Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

In memoriam: Theo Kraan

Er zijn maar weinig mensen die zoveel mooie herinneringen bij mij hebben achterlaten als Theo Kraan. Belegger in hart en nieren was hij de innemendheid en charme zelve. Door zijn ondeugende oogopslag en warme uitstraling bond hij velen aan zich.

Hij wist ze óók aan het beleggen te krijgen. Werken voor Theo was een feest! Dit begon al 's ochtends. Theo zwaaide altijd de deur open met een luid en welgemeend: "Een hele goedemorgen".

Vol interesse luisterde hij naar wat je te vertellen had. Dat gold overigens niet alleen voor mij, maar voor iedereen die hij op zijn pad tegenkwam.

Theo was nooit te beroerd voor een praatje. Hij grapte zelf wel eens dat hij een keer onderweg naar zijn vakantieadres op het toilet van een tankstation de beleggingsportefeuille van een toevallige passant stond door te nemen.

Bovendien was Theo ook een meester in het creëren van een warme sfeer, zoals je die alleen in hechte families meemaakt. Als belegger had hij ontzettend veel kennis en visie in huis. Theo kon ook putten uit een jarenlange ervaring, die eigenlijk maar uit één ding bestond: beleggen. Hij kon ook anekdote na anekdote vertellen.

Het enige dat je dan kon doen was simpelweg genieten. Wat ik het meest in hem bewonderde, was de manier waarop hij over beleggen sprak. Als geen ander wist hij vol passie en humor ingewikkelde materie via beeldspraak levend te maken. "De mooiste bloempjes groeien aan de rand van het ravijn", zei hij over risicovolle aandelen.

Over de roerige jaren op de aandelenmarkt begin deze eeuw zei hij: "Vaak voelde ik mij als een bioloog die de sprongen van een overactieve kikker moet voorspellen. Daaraan kon ik zelden succesvol voldoen. Daarom heb ik steeds geprobeerd mij te richten op de vraag hoe ik het beste met een alle-kanten-op-springende-kikker kon omgaan."

Zo zijn er nog tientallen voorbeelden van Theo’s beeldspraak op te noemen. Velen hebben van zijn uitspraken kunnen genieten tijdens beleggingsseminars, in columns dan wel in interviews. Begin 2002 verliet Theo ABN Amro. Een oud-collega herinnerde mij aan het volgende. Op zijn afscheidsreceptie zei Theo:

"Dat mijn vertrek zó spraakmakend zou zijn, had ik absoluut niet verwacht. Met grote ontroering verlaat ik een netwerk waarin ik veel warmte en arbeidsvreugde heb mogen ontvangen." Bizar, hoezeer deze woorden ook nu bij zijn laatste afscheid van toepassing zijn. Een groot man is heengegaan. Mijn leermeester is nu echt weg.

Mijn gedachten gaan uit naar zijn vrouw Anneke en zijn twee zonen.


San Lie is hoofd Beleggingsadvies Nederland van ABN Amro. Hij schrijft zijn columns voor IEX op persoonlijke titel. Hij heeft op dit moment geen positie in genoemde aandelen. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Lie belegt privé alleen in ABN Amro Beleggingsfondsen.

San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: San Lie

San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen.

Meer over San Lie

Reacties

12 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 mei 2006 14:47
    Ik kan deze woorden alleen maar onderstrepen. Theo en ik waren geen collega's in de zin van dezelfde werkgever, maar wel in het vak. Met groot respect heb ik gezien hoe Theo zijn weg omhoog bewandelde. De mens veranderde niet. Kennis van zaken en betrokkenheid bij zijn clienten. Het vak was een feest voor Theo. Pas kwam ik hem nog tegen op de fiets in Zeist. Een gulle lach en een brede armzwaai. Zo wil ik mij Theo herinneren. Ik wens zijn vrouw en zonen veel kracht toe om zonder Theo verder te moeten.
  2. [verwijderd] 12 mei 2006 21:56
    Uw warme persoonlijkheid heeft op mij altijd een grote indruk gemaakt. Beleggen leek, wanneer u dat uitlegde, heel simpel. U hield mij wel voor dat dat helemaal niet zo simpel was. Wat kan het leven onredelijk zijn en wat moest u ook in zo'n jeep. Een, voor mij, tycoon, is weg. Rust zacht, heer Kraan.
  3. [verwijderd] 13 mei 2006 00:07
    "Geduldig genieten van de dynamiek en de onvoorspelbaarheid"
    Deze meesterlijke oneliner van Theo over aandelenbezit lijkt nu ook te staan voor zijn levensloop. Net als voor de aandelenbezitter, zal deze wijsheid in Theo's leven soms moeilijk te verteren zijn geweest.

    Vakgenoten: Eer Theo. Gebruik zijn quote's en noem zijn naam. Tover de glimlach op het gezicht van de belegger!

12 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links