Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Verpandig

Soms is de werkelijkheid keihard en duurt het jaren voor je hier achterkomt. Zo is het ook bij een IEX-lezer gegaan die mij zijn stukken opstuurde over zijn polis die verpand is aan zijn hypotheek.

In 1997 werd op advies van zijn adviseur de waarde van 9.090 euro van zijn oude polis gebruikt om een nieuwe polis af te sluiten bij Nationale Nederlanden. De volgende gegevens zijn van toepassing:

  • duur polis: 25 jaar;
  • maandpremie: 148 euro;
  • dekking bij overlijden: 113.445 euro per persoon;
  • hypotheekbedrag: 163.360;
  • beleggingsfonds: Nederland Fonds;
  • minimale uitkering: 365.055 (15,0%);
  • maximale uitkering: 581.447 (17,3%).

    In de offerte stond letterlijk: In bovengenoemde bedragen zijn alle kosten verrekend.

    Belletje trekken
    Dit houdt in dat het voorbeeldkapitaal, als het gestelde percentage wordt gerealiseerd, op de genoemde datum ook daadwerkelijk beschikbaar komt. Er is sprake van netto rendementen. De bruto rendementen (inclusief kosten) zijn dus nog een paar procent hoger.

    In de loop van de jaren ontving de klant onderstaande waardeoverzichten. U begrijpt waarom de klant aan de bel trok. De minimale uitkering van 365.055 euro was onzichtbaar geworden. Van dit bedrag was in 2006 nog geen 15% over. Hoe is dit eigenlijk mogelijk?

    Jaar
    Participaties
    Koers
    Waarde
    Historisch rendement
    Prognose uitkering
    2003
    703
    11,06
    7754
    14,94%
    85.478
    2004
    704
    11,78
    8293
    14,94%
    73.073
    2005
    14,85
    4,1%
    10.350
    12,67%
    49.001
    2006
    18,26
    4,1%
    13.567
    10,97%
    51.653

    Niet Reëel
    Het fonds is opgericht in 1994 en bestond slechts drie jaar. Om dan uit te gaan van een rendement van meer dan 15% is niet reëel. Op 28 februari 2006 stuurde Nationale Nederlanden ook nog een brief waarin stond dat zij in het verleden verkeerde software hadden gebruikt.

    Ter compensatie kreeg de klant een bedrag van 497 euro uitgekeerd in de vorm van een gekochte participatie. De klant kreeg onderstaande uitgebreide omschrijving van de kosten.

  • Eerste kosten over eerste negen jaar: 40 euro;
  • Doorlopende kosten: 17 euro;
  • Beheerskosten: 4 euro;
  • Dekking bij overlijden: 95 euro;
  • Totaal: 156 euro.

    Zelf beleggen
    De premie van de dekking bij overlijden is variabel, omdat er wordt gekeken naar de waarde van de polis. Hoe hoger deze waarde, hoe lager de overlijdensdekking moet worden verzekerd. De kosten inclusief dekking bij overlijden zijn gemiddeld 156 euro per maand terwijl de maandpremie 148 euro is.

    Een tekort dus, waardoor ook het aantal participaties jaarlijks minder wordt. Na het negende jaar blijft er een bedrag van 32 euro (148 – 116) over om te beleggen. Over 25 jaar wordt er totaal 53.490 euro aan premies betaald. De uitkering zal naar alle waarschijnlijkheid zelfs lager uitvallen, namelijk ruim 51.000 euro.

    Is het verstandig om de polis af te kopen en zelf te gaan beleggen of sparen? Helaas de polis is verpand dus er moet toestemming worden gevraagd aan de geldgever. Bovendien vervalt de dekking bij overlijden van 113.445 euro. Het is zeer kostbaar om dit weer te verzekeren, omdat beide personen negen jaar ouder zijn geworden.

    Veel geld
    Wat de verpanding betreft, is het een geluk dat de woning flink in waarde is gestegen. Door het aantonen van een taxatierapport of WOZ-beschikking kan de verpanding van de polis teniet worden gedaan, waarna eventueel later de polis kan worden afgekocht.

    In ieder geval zal elke beslissing die wordt genomen veel geld kosten. Tot slot een vraag aan de kenners in de IEX Koffiekamer. Het Nederland Fonds is opgericht op 14 juli 1994. Het gemiddelde rendement blijkt 11,42% te zijn. Wat zijn de jaarlijkse rendementen van dit fonds geweest?


    Jos Koets - Woekerpolis & Hypotheekdrama
    Klik hier om Woekerpolis & Hypotheekdrama te bestellen... NIEUW
    Jos Koets - Hoe koop ik een huis?
    Klik hier om Jos Koets' boek Hoe koop ik een huis? te bestellen
    Jos Koets - Hypotheektips voor de koper, verkoper en oversluiter
    Klik hier om Jos Koets' boek Hypotheektips


    Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z'n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaart Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan. Uw reactie is welkom: klik hier


  • Jos Koets is Erkend Hypotheek Adviseur (SEH) en de specialist van IEX.nl. Hij heeft z’n eigen Assurantiekantoor Groenoord in Vlaardingen. Koets schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel (hypotheek)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties. Hoewel deze column met de grootst mogelijke zorgvuldigheid is samengesteld, aanvaardt Jos Koets geen aansprakelijkheid voor de onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen daarvan.
    Uw reactie is welkom op koets@iex.nl.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: Jos Koets

    In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

    Meer over Jos Koets

    Recente artikelen van Jos Koets

    1. 26 apr Pas op met de startersvrijstelling
    2. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
    3. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8

    Gerelateerd

    Reacties

    28 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. [verwijderd] 2 maart 2007 10:44
      Niet direct een antwoord op het artikel van Jos, maar wel interessant voor nieuwe instappers.:

      RTRS-Korting hypotheekrente voor energiebewuste huizenkoper
      UTRECHT (ANP) - Kopers van een energiezuinig huis krijgen
      bij de Rabobank korting als zij kiezen voor een
      klimaathypotheek. Ook voor een energiebesparende verbouwing
      kunnen huizenbezitters korting krijgen op hun hypotheekrente.
      Dat liet de Rabobank vrijdag weten.

      Op het hypotheekdeel bestemd voor duurzame investeringen in
      het huis krijgen klanten van de klimaathypotheek 1 procentpunt
      korting op de rente.

      De hypotheek komt in april beschikbaar. ,,Het gaat ten koste
      van de marge van de bank. Maar we hopen dat zoveel mensen
      hiervoor belangstelling hebben dat we meer hypotheken
      verkopen'', aldus een woordvoerder.

      ((ANP Redactie Economie, email economie(at)anp.nl, +31 20
      504 5999))
    2. [verwijderd] 2 maart 2007 12:30
      geachte heer koets, rest komt

      trefferslijst artikeltekst

      datum: 24-02-2007 | rubriek: Vermogen | pagina: 27

      Het dure bezit van een woekerpolis

      Erica Verdegaal

      Consumentenorganisaties binden de strijd aan met verzekeraars

      Vier miljoen mensen hebben één of meer beleggingspolissen lopen. Maar vaak gaan tientallen procenten van de inleg op aan hoge kosten en premies. Wie een extra spaarpot denkt te hebben voor de toekomst komt bedrogen uit.

      Hebt u een beleggingspolis? Die kans is groot. Vier miljoen Nederlanders hebben er sinds juli 1994 één of meer afgesloten. Deze zit nu in hun pensioenpolis, studiespaarplan, spaarloonpolis of beleggingshypotheek.

      Maar steeds vaker wordt bij een beleggingspolis gesproken van een woekerpolis. Want van de inleg blijken tientallen procenten op te gaan aan premies en kosten. Bij beleggingshypotheken is dat gemiddeld zelfs 40 procent. De hypotheekaflossing, ruime studiespaarpot of extra pensioenkapitaal gaat daarmee in rook op. Diverse instanties strijden voor compensatie van de miljoenen, vaak nog onwetende pechvogels. De bekendste belangenbehartigers zijn de Stichting Verliespolis van de Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB), ondersteund door de Consumentenbond en Independer. Plus daarnaast de Vereniging Consument & Geldzaken (VCG) en de Stichting Woekerpolis Claim. De laatste twee instanties werken nauw samen. Tot nu toe hebben ruim 100.000 ongeruste consumenten zich ergens aangemeld.

      Ondertussen zoeken, in opdracht van de voormalige minister Zalm (Financiën), Jan Wolter Wabeke en Edgar du Perron van het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) naar een evenwichtige afwikkeling voor bestaande beleggingspolissen.

      Ook komt de overheid met een onafhankelijk feitenonderzoek. Moeten gedupeerden daarop wachten? Zich ergens aanmelden? En waar ben je dan het beste af?

      Onderzoek om te beginnen of u een beleggingsverzekering heeft. Die kans is groot als u maandelijks premie betaalt aan een pensioenpolis, een studiespaarplan, een spaarloonpolis of beleggingshypotheek. Maar is het dan meteen ook een woekerpolis?

      Het criterium is of je vooraf gebrekkig geïnformeerd bent over de afgehouden kosten, zegt Anton Weenink van VCG. Volgens hem geldt dit voor de meeste beleggingspolissen. Een tweede maatstaf kan zijn dat de polis na 1 juli 1994 is afgesloten. Weenink: Toen is de ministeriële regeling informatieverstrekking aan verzekeringsnemers van kracht geworden en bestond de verplichting om hen te informeren over de wezenlijke aspecten van de levensverzekering, dus ook over de kosteninhoudingen. Vóór juli 1994 was dat al verplicht voor zogeheten spaarkasovereenkomsten zoals Koersplan van Spaarbeleg en het ABC Spaarplan van Fortis ASR.

      Mogelijk beslist de rechter op grond van het overeenkomstenrecht dat ook bezitters van oudere polissen beter geïnformeerd hadden moeten worden. Stel je hebt zon woekerpolis. Wat dan? Weenink verwacht weinig van de overheid en het Kifid. In de Haagse kaasstolp loopt men al jaren achter de feiten aan, blijkt eerder uit de aandelenleaseaffaire en ook nu weer. Ook hebben we niet altijd de indruk dat het Kifid de zaak volledig open en onafhankelijk bekijkt, want het is een onderdeel van de financiële wereld. Hun uitspraken zijn niet bindend en ze zijn toegerust voor 7.000 tot 10.000 klachten per jaar, terwijl er mogelijk drie tot vier miljoen klagers zijn. Dan ben je zo jaren verder.

      Weenink adviseert gedupeerden zich aan te sluiten bij de belangenbehartiger die de strijd aanbindt met zijn specifieke verzekeraar. Voor Nationale-Nederlanden, Aegon of Fortis kan worden ingeschreven op www.beleggingspolisclaim.nl of www.woekerpolisclaim.nl. Vooralsnog zijn dat de verzekeraars die wij aanpakken. Voor andere verzekeraars zou ik afwachten wie er daadwerkelijk iets tegen gaat ondernemen. Nog niet alles is uitgekristalliseerd en rechtszaken voeren tegen tientallen verzekeraars is niet even snel in gang gezet.

      Inschrijven bij Woekerpolis kost eenmalig 29,95 euro. Daarvoor krijg je digitale voorbeeldbrieven en een rekenmodule. Beleggingspolisclaim kost 10 euro (voor VCG-leden 23 euro per jaar). De juridische aanpak van verzekeraars doen de organisaties samen. Ze hebben nu 40.000 inschrijvers. Inschrijven bij Verliespolis kost 25 euro of 20 euro voor leden van VEH of VEB. Dat hebben nu 65.000 gedupeerden gedaan. De aanpak van Verliespolis is breed. Ze bewogen de overheid tot een onafhankelijk feitenonderzoek.

      Voor gedupeerden die over inschrijving twijfelen, biedt Vermogensmonitor, bemiddelaar in financiële consumentengeschillen, vanaf deze week een gratis voorbeeldbrief op de internetsite waarmee een klager, aldus directeur Paul van Straaten, de verzekeraar onder meer duidelijk maakt dat hij voornemens is de verzekeraar aansprakelijk te stellen als zou blijken dat die onrechtmatig heeft gehandeld. Ga verder absoluut niet aan het product sleutelen zoals premievrij maken, afkopen of premie verminderen, adviseert Van Straaten.

      Bijna de helft van alle voor levensverzekeringen betaalde premies gaat naar beleggingsverzekeringen, tonen cijfers van De Nederlandsche Bank. Deze inleg, een slordige 16 miljard euro per jaar, gaat minus premies en kosten in beleggingsfondsen (met weer kosten).
      Aan het einde van de looptijd - vaak minimaal vijftien jaar - krijg je het opgebouwde vermogen uitbetaald. Begin jaren negentig leek dat geweldig: over de waarde betaalde je geen vermogensbelasting, je kon jaarlijks eventueel een flinke lijfrentepremie aftrekken en bovendien scoorden aandelen van 1981 tot 1995 jaarlijks gemiddeld 16 procent rendement, waardoor verzekeraars fabelachtige eindopbrengsten durfden te bieden.
      In 1995 begon de kritiek. De economische faculteit van de Universiteit van Amsterdam publiceerde het rapport: Koopsommen en premiestortingen: de consument betaalt, de overheid kijkt toe en de verzekeraars zijn lachende derde.
      In 2003 publiceerde de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een alarmerend rapport over de beleggingshypotheek, waar ook vaak een beleggingsverzekering in zit. Een doorsnee huishouden met een beleggingshypotheek zou maar liefst 55 procent kans hebben op een restschuld. In 2005 ging de eerste rechtszaak tegen beleggingsverzekering Koersplan van Aegon-dochter Spaarbeleg van start.
      Vorig jaar concludeerde het Verbond van Verzekeraars dat van de premies voor beleggingshypotheken slechts 60 procent wordt belegd. De overige 40 procent gaat op aan overlijdensrisicopremies (20 procent) en kosten (20 procent).


    3. [verwijderd] 2 maart 2007 12:45
      geachte heer koets,
      nrc digitaal archief vond ik helaas geen info. cijfers
      in mijn krant staan ze onder :
      beleggingsfondsen zonder AEX-notering /slot week.
      in een deel van mijn archief heb ik voor u gevonden:(bedenk dat dit week overzichten zijn want de nrc-handelsblad geeft voor deze fondsen geen jaaroverzicht)
      14-12-96 geen gegevens
      27-12-97 hfl. 25,67
      31-12-98 hfl. 33,42

      deze momenteel niet bereikbaar
      29-12-02 eur. 10,64
      02-01-03 eur. 10,38
      02-01-04 geen gegevens in dagblad
      de rest heeft u reeds gevonden in uw grafiek

      veel succes
      hubert
    4. [verwijderd] 2 maart 2007 15:02
      Hoi Jos,

      "Bovendien vervalt de dekking bij overlijden van 113.445 euro. Het is zeer kostbaar om dit weer te verzekeren, omdat beide personen negen jaar ouder zijn geworden."

      De laatste jaren zijn losse overlijdensrisicoverzekeringen veel goedkoper geworden (flinke concurrentie slag). Als er geen bijzondere medische situatie is en men niet ineens is begonnen met roken, kan dat duurder worden nog best eens reuze meevallen. Wel een drama polis zeg...
    5. [verwijderd] 2 maart 2007 15:46
      Hallo Rosz, 65.000 mensen betalen 30 euro voor een electronisch lidmaatschap, en een paar standaard briefjes en 10 euro voor een eenvoudig rekenprogrammaatje? Is dit al minstens 1,95 miljoen euro?? Is hier soms sprake van een woekeradvocatencollectief?? Ik vind het nogal prijzig. Een klacht bij het Klachteninstituur is gratis, en dan kun je altijd nog kijken wat voor antwoord er komt, om je vervolgens ergens bij aan te sluiten, als je het er niet mee eens bent.
    6. [verwijderd] 2 maart 2007 16:30
      Jos, het fonds van deze ballenclub kun je het beste vergelijken met ING Dutch fund. Als je naar jaarrendementen kijkt klopt dat wel ongeveer. Verder sluit ik met aan bij vorige opmerking dat risicopolis los zelfs nu ze ouder zijn waarschijnlijk NIET duurder is. Legal & General met nieuste tarief bijvoorbeeld.
    7. [verwijderd] 2 maart 2007 17:50
      geachte lichellokid,

      het enige wat ik geprobeerd heb was om koets te helpen en dat stuk deels betreffend beleggingsfondsen nationale nederlanden heeft vorig jaar in mijn nrc gestaan.
      maar nu niet flauw doen ,help j.koets aan de ontbrekende cijfers !!!!!!!!!
      met een vriendelijke groet
      hubert,
    8. [verwijderd] 2 maart 2007 17:51
      Mix fonds van delta loyd is ook zo`n fonds, mee begonnen in 1998. Voorbeeldkapitalen beloofd tot 300.000 euro. Is na bijna 10 jaar nog maar 104.000 euro van over.
      garantiekapitaal is 89000 euro.

      Meestal mooie prognoses, maar komt niets van terecht.
      Ingelegde gelden heb je na 9 jaar nog eens niet terug. Er blijft gruwelijk veel aan de strijkstok hangen. Ik denk zo`n 15000 euro in 9 jaar.

      mvg
    9. Flappie 3 maart 2007 09:21
      Met verzwijging bedoel ik het verzwijgen van verborgen kosten, in de vorma van extreem hoge provisies die aan tussenpersonen zijn uitgekeerd e.d.
      Bij deze polissen werden deze niet vermeld.

      Daarnaasr is er ook sprake van Dwaling,

      Een `gebrek in de wilsvorming` bij het totstandkomen van een overeenkomst door een valse voorstelling over de zaak of de persoon waarmee men handelt.

      Op grond van dwaling zou een rechter deze overeenkomst nietig kunnen verklaren
    10. Jos Koets 3 maart 2007 12:35
      Kosten worden nu ook nog verzwegen in alle polissen die worden afgesloten. Je moet teruggaan naar hoe toen de regels waren. Een maatschappij mocht percentages gebruiken (bruto of netto) die hoger waren dan 8%. Bovendien hoefde men niet de kosten te laten zien in die tijd. Het lijkt mij heel erg moeilijk om een maatschappij hier op te pakken. Ik kom hier nog op terug in een column.

      Gr. Jos
    11. [verwijderd] 3 maart 2007 22:09
      dan valt mijn premie van 6,81 per maand (levens verzekering ) keert uit 97562 euro bij overlijden
      toch wel mee ...

      verder praten ze over 7,5 % kosten op alle betaalde premies

      bij een inleg van 106 euro

      zou dat samen ongeveer 14 % wezen

      over beheers kosten word niet gesproken (al zijn die natuurlijk wel aan wezig )
    28 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links