Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Eindejaarscorrectie loopt ten einde

TA: Eindejaarscorrectie loopt ten einde

Eerder heb ik hier aangegeven dat een paar individuele aandelen bepalend zijn voor het toekomstige verloop van de Nederlandse beurs (op weg omhoog) zoals Royal Dutch Shell, ING, Unilever en ArcelorMittal.

Inmiddels lijkt RDS de verwachte hogere bodem te vormen boven de steun 25,64. Hiermee is een belangrijk fundament voor een substantieel herstel gelegd. Ook Arcelor en Unilever veren mooi op.

Beurs bodemt

De Nederlandse beurs is nog steeds bezig met bodemvorming boven de top rond 531 (gevormd op 2 juni). De AEX vormt hier een potentiële hogere bodem. Technisch breekt de correctieve fase (blauwe stippellijn), wat een eerste verbetering oplevert en waarmee het pullback scenario zich verder ontwikkelt.

Zolang de steunzone intact blijft is het technische plaatje positief en is er ruimte richting 563,98 (gevormd op 13 juli 2007), daar ligt ons eerste koersdoel.


RDS oogt energiek

Royal Dutch Shell veert op boven de steun 25,64. De dip van Shell is zoals verwacht opgevangen door de voormalige top van 15 mei rond 25,64.

Met deze succesvolle pullback is er ruimte voor een stijging richting 28,25 (gevormd op 7 november). Een doorbraak van deze koerstop zou de verbetering bevestigen.


IJzersterke steun Mittal

ArcelorMittal is in de laatste correctie inderdaad goed opgevangen door de voormalige weerstand, die rond 23,08 (gevormd op 12 september) ligt. Ook met deze pullback blijft het technische beeld positief. Er is potentieel richting 26,52 (top op 24 februari). 


Unilever lift mee

Bij Unilever gaf ik aan dat traders kunnen meeliften naar de weerstand 52,31, nadat de steun 47,17 succesvol was getest. Unilever komt er technisch bezien wat beter bij te liggen. Binnen de neutrale bandbreedte is de correctieve fase afgebroken, waarmee het beeld opklaart.

Unilever maakt uitslagen tussen 47,17 (gevormd op 21 april) en 52,31 (top van 18 oktober). Wees erop alert dat de moneyflow (zwarte lijn onderste helft van de grafiek) wat achterblijft.


ING op de bank

ING is de enige van dit kwartet die (nog) niet meedoet aan het aanstampen van de bodem. ING zet het herstel niet door. We zien steun rond 14,47 (bodem van 18 mei).

Hier ligt de onderkant van de neutrale bandbreedte. Weerstand voor ING ligt op 16,00 (gevormd op 24 juli 2015). Het technische beeld is te onduidelijk voor posities.



Samenvattend stel ik vast dat RDS, Mittal en Unilever zich goed staande weten te houden en een bodem onder de beurs leggen. Hiermee lijkt het oordeel over de eindejaarscorrectie geveld en kan de AEX weer omhoog. Alleen ING blijft wat achter.

Royce Tostrams is technisch analist en oprichter van de Tostrams Groep. Hij schrijft zijn analyses op persoonlijke titel. De informatie in zijn analyses is niet bedoeld als professioneel of particulier beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Wij informeren u graag over ons rendement.

IEX heeft de laatste jaren sterk geïnvesteerd in onze Beleggersdesk. Onze kooptips hebben een gemiddeld rendement per tip opgeleverd van ruim +25%.


Een gedetailleerd overzicht van alle kooptips en de gevolgde berekening is te vinden op de rendementenpagina.

Met een abonnement op IEX heeft u altijd als eerste toegang tot onze analyses en kooptips.
U leest deze al vanaf 2,41 per week. Word nu abonnee en profiteer van 30% korting!

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 25 apr Geldstroom Nederlandse beurs stagneert 104
  2. 24 apr Nasdaq Composite nog niet doorgebroken 51
  3. 23 apr Elektrische auto's hebben nog steeds panne 79

Gerelateerd

Reacties

360 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Ricktrader 29 november 2017 08:46
    Op het iets grotere plaatje moet de markt een keuze maken of dit de start is van een impulsieve beweging omhoog iets zoals dit:

    invst.ly/5z1v2

    Of een zwakke (corrigerende) beweging omhoog, zoiets als dit:

    invst.ly/5z1tz

    Voor scenario 1 moet de huidige beweging omhoog sterk zijn, dwz dat hij hogere bodems en hogere toppen moet blijven zetten.

    Zoiets als dit mag dus niet gebeuren:

    invst.ly/5z1wg

    Nu is hij nog bezig met die eerste beweging omhoog, in het plaatje hiervoor aangeduid als een A. Als het een impulsieve beweging is dan is dat een 1 en krijg je bij waar de B nu staat een 2 en gaat er een sterke 3 omhoog volgen ipv een C en een daling.

    Zoiets als dit:

    invst.ly/5z1xh
  2. Ricktrader 29 november 2017 08:52
    Voor de shorters onder ons hoop ik dat het een zwakke omhoog is. Zelf zou ik vwb risk/reward een beweging als deze, waarbij je vooraf niet weet of het een sterke of zwakke omhoog is, niet short willen zitten.

    Hoop is wat nu rest, tenminste volgens mijn werkwijze. Ik ben dan ook wel benieuwd naar de onderbouwing van de shorters waarom deze beweging omhoog wel resulteert in een daling.

    Ik ben ook wel benieuwd naar waar dan de stoploss ligt als het toch verder doorstijgt.
  3. forum rang 6 ttroo 29 november 2017 08:54
    De dax heeft regelmatig een belangrijke steun op de 13.000punten getest en heeft besloten om het ravijn eerst nog wat hoger te maken en dan pas te springen. Ftse is foetsie onder de 7400 punten. Maar ook deze grens houdt het tot nu toe. Csi-300 heeft steun op een hoge 3900. Ze hebben een paar keer een lage 4000 laten zien. Maar dat is niet voldoende. Zo juist al mijn shorts terug getrokken. Ik heb de boeken gesloten voor dit jaar. Met een aardig pijnlijk verlies. Niettemin is de beurs super blij met een super raket uit noord korea en nog meer schulden. De rente kan niet veel meer omhoog! Have fun today. Party like its 2017 and beyond!
  4. forum rang 4 ONN 29 november 2017 09:00
    quote:

    Reversal schreef op 29 november 2017 08:52:

    Voor de shorters onder ons hoop ik dat het een zwakke omhoog is. Zelf zou ik vwb risk/reward een beweging als deze, waarbij je vooraf niet weet of het een sterke of zwakke omhoog is, niet short willen zitten.

    Hoop is wat nu rest, tenminste volgens mijn werkwijze. Ik ben dan ook wel benieuwd naar de onderbouwing van de shorters waarom deze beweging omhoog wel resulteert in een daling.

    Ik ben ook wel benieuwd naar waar dan de stoploss ligt als het toch verder doorstijgt.
    Ga nou maar gewoon 's echt handelen in plaats van al dat lullen. Kom je er vanzelf achter hoe makkelijk en moeilijk het is. Tjongejonge....
  5. [verwijderd] 29 november 2017 09:02
    Wat moet er uit, en wat moet erin:

    1. Wat een zuigbeurs dit zeg. Nep tot en met
    2. De markt én Joost hebben altijd gelijk
    3. Er is een verschil tussen gelijk hebben en gelijk krijgen
    4. Als het daalt op nix, dan stijgt het ook weer op nix
    5. En wie geeft er trouwens 8000 eurie voor een muntje...tulpenbolle manie?
    6. Weinig volume nu. En bij weinig volume kruipt beurs vrijwel altijd omhoog.
    7. Van middelen raak je over het algemeen onbemiddeld.
    8. De meeste scheurtjes worden zichtbaar wanneer de haren weggeschoren worden
    9. Goeroes bestaan niet! (ja, voor even)
    10. Maar de beste trades gaan altijd eerst tegen je in he :P
  6. Ricktrader 29 november 2017 09:03
    quote:

    ONN schreef op 29 november 2017 09:00:

    [...]
    Ga nou maar gewoon 's echt handelen in plaats van al dat lullen. Kom je er vanzelf achter hoe makkelijk en moeilijk het is. Tjongejonge....

    Jaja

    Ik gok dat je zo weer drie ab's rijker bent en ik verwacht minimaal nog een reactie van Alex in jouw slipstream ;-)
360 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 18 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links