Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jaar later: hoe is het met de nieuwelingen?

Jaar later: hoe is het met de nieuwelingen?

 

De slotveiling in Forfarmers en Takeaway gaat wellicht met een (omzet)knal. Beide fondsen gaan op het slot in de MSCI Netherlands Index. Dat is niet zomaar iets, want deze index is belangrijker dan de AEX. Voor grote, internationale, institutionele investeerders is dit de benchmark voor de Nederlandse beurs.

In die index zitten 56 aandelen.

  • Opvallendste afwezige: Royal Dutch Shell! Voor MSCI (net als ook bijvoorbeeld het Noorse oliefonds) is de Londense notering leidend
  • Opvallendste aanwezige: het aan de Nasdaq genoteerde NXP Semiconductors! Niet lang meer, want Qualcomm neemt het over - ijs, weder en Elliott Advisors dienende 

Morgen een nieuwe? Hier is het laatste factsheet van deze index van vorige maand. Er zijn tal van trackers en fondsen op deze index verkrijgbaar. Prachtig ding, of mooie Nederlandse beurs, want hier ziet u het hele herbelegde trackrecord van de MSCI Netherlands Index.

 

 

Beursgangenbonanza

Ongetwijfeld heeft dit mede de koersen van Takeaway en ForFamers al opgejaagd, want het nieuws is al van twee weken geleden. Grote huizen rekenen ver van tevoren al de componenten van de indices vooruit, wellicht dat ze al eerder kochten. Want kopen moeten ze voor hun indextrackers en -fondsen.

 


 

Voor deze twee fondsen is dit al een jaar na beurstoetreding een mooie bekroning. Wat heet, Takeaway is pas sinds september genoteerd. Weet u nog, het is precies een jaar geleden dat een ware beursgangenbonanza plaatsvond op het Damrak. Nog even snel cashen voor Brexit, heette het toen oneerbiedig op de vloer.

Vandaar dat ik, nieuwsgierig als ik ben, maar een kijkje neem bij al deze fondsen die deze weken een kaarsje uitblazen. Takeway en ForFamers hebben aardig geboerd, zoals u ziet en ook het vandaag keurige cijferende ASR heeft vast nog maar weinig vijanden onder beleggers gemaakt.

 

 

Wat dacht u van Philips Lighting? Zo! Grappig weer dit. Deze beursgang werd met veel scepsis ontvangen - duur, weinig fantasie - maar vooral omdat moeder Philips het in feite in arren moede naar de beurs bracht. Onderhands wilde niemand een dikke prijs betalen. Dat is nu wel anders.

 

 

Dat een ver nichtje van het grote Coca-Cola naar Amsterdam kwam, vond iedereen dan weer chique: distributeur Coca-Cola European Partners. Helaas, tot nu toe valt het allemaal bitter tegen. Forse underperformance. Apart voor zo'n defensief fonds. Wellicht veel te duur naar de beurs gebracht.

 

 

Luidt Tatjana herself nou de gong of niet, gonsde het een jaar geleden ook. Nee, we hebben geen Tatjana gezien en Basic-Fit kijkt terug op een wat moeizaam eerste beursjaar. Haar expansie gaat sneller dan de koers.

 

 

Bij Sif in Limburg wordt vandaag wat lafjes en plichtmatig voor hun provinciegenoot Tom Dumoulin gejuicht, want het fonds is letterlijk terug bij af na een ware hausse deze winter. Dit is wel een normale grafiek voor een windmolenaandeel, die gaan allemaal zo op neer. Vooral Vestas.

 

 

Is er een grote gemene deler? Ik denk het niet. Vier fondsen doen het nu beter dan de AEX en drie minder goed. Gemiddeld. You win some, you lose some. Zoals altijd. 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links