Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Op de drempel van een mondiale recessie?

Op de drempel van een mondiale recessie?

De financiële markten waren nerveus de afgelopen weken: aandelen wereldwijd stonden onze forse druk, safe haven-kapitaalstromen kwamen op gang en de credit spreads liepen op. Ligt een mondiale recessie op de loer?

Vijfde recessie in 60 jaar in aantocht?

Recessies zijn vrij schaars: de afgelopen zestig jaar heeft de wereldeconomie er slechts vier ondergaan: in 1975, 1982, 1991 en 2009. Hiervan was de laatste de meest ingrijpende. Een mondiale recessie wordt gedefinieerd als een terugval van het reële Bruto Nationaal Product (BNP) per hoofd van de wereldbevolking plus een terugval van een aantal andere macro-economische indicatoren, waaronder internationale handel, kapitaalstromen en werkgelegenheid.

De vier recessies werden veroorzaakt door oliecrises als gevolg van geopolitieke spanningen of door financiële implosies. Op dit moment baren zowel geopolitieke als financiële ontwikkelingen de nodige zorgen. Schulden staan op recordniveaus en in veel landen is de monetaire en fiscale ruimte om te stimuleren beperkt. Tegelijk nemen de politieke risico’s toe. Stevenen we nu af op de vijfde mondiale recessie in zes decennia?

Waslijst aan potentiële pijnpunten

Er zijn voldoende politieke risico’s die de mondiale economie een pijnlijke zet kunnen geven. Aan de handelsoorlog tussen China en de VS komt voorlopig geen einde.

En mochten Amerikaans president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping tijdens de G20-top eind juni wel tot een vergelijk komen, dan zal dat akkoord de onderliggende spanningen tussen de twee supermachten niet wegnemen. De concurrentie en strijd tussen Beijing en Washington zal de wereldeconomie nog vele jaren in hun greep houden.

Sowieso is de geopolitieke weg die Amerika nu bewandelt bezaaid met potentiële struikelblokken voor mondiale groei. De VS zoekt de confrontatie met Iran, labelt Venezuela, Nicaragua en Cuba als de Trojka van Tirannie en lijkt geen stap dichterbij toenadering met Noord-Korea te komen.

Onderwijl ondergraven de Amerikanen de bondgenootschappen, verdragen en internationale instituties die ze heel goed kunnen gebruiken om de bovenliggende partij te blijven in de slag met China.

Naast de handelsoorlog en de bredere geopolitieke verschuivingen zijn er nog tal van andere politieke risico’s die kunnen bijdragen aan een verslechtering van het economische klimaat. Denk aan de voortdurende chaos rondom Brexit, de verwachte populistische opmars bij de komende Europese verkiezingen en de dreigende spanningen tussen de ‘sterkere’ eurolanden en Italië, dat steeds meer aanstuurt op een frontale botsing met Brussel aangaande begrotingsafspraken.  

Vervelende verstoorders

Toch zullen de bovenstaande potentiële politieke struikelblokken voor de Europese en wereldwijde groei voorlopig waarschijnlijk niet zodanig uit de hand lopen, dat ze op zichzelf de wereldeconomie in een recessie storten.

Wel kunnen de effecten ervan – denk aan handelsbelemmeringen, sancties, het afbrokkelen van internationale instituties – net dat extra zetje verschaffen als de wereldeconomie het toch al moeilijk heeft en monetaire en fiscale stimulering niet tijdig op gang komt. Bovendien kunnen ze elkaar wederzijds versterken.

Oplopende geopolitieke spanningen

Neem Trump. Als de groei van de Amerikaanse economie wat gaat tegenvallen, kan hij zijn pijlen richten op buitenlands beleid om de aandacht af te leiden en omdat de president op dat terrein veel bevoegdheden heeft. De ongetwijfeld daarop volgende verder oplopende geopolitieke spanningen zullen het klimaat voor de wereldhandel niet ten goede komen.

En als - bedoeld dan wel onbedoeld - de spanningen tussen Iran en de VS uitdraaien op militaire schermutselingen, kan de olieprijs hard oplopen. Dit kan een extra rem zetten op de groei in bijvoorbeeld Europa.

... bovenop een toch al teruglopende groei

Daar valt de groei sowieso al terug. Sterk stijgende energiekosten zullen dan het begrotingstekort van Italië verder laten oplopen. Het dreigt nu al uit te komen op 3,5% van het BNP. Het gevolg: verder oplopende fricties tussen Brussel en Rome en hernieuwde speculaties over de levensvatbaarheid van de euro.

Met andere woorden, politieke risico’s zijn nu niet DE krachten die de wereldeconomie een recessie indrukken, maar in combinatie en wisselwerking met fundamenteel-economische tegenwinden kunnen ze wel degelijk de vooruitzichten voor de mondiale groei danig verstoren.


Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. De informatie in zijn artikelen is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Andy Langenkamp

Andy Langenkamp is senior politiek analist bij ECR Research en heeft zich gespecialiseerd in de repercussies van geopolitieke en politiek-economische ontwikkelingen op de financiële markten. Naast zijn columns voor IEX schrijft hij regelmatig voor andere nationale en internationale media, zoals Het Financieele Dagblad, Kn...

Meer over Andy Langenkamp

Recente artikelen van Andy Langenkamp

  1. jun '19 Een nieuw tijdperk 3
  2. mei '19 Op de drempel van een mondiale recessie? 7
  3. apr '19 Europese noodverbanden kunnen hooguit wat extra tijd kopen 15

Gerelateerd

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. taurus86 18 mei 2019 09:01
    Verdeling van de beschikbare arbeid.
    Ik zoek naar wat de gevolgen zullen worden, van de 'Robotisering' en het (wanneer de gelden straks schaars worden) moeten verkleinen van de tertiaire en quartaire economie in Europa.
    Blijven onderbelicht in dit stuk, hoewel zij nu al mede de oorzaak vormen van de spanningen in de wereld.
  2. speedy0070 23 mei 2019 05:34
    Een zware recessie staat zeker voor de deur. Trump denkt slim te zijn maar heb altijd al gezegd dat zijn beleid de VS naar de afgrond brengt. Zou zogezegd een geliefd man moeten zijn maar zo geliefd is hij niet. Werkt de hele wereld op de heupen en dat werkt dus niet. China zal niet buigen voor de VS dat moet hij maar vergeten. De economie in de VS is niet glorieus met werkeloosheidcijfers reel van 10 tot 14% in miami en philedelfia volgens de bevolking (Data feb 2019) Dus ver weg van de 4% die de pers aangeeft. Grote bedrijven hebben serieuze problemen neem er een paar beet: Apple, General Motors, Tesla, Boeing, en ga zo maar verder. Tesla en General Motors hebben al flink wat mensen de laan uit gestuurd. Dat is niet omdat het zo goed gaat. De AEX met een tikje naar de 400? nou ik zelf denk een forse dreun naar de 250 of zelfs dieper. Ziet er echt somber uit.
  3. Peak 6 juni 2019 09:43
    Voorgaande twee grote recessies werden voorafgegaan door een (intraday)stijging van meer dan 5,5% van de belangrijke grondstoffen. Dat hebben we net weer gehad sinds de laaste recessie. Naast alle andere rode vlaggen die al uitstaan. En al het politiek gekonkel en de lage rekenrente op pensioengeld maken het beeld niet fraaier. De enige enclave waar het echt goed gaat in de wereld is die van de multinationals. Veelal Amerikaanse shit bedrijven die vervuilende of ziekmakende troep met enorm veel reclame aan de man brengen zoals Mc Donalds en een VS chemiebedrijf aan de rivier in Zeeland etc etc. Dat ze troep verkopen als voeding alla maar dat ze nergens belasting betalen dat is wel erg. Wij zitten met obese mensen (35% vd bevolking) in ziekenhuizen zonder personeel en zonder belastinginkomsten om goede zorg te blijven geven. Laten we in eerste instantie eens dit soort VS multinationals belasten en /of gewoon boycotten. Dan ziet de wereld er meteen een stuk beter uit.
    (ps ik ben geen communist, ik ben het gewoon zat om besodemieterd te worden)
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links