Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

De Vier Musketiers

De Vier Musketiers

Overnames hebben een slechte naam op de beurs. Ze zouden per saldo waardevernietigend zijn. Hioe zit dat met afgeketste overnames? 

Zeg maar een jaar na dato is Het Hoofdstuk AkzoNobel - u begrijpt zeker wat ik hiermee bedoel - op de beurs eindelijk afgesloten met die verkoop vandaag van haar chemiedivisie aan Carlyle voor €10,1 miljard. De koersreactie vandaag zit nog niet in dit plaatje, maar ook zonder ziet het er goed uit.

Hoewel goed? PPG bood al met al ruim €100 euro per aandeel voor AkzoNobel. In haar strategie-update beloofde het concern zelf voor deze waarde te zorgen. Kijk op het actuele koersbord om te zien in hoeverre AkzoNobel hierin is geslaagd. Laat ik zeggen dat er nog een hoop werk aan de winkel is.

Grote uitdaging? Omzet en marges vergroten. Met dat eerste worstelt het bedrijf al jáááren. Opgestapte CEO Ton Büchner wist daar wel, het moet gezegd, steeds meer winst uit te persen. Goed, nu was AkzoNobel niet het enige fonds dat een jaar geleden werd belegerd en ruzie kreeg met eigen aandeelhouders.

De stormen rond PostNL en Unilever waren net gaan liggen, maar in die tijd speelde ook Accell. Wat zijn de aandeelhouders daar sinds die tijd mee opgeschoten. Ik neem u mee langs een rondje verbazingwekkende grafieken.


Unilever

Niet zo'n whopping blow-out knock-out bod als van PPG op AkzoNobel, maar een maandje eerder bood Kraft Heinz ook al vijandig op Unilever. De njet van CEO Paul Polman galmt nog na in Rotterdam. Het bedrijf zag zich ook genoodzaakt tot een strategie-update en verkocht haar margarines voor €6,8 miljard.

In tegenstelling tot AkzoNobel is de premie er intussen helemaal uit. Verzachtende omstandigheid is dat de hele sector achterblijft en dat geldt ook voor dividend aristocrats. Het fonds, dat goed is voor 15% van het AEX-indexgewicht, staat wel iets van 20% onder de top en zit daarmee eigenlijk in een bearmarket.  

Grote uitdaging? Ook hier omzet en marges vergroten.


PostNL

Als we nog iets verder terugkijken komen we bij PostNL uit, waar Bpost haar tanden op stuk beet. Het knarsentanden in de Koffiekamer is nog altijd niet verstomd. Pijnlijk is dat ten tijde van het bod PostNL zelfverzekerd riep het prima alleen te kunnen, maar bij de jaarcijfers 2017 riep ze keihard hellupie.

En dat hakte er in, hoest en kuch... Grootste uitdaging is het beperken van de omzetdaling en een oplossing vinden voor het zieltogende postbedrijf. Wie ben ik, maar laat de staat het postbedrijf terugkopen van de aandeelhouders, als ze het belangrijk vindt dat iedere dag iedere brievenbus wordt bediend.   


Accell

Dan was er nog Pon dat een jaar geleden €33 bood op Accell. Ja, €33 plus het dividend van €0,72. Daar was gisteren op €16,82 nog exact de helft van over... Laat ik het er op houden dat zelfs bij een subliem beursfonds als bijvoorbeeld Accell ook wel eens alles fout kan gaan, wat er maar fout kan gaan. En hoe.

Intussen zit er een nieuw management en liggen alle lijken uit de kast keurig op straat uitgestald. En toch blijft het frappant dat uitgerekend in hoogconjunctuur en zelfs hoogtijdagen voor het Nederlandse wielrennen Accell op apegapen ligt. Of Pon nu weer €33 zou bieden... Heeft dat even mazzel gehad.

Grootste uitdaging voor? Vooral in de VS omzet en marges weer op de rails krijgen. En hopen en bidden dat Niki Vlaanderen en Roubaix wint en Tom Giro én Tour op zijn naam schrijft. Want dan zijn de racefietsen met die lekkere hoge marges in Nederland waarschijnlijk niet aan te slepen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links