Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Takeaway? Flyaway!

Takeaway? Flyaway!

The only man who could lose the war in an afternoon!

En de Britse admiraal durfde dan ook niet meer uit te varen, nadat Sir Winston Churchill deze woorden over hem sprak tijdens WOI. Hij vergat er alleen bij te vermelden dat hij op en rond tea time ook de oorlog kon winnen. Het is een quote waar ik vaak aan moet denken bij aandelen als Takeaway.

Eén handige app, één grote naam die met een smak geld erachter dezelfde markt betreedt. Een onverwachte gebeurtenis, of andere gamechanger, kan de business van een bedrijf volkomen op de kop zetten. Misschien gaat bij Takeaway wat dat betreft de vergelijking met Binck een beetje op.

Die koers ging begin deze eeuw ieder kwartaal 10% omhoog of omlaag, als de broker het aantal nieuwe abonnees bekend maakte. Verder keek de beurs nergens naar. Intussen is Binck een arrivé en moet ze als voormalige prijsbreker zelf nieuwe discounters bevechten. Per saldo staat de koers al twaalf jaar stil.

Brokerage is nu eenmaal een commodity. Dat geldt ook voor thuisbezorgen, de markt waar Takeway in zit. Iedereen met fiets, rugzak en smartphone... Een paar maanden geleden besliste ook Uber deze markt te betreden en intussen zie ik ze al fietsen. Van die hipsters met die koffers op hun rug.

Wat een cijfers

Er zijn zelfs nog veel meer merken, maar goed. Beleggers, beurs en analisten klappen vandaag achterover van de trading update van Takeway met verpletterende groeicijfers: 

  • 54% year-on-year total order growth in Q4 2016
  • 38% year-on-year order growth in the Netherlands in Q4 2016
  • 55% year-on-year order growth in Germany in Q4 2016
  • 90% year-on-year order growth in the Other segment in Q4 2016

 

 

Broodje bal dubbele mayo

Hoed af voor CEO, oprichter en grootaandeelhouder Jitse Groen en de zijnen voor deze groei en dat zij hun leidende positie op hun markten hebben weten te versterken. Vooral de cruciale Duitse natuurlijk. Dit is wat Jitse zelf zegt en als je het niet erg vindt Groen, maak ik paar woordjes van je zwart. 

The network effects generated by our further improved market positions, in combination with declining competitive pressure and our greater firepower as a consequence of the IPO, have resulted in a higher growth rate in the fourth quarter of 2016 as compared with the previous quarter. We are confident that Takeaway.com will further cement its market leadership positions in its Leading Markets in the new year.

Minder concurrentie?! Fascinerend, helaas ontbreekt iedere toelichting. Groen geloven we dan maar op zijn blauwe ogen. Als het klopt, is het inderdaad goed nieuws. Waarom verkassen naar een ander merk als je tevreden bent over de levering van je pizza, Thai, Chinees, sushi of broodje bal dubbele mayo?

Koerswinst

Want dat is natuurlijk de crux bij een groeiaandeel, waar de kosten altijd voor de baten uitgaan: zo snel mogelijk een leidende positie brereiken, consolideren, misschien nog uitbreiden naar andere markten en dan pas geld verdienen. Als belegger moet u het van koerswinst (long of short) en niet van dividend hebben.

Graag geef ik hier over zoveel jaar mijn grote ongelijk toe, maar wat dat betreft zal ik niet snel fan worden van Takeway. Ik zie het geen waarde-aandeel worden. De business is te eenvoudig en ook die markt eindigt vast met grootmachten à la Google en Facebook, of Vanguard en iShares in ons eigen beleggingwereldje. 

Om nog even de vergelijking met Binck te maken: misschien heeft de toekomstige grote concurrent van Takeaway wel iets met giro in de naam. Vooralsnog heb ik echter mijn mond te houden met zulke mooie cijfers en nu +11,7% op het bord. 

 


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Espanjolles 12 januari 2017 14:16
    Verminderende concurrentie? Huh?

    Met nieuwkomers als deliveroo en foodora is dat natuurlijk onzin. Ik snap de cijfers van Nederland dan ook niet (heb geen kijk op de andere landen) want ik twijfel en kies steeds vaker (En zie dat om mij heen gebeuren) voor de "exclusievere" variant van bezorgmaaltijden/service.
    De toename van orders kan samenhangen met een aantrekkende economie alhoewel ik juist dan eerder een toename zou verwachten/zien de omzet in de horeca (wat onlangs in het nieuws is geweest) en exclusievere bezorgservices a la deliveroo en foodora ipv een vette pizza of wok.

    Geen positie overigens. Wel fijn voor de beleggers. Verkopen die hap en je jaarwinst is al binnen! ;-)
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links