Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

Fire and Fury voor de financiële markten

Fire and Fury voor de financiële markten

Noord-Korea spreekt over plannen om de Amerikaanse troepen op Guam letterlijk het vuur na aan de schenen te leggen. De Amerikaanse minister van Defensie praat over de vernietiging van het Noord-Koreaanse volk.

President Trump vindt dat zijn vuur en woede dreigement nog niet ver genoeg ging. Kortom, de VS en Noord-Korea zijn verwikkeld in een spelletje brinkmanship op het scherpst van de snede over het kernwapen- en raketprogramma van Noord-Korea.


Gevaarlijk spel

Het spel waarin Washington en Pyongyang verwikkeld zijn is erg gevaarlijk. Miscalculaties over je eigen dreigementen of over de intenties, motivatie en mogelijkheden van de tegenstander kunnen al snel zorgen voor volledig ontsporen van het conflict en dus tot een nucleaire oorlog.

Als je opponent bluf roept, sta je voor een immens dilemma. Ga je de dreiging daadwerkelijk tot uitvoer brengen ,met het risico op een totale oorlog, of niets doen en je geloofwaardigheid verliezen? Daardoor denkt een tegenstander in de toekomst dat een rode lijn makkelijk wat verder verschoven kan worden.


Afslag

Kan de Amerikaans-Noord-Koreaanse confrontatie de financiële markten van de optimistische koers blazen? Tot voor kort negeerden markten de chaos en stilstand in Washington en was de focus volledig gericht op de goede winstcijfers en andere goede fundamentele data.

De marktgedachte was waarschijnlijk: Zolang Trump Twitter tirades prefereert boven degelijk beleid, maar verder vooral blijft toeteren en met de vuist zwaaien zonder een aanrijding te veroorzaken, kunnen wij lekker doorkarren.

Nu lijkt er echter een verandering van richting, zonder van tevoren richting aan te geven. Tot voor kort stelde Washington vooral teleur zonder de markten direct te raken, nu dreigt de politiek actief de bullmarkt te overrijden.


Risk on/off

Markten lijken de risk-on baan verlaten te hebben voor de risk-off afslag. Goud is in waarde gestegen, aandelenmarkten hebben terrein verloren en safe haven valuta’s zoals de Japanse yen en Zwitserse franc zijn populair.

Deze ontwikkeling lijkt inderdaad ingegeven door de geopolitiek. Als de aandelenmarkten namelijk zouden verliezen door de opvatting dat de Fed sneller gaat verkrappen als gevolg van meevallende economische cijfers, dan zouden een lagere goudprijs en hogere rentes juist voor de hand hebben gelegen.

Maar we zien nu geen lagere, maar juist een hogere goudprijs en een lagere tienjarige Amerikaanse rente.


Markten immuun voor geopolitiek?

Natuurlijk vertoonden Amerikaanse aandelen al overbought-patronen. Markten hebben daarom de huidige geopolitieke spanningen ook aangegrepen als excuus om een correctie in te zetten.

Met andere woorden, het had iedere negatief uit te leggen ontwikkeling kunnen zijn geweest, de markten snakten naar een aanleiding om het stuur om te gooien.

De vraag is natuurlijk of de koersontwikkelingen nu inderdaad slechts een correctie zijn of dat het risk-off klimaat aanhoudt. Normaal gesproken hebben geopolitieke crises nauwelijks een blijvende impact.


Financiële markten in tijd van oorlog

De wereld kwam het dichtst bij een kernoorlog in 1962 tijdens de dertiendaagse Cuba-crisis. De Dow Jones index verloor 1,2% en dit verlies was binnen no-time weer goedgemaakt nadat Kennedy en Khrushchev een nucleair treffen op het nippertje hadden afgewend.

Ook bij daadwerkelijke oorlogen tonen markten zich vaak schokbestendig. In de eertse zes maanden van de Eerste Wereldoorlog verloor de Dow Jones 30%. Maar over de gehele periode van de oorlog (1914-1918) won de index 43%.

Wat betreft recentere voorbeelden, in de eerste handelsweek na 9/11 gingen de Dow Jones 14% en de S&P 500 bijna 12% achteruit. Een maand na de aanslagen hadden de markten het verloren terrein alweer goedgemaakt.


Twijfel bij beleggers

Het is dus zeer begrijpelijk als beleggers twijfelen of Noord-Korea de markten lang in mineur laat. Ik denk niet dat de crisis snel escaleert. Washington zal geen oorlog starten, omdat dit tot een gigantisch bloedbad leidt direct aan de grens in Seoul.

Noord-Korea wil hoogstwaarschijnlijk de wapens op zak houden, omdat het misschien wegkomt met een paar schoten, maar vervolgens weggevaagd wordt door de overmacht van Amerika. Derhalve zullen de financiële markten geen bearmarkt terrein betreden vanwege puur geopolitieke escalatie.

Echter, dat wil niet zeggen dat de Noord-Koreaanse crisis geen grote invloed kan hebben. Zoals ik al zei, markten negeerden tot nu toe het circus in Washington. Er gebeurde weinig positiefs, maar er werd ook weinig schade aangericht.


Dollar niet langer een veilige haven?

De gang van zaken rondom Noord-Korea kan voor een denkomslag zorgen. Als Trump zo onverantwoordelijk is dat hij nucleaire dreigementen eruit floept zonder overleg met zijn topmensen in het Pentagon, het ministerie van Buitenlandse Zaken en inlichtingendiensten, kan de kans ook wel eens veel groter zijn dan eerst gedacht dat hij iets doet dat de economie daadwerkelijk schade berokkent.

Als markten inderdaad deze richting op gaan denken, kan de verhitte woordenstrijd van de afgelopen dagen achteraf bezien wel eens beschouwd worden als het startschot van langdurige risk-off fase.

Daarbij is de vraag of de dollar als veilige haven blijft gelden nu markten worstelen met hoe om te gaan met een wereldmacht overladen met schulden en een centrale bank wiens balans ongekende proporties heeft bereikt. Dat alles terwijl die supermacht geleid wordt door een onvoorspelbare, onbeheersbare man met een gebrek aan focus en kennis.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Gerelateerd

Donald Trump

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

geopolitiek

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Noord-Korea

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

VS

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
euler
1
"Als Trump zo onverantwoordelijk is dat hij nucleaire dreigementen eruit floept zonder overleg met zijn topmensen"

Wat denk je nou, Trump staat voortdurend in contact met zijn topmensen.
Zijn opmerking over "fire and fury" was een ingestudeerde riedel.
Door de linkse Nederlandse media krijg je de indruk dat we te maken hebben met een dwaas.

"Dat alles terwijl die supermacht geleid wordt door een onvoorspelbare, onbeheersbare man met een gebrek aan focus en kennis."

Obama was voorspelbaar in zijn buitenlandse beleid. Dat ziet de vijand het liefst. Onbeheersbaarheid heb ik nog niet gezien in het conflikt, ik zie een koele kikker met een duidelijke boodschap. Zie maar eens overeind te blijven met alle drek van link. Ik zou direkt het bijltje er bij neergooien.

Gebrek aan focus en kennis? Wat een aanmatigende houding.
De man is zeer goed op de hoogte van bijvoorbeeld de onzin van klimaatverandering door CO2. Daar kunnen de Europeese politici nog veel van leren.
De man heeft alleen maar tegenwerking van de links radicale democraten en haviken uit zijn partij, en krijgt geen enkel waardering voor wat hij al bereikt heeft, maar daar weten we in Nederland niets van. We volgen slaafs de linkse media.
Thorgall
2
Goed artikel. Complimenten. Die man is zijn geloofwaardigheid natuurlijk al heel lang kwijt. Zo vaak heeft hij terug moeten komen op eerder gedane uitspraken. De aanslag in Zweden bijvoorbeeld. Of geen contacten met de russen. De muur die Mexico zou betalen. Obamacare afvoeren zou voor hem een snelle en simpele klus zijn, de lijst kan aangevuld worden tot 20 pagina's inmiddels. Zijn woordvoerder en ministers zijn vaak niet niet meegenomen in recente besluiten, dat zie je duidelijk op de personferenties. Recnetelijk nog het besluit over transgenders in het leger was niet voorbesproken met de leiding daar. Dit gaf de top van het leger zelf aan. Spraken vervolgens het door de president genomen besluit gewoon tegen en zeiden dat transgenders gewoon welkom bleven. Erg goed allemaal voor zijn geloofwaardigheid. Die man is geschift, daar is men het binnen zijn eigen partij inmiddels ook steeds meer over eens. Hij zou binnen 100 dagen een enorme belastingverlaging presenteren en de infrastructuur van de VS zou de beste ter wereld worden..Zucht, hij komt enkel toe aan puinruimen, veroorzaakt door zijn eigen incompetenties, domme tweets, gebrek aan kennis, psychische gesteldheid. verder druk met golfen en vooral Foxnews kijken. Dossierkennis ontbreekt. Aan nieuw beleid komt deze man niet toe. Misschien maar beter ook.
JoeSixpack
0
Beste Euler,

Je rept over dat Trump geen waardering krijgt voor wat hij al bereikt heeft.
Misschien heb ik wat gemist sinds januari maar wil jij dan zo vriendelijk zijn mij van zijn successen op de hoogte te brengen?
Dank je wel!
euler
1
Linkse kletskoek die getuigt van zelfingenomen hypocrisie.
Verdiep je in Zweden. Zijn uitspraken sneden hout.
Contacten hebben met Russen is niet illegaal. Na maandenlang onderzoek naar geruchten van de linkse media is nog niets strafbaars ontdekt. Niets, helemaal niets. Dus gaat het onderzoek door. Maar men zal niets vinden, want er is niets te vinden. Trump heeft gewonnen doordat de kiezers op hem hebben gestemd.
Zo simpel is het.
De muur van Mexico is al voor 90% gebouwd door zijn voorgangers, dus het is geen uitvinding van Trump, maar hij heeft de muur flink verstevigd want het aantal uitzettingen van illegalen is dit jaar met 31% gestegen en het aantal illegale grensoverschreidingen is met 78% gedaald.
Tienduizenden illegalen zijn de grens met Canada overgestoken waar een linkse Trudeau aan de macht is.
Trump heeft vijanden binnen zijn partij die het voor hem, maar vooral voor de geloofwaardigheid van zijn partij moeilijk maken. De commissie Muller is een schande, en de stroeve aanpassing van Obamacare ligt niet aan Trump, maar aan de dissidenten in zijn partij.
Verder zegt je mail meer over jezelf dan over Trump.


JoeSixpack
0
Blijkbaar heb je niet zo'n leuk w/e gehad; nogmaals:wat heeft Trump tot nu bereikt, behalve haat zaaien en mensen tegen elkaar opzetten?
euler
1
@JoeSixpack:
Om enkele zaken te noemen
Zoek maar eens een plaatje van de Dow Jones. Waar ging de daling over in een stijging, die tot op heden aanhoudt? Rond 8 november 2016, de dag van de verkiezingen.
De werkeloosheid in de VS is de laagste in 18 jaar. Steeds meer grote bedrijven keren terug van China naar de VS. Het midden- en kleinbedrijf komt goed op gang.
Een zeer groot aantal wetten zijn vereenvoudigd of aangepast. Een nog voortdurend proces. Een belangrijke belastinghervorming is in een ver gevorderd stadium.
Een flink aantal nieuwe rechters zijn aangesteld.
En zie vorige post voor wat betreft illegalen.
JoeSixpack
1
Ik ben om, je hebt me overtuigd. Wordt tijd dat fake news media en linkse honden de mond gesnoerd wordt.
Thorgall
0
quote:

euler schreef op 14 aug 2017 om 12:33:Trump heeft vijanden binnen zijn partij die het voor hem, maar vooral voor de geloofwaardigheid van zijn partij moeilijk maken. De commissie Muller is een schande, en de stroeve aanpassing van Obamacare ligt niet aan Trump, maar aan de dissidenten in zijn partij.
Verder zegt je mail meer over jezelf dan over Trump.


Nogmaals, ik schreef dat ik niet links ben, ik stem sinds mijn 18e VVD. Blijkbaar lees je net zo goed als Trump dat doet.

Dan wat ik van je quote. Trump is geen dictator, en zal rekening moeten houden met het politieke spectrum. Dat hij vijanden heeft, heeft ie toch vooral aan zichzelf te danken. Nu doet ie huilie huilie omdat anderen hem dwarszitten. Tja, nogmaals, dat is politiek. Hij is, zo blijkt dus, een complete politieke onbenul. Hij had zich dit vooraf moeten bedenken, dus voordat hij niet onderbouwde uitspraken deed vooraf. Hij moet weten dat hij van anderen afhankelijk is. Zoals het afbreken van Obamacare is een simpele klus voor me, en ik ga de infrastructuur de beste maken van de wereld. Loze kreten. Als de aankomende belastinghervorming net zo goed is voorbereid als zijn plannen voor Obamacare dan komt er weinig van terecht.

Het is overigens onder Obama dat de economie miraculeus is hersteld van de diepste recessie sinds de jaren 20.
Zojuist is door S&P een rapport gepresenteerd waarin gemeld wordt dat ze weinig tot niets verwachten van de plannen van Trump, mede gezien zijn fiasco mbt Obamacare.

Uh ik bedoel ik ben ook om! Trump is doin a great job. Everybody loves him and the world admires his approach.
gerrit 69
0
quote:

euler schreef op 14 aug 2017 om 13:26:


@JoeSixpack:
Om enkele zaken te noemen
Zoek maar eens een plaatje van de Dow Jones. Waar ging de daling over in een stijging, die tot op heden aanhoudt? Rond 8 november 2016, de dag van de verkiezingen.
De werkeloosheid in de VS is de laagste in 18 jaar. Steeds meer grote bedrijven keren terug van China naar de VS. Het midden- en kleinbedrijf komt goed op gang.
Een zeer groot aantal wetten zijn vereenvoudigd of aangepast. Een nog voortdurend proces. Een belangrijke belastinghervorming is in een ver gevorderd stadium.
Een flink aantal nieuwe rechters zijn aangesteld.
En zie vorige post voor wat betreft illegalen.

Trump lijkt op een ongeleid projectiel met zeer weinig kennis van zaken.
Een twitterende president die nog niets aan de infrastructuur heeft gedaan.
Onder Obama zat de economie al in een stijgende lijn en Trump profiteert daar nog van.
Het Witte Huis is onder Trump één grote poppenkast geworden.
Make America great again begint zo langzamerhand een loze holle kreet te worden.
[verwijderd]
0
What's in a name? Trump? Denk nu niet dat hij de US runt, dat is zijn team. En natuurlijk heeft hij op alle vlakken, van burgemeester tot senatoren, van democratische zijde zware tegenwerking.
Het gezegde is: "met onwillige honden is het slecht hazen vangen", dus ik begrijp prima dat het een (wat minder tactvolle) president moeilijk wordt gemaakt. Daarom is het regelmatig bijltjesdag. Weet je... democratie is niet makkelijk, daar moet je voor vechten. En democraten in de US zijn slechte verliezers en feitelijk hun naam niet waard, omdat zij de verkiezingsuitslag, hoe spannend ook, niet willen accepteren.
Thorgall
0
quote:

Justsaying schreef op 15 aug 2017 om 01:45:


What's in a name? Trump? Denk nu niet dat hij de US runt, dat is zijn team. En natuurlijk heeft hij op alle vlakken, van burgemeester tot senatoren, van democratische zijde zware tegenwerking.
Het gezegde is: "met onwillige honden is het slecht hazen vangen", dus ik begrijp prima dat het een (wat minder tactvolle) president moeilijk wordt gemaakt. Daarom is het regelmatig bijltjesdag. Weet je... democratie is niet makkelijk, daar moet je voor vechten. En democraten in de US zijn slechte verliezers en feitelijk hun naam niet waard, omdat zij de verkiezingsuitslag, hoe spannend ook, niet willen accepteren.
Dat laatste kan misschien wel kloppen, maar het zijn de republikeinen die daarmee 4 jaar geleden gestart zijn. Het enige doel was alle voorstellen van de Democraten tegen te houden. Dit hebben ze ook gedaan. Niet op inhoud beoordeeld, maar gewoon alles tegenhouden. Ik kom regelmatig in de VS en dit heeft enorm kwaad bloed gezet bij de gemiddelde amerikaan. Ze zijn al enorm anti overheid, maar nu vroegen ze zich echt af waarom ze in hemelsnaam belasting betaalden voor (in hun ogen toch zwaar betaalde) politici. Het heeft hun vertrouwen in de politiek tot een minimum laten dalen. Dat verklaart dan vervolgens ook weer deels de overwinning van Trump. Iemand van buiten die de boel zou moeten opschudden.
gerrit 69
0
quote:

Justsaying schreef op 15 aug 2017 om 01:45:


What's in a name? Trump? Denk nu niet dat hij de US runt, dat is zijn team. En natuurlijk heeft hij op alle vlakken, van burgemeester tot senatoren, van democratische zijde zware tegenwerking.
Het gezegde is: "met onwillige honden is het slecht hazen vangen", dus ik begrijp prima dat het een (wat minder tactvolle) president moeilijk wordt gemaakt. Daarom is het regelmatig bijltjesdag. Weet je... democratie is niet makkelijk, daar moet je voor vechten. En democraten in de US zijn slechte verliezers en feitelijk hun naam niet waard, omdat zij de verkiezingsuitslag, hoe spannend ook, niet willen accepteren.

Per saldo had Hillary Clinton meer stemmen als Trump, maar door dat rare kiesstelsel is Trump uiteindelijk president geworden en daardoor zijn de Republikeinen eigenlijk slechte winnaars geworden.
euler
0
@Thorgall
Het klopt wat je zegt. Maar hetzelfde doen nu ook de democraten. Ze hebben allen tegen de aanpassingen aan het zorgstelsel gestemd.
Ze hebben ook allerlei aanstellingen zo veel mogelijk getraineerd.
Niet fraai, maar politiek niet verboden.
Maar nu komt er nog iets extra's bij. Op onheuse wijze op de man spelen.
Dat is ordinair.
Ik beoordeel leiders alleen op hun resultaten.
Thorgall
0
quote:

euler schreef op 15 aug 2017 om 20:33:


@Thorgall
Het klopt wat je zegt. Maar hetzelfde doen nu ook de democraten. Ze hebben allen tegen de aanpassingen aan het zorgstelsel gestemd.
Ze hebben ook allerlei aanstellingen zo veel mogelijk getraineerd.
Niet fraai, maar politiek niet verboden.
Maar nu komt er nog iets extra's bij. Op onheuse wijze op de man spelen.
Dat is ordinair.
Ik beoordeel leiders alleen op hun resultaten.
Ik ben het helemaal met je eens. Het verwijt dat toen de Democraten richting Republikeinen hadden, passen ze nu zelf toe. Patstelling in de amerikaanse politiek. Soms ben ik niet trots op wat we in Europa doen, maar de VS doet het niet veel beter.
2hansome
0
"Door de linkse Nederlandse media krijg je de indruk dat we te maken hebben met een dwaas".

Alleen links? Wat een domheid.
euler
0
@hansome:
7% van de Amerikaanse journalisten zijn republikein.
In Nederland zal dat niet anders zijn.
Blijkbaar trekt de journalistiek linkse mensen aan,
net zoals ballet, dameskapper en televisieamusement homos aantrekt.
Er is in Nederland geen rechtse media (RTLZ ???).
Wat een domme reactie van je.
16 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Column door: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naa...

Meer over Andy Langenkamp

Recente columns van Andy Langenkamp

  1. 08 jun Een nieuw tijdperk 3
  2. 17 mei Op de drempel van een mondiale r... 7
  3. 26 apr Europese noodverbanden kunnen ho... 15

Gesponsorde links