Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Heerlijk saai ING

ING Groep KW2 cijfers

 

Met de halfjaarcijfers van ING is weinig mis. De resultaten komen overeen met de marktverwachtingen. Aandeelhouders hebben weinig te klagen. Het concern moet wel een tandje bijzetten qua kostenbeheersing. Die liepen het afgelopen kwartaal, yoy vergeleken, met €80 mln op en dat is een lichte tegenvaller.

Aldus IEXPremium-analist Martin Crum vanochtend en ook de andere marktvolgers vinken de KW2's van ING af. Beleggers niet. Die weten echt niet wat ze er mee aan moeten, getuige de koersschommelingen vandaag tussen +0,6% (precies op 16 euro) en -2,8%. Misschien zit de truc 'm niet in die cijfers.

Zo duikelt Société Générale ruim -4% op haar cijfers en Commerzbank moet 2% terug. Bovendien kan ik me voorstellen dat als u technisch handelt en belegt, u ING eerst boven 16 euro wil zien uitbreken. Pikant, die 16 euro stond er ook toen in 2009 Lehman Brothers de verhuisdozen stond in te pakken...

 

 

Schade hersteld

De grafiek van ING mag spannend ogen, het fonds heeft het ook nog eens heel goed gedaan in het afgelopen jaar. In vergelijking met de AEX lacht het iedereen uit, op alle andere halfbakken brakke banken uit de EU na dan. Die hebben toch een (crap)rally laten zien... Zie de Eurostoxx Bank Index eens gaan.        

 

 

Als ik die grafiek langer trek tot voor de kredietcrisis, is het beeld anders: ING is die schade eindelijk ingelopen, maar de AEX is al een stapje verder. En veel andere Europse banken hebben nog werk, heel veel werk te doen om hun toko op te schonen en voldoende te kapitaliseren.

 

 

Fintech

Eingelijk is hiermee het hele ING verhaal wel verteld. De bank loopt voorop in de EU. Het heeft de kredietcrisis allang achter zich gelaten – dank namens de belastingbetalers, we hebben er klauwen met geld aan verdiend – en richt zich op de toekomst met fintech. Dat is het speerpunt van CEO Ralph Hamers. 

Om eerlijk te zijn vind ik dat zelf juist het minst overtuigend bij de bank. Het doet mij denken aan de permamente duurzame actie van vooral AkzoNobel, Unilever en ook DSM. Het is vooral marketing: veel geroep en gedoe en heel goed voor de bühne, maar uiteindelijk resteert er niet zo veel concreets.     

Natuurlijk, aan alle kanten wordt er geautomatiseerd bij ING, zijn er nieuwe dingetjes en toepassingen, maar de echte grote doorbraak van fintech is er nog niet. Daarmee bedoel ik dat bankier, hypotheekverstrekker, beleggingsadviseur en de lenen-lenen-betalen-betalen-afdeling een appje zijn. 

Het levert wel wat fantasie op, maar de echte waarde van ING zit het 'm volgens mij gewoon in die zogenaamde ordinaire, domme, saaie en volkomen a-seksuele cijfers van vandaag. ING draait als een lier en gaat vrijdag lekker 0,24 euro ex-interimdividend. Het fonds doet ruim 5% dividendrendement op jaarbasis!

Hameren

En eigenlijk is dat knap van ING. Eerlijk vinger opsteken wie had gedacht toen de staat ING tijdens de kredietcrisis steunde, dat anno nu de bank er zó goed had voorgestaan. Ik turf er niet één. Natuurlijk zijn er minnetjes en onzekerheden. Altijd. Neem die kosten van Martin, dat oogt vreemd bij al die ontslagrondes.

Ja en als het economisch slechter gaat, lopen de slechte leningen wel weer op en zo kan iedereen wel wat beren op de weg vinden. Zonder beren echter geen risico en geen rendement, zal ik maar zeggen. Misschien is ondanks die inhaalslag de koers toch een beetje teleurstellend. Kan ook een beetje aan ING zelf liggen.

Misschien moet CEO Ralph Hamers er meer op hameren dat ING een degelijke bank is waar uw geld veilig is en waar u niet wordt genaaid met hoge verborgen kosten, in plaats van te koketteren met iets abstracts als fintech. Want de kredietcrisis is nog niet uit de consumentenhoofden verdwenen.    

Banken en bankiers hebben nog altijd een slechte naam. En bij sexy denken we op de beurs eerder aan gewone technologie dan aan banken met een appje. Bankieren mag best saai zijn, Ralph.

Komt net door, intussen bij de buren... :-) 

 

 


ING technisch

ING was vandaag eindelijk aan de beurt in het kwartaalcijferseizoen. Het technische plaatje veranderde in een eerste reactie op de cijfers niet. ING was de afgelopen maanden sterk opgelopen. Het aandeel vormde vanaf juni 2016 hogere toppen en bodems, wat duidt op aanhoudende vraag.

De laatste weken maakte ING een pas op de plaats onder weerstand 16, maar vooralsnog is deze te zwaar gebleken. Deze consolidatiefase vindt plaats binnen de lange termijn stijgende trend. Pas wanneer ING boven de laatste top en de weerstand weet te breken, wordt de stijgende trend voortgezet.

Volgende lange termijn koersdoel ligt dan rond 19,98. het lange termijn koersdoel is rond 23,29 (top uit 2008). De indicatoren signaleren een positief plaatje . De korte termijn steun rond 14,70 moet wel standhouden. Eerder ingenomen posities mag men aanhouden, zolang de steun op basis van de slotkoers intact blijft.

 

 

Verder:

  • De iets verzwakkende relatieve sterktelijn geeft aan dat ING weer iets minder sterke prestaties laat zien, vergeleken met de rest van de markt
  • De stijgende moneyflow signaleert instroom van vers kapitaal. De moneyflow wordt van de beursomzetten afgeleid.
  • Het volume van de laatste beursdag ligt rond het gemiddelde volume van de afgelopen 30 dagen

 

 

Het technische plaatje verandert, in een eerste reactie op de kwartaalcijfers, niet. ING maakte de afgelopen weken een pas op de plaats. Eerst moet de weerstand 16 gebroken worden, waarna de stijgende trend kan worden hervat. Volgende koersdoel ligt dan rond 19,98. Defensieve beleggers mogen hun posities aanhouden.

Royce Tostrams


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links