) die wel beleggen als aanvulling voor hun eigen pensioen.

    Zo nu en dan vragen leeftijdsgenoten mij hoe ze best verder kunnen beleggen. Ik geef hen dan een totaal ander antwoord dan ik voor mijzelf geef en toepas, omdat ik weet dat ze de opbrengst van hun beleggingen wel degelijk nodig hebben als ze met hun werk gestopt zijn.
    Gewoon voor de lol, Ben: Als 71 jarige ben ik voor iets meer dan 90 procent in aandelen belegd. Rest in onroerend goed, relatief weinig obligaties, liquiditeit en fysiek goud en diamanten. En mocht de hoofdredacteur van De Tijd gelijk gaan krijgen in zijn verwachting dat de beurzen 80 procent kunnen zakken......dan heb ik pech gehad. Of eigenlijk de erfgenamen. Want met die 20 procent redden we het ook wel.

    Peter
49 Posts
Pagina: 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links