Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Top, Nova

Gisteren was ik voor het vierde jaar op rij een van de analisten voor de Nova Beurs Top 5. Aan de ene kant een hele eer, aan de andere kant simpelweg het gevolg van dat ik voor misschien wel de grootste beleggingsbank van Nederland werk.

U zag het misschien, over het afgelopen jaar behaalde de Nova Top 5 een outperformance van maar liefst 10% ten opzichte van de AEX! Voor diegenen onder u die dit zelf willen narekenen, geef ik nog even het lijstje:

Nova Top 5 2005
(Koersperformance sinds begin januari 2005 tot nu toe)

  • Fortis: +33,24%,
  • Royal Dutch Shell (toen nog Koninklijke Olie): +21,97%,
  • ING: +33,47%,
  • DSM: +45,99%,
  • SBM Offshore (toen nog IHC Caland): +46,56%.

  • Rendement: +36,24%,
  • AEX: +26,66%.

    5 - 7
    Dit zegt natuurlijk veel over de voorspelkwaliteiten van de analisten. Ik zet ze even in het zonnetje, te meer daar de samenstelling deze keer iets is gewijzigd. Verantwoordelijk voor het fraaie mandje aandelen waren:

  • Herman Bots (FDA),
  • Lodewijk van der Kroft (Theodoor Gilissen),
  • Theo Kraan (toen nog C&E Bankiers),
  • David Tailleur (Rabo Securities) en ondergetekende.

    Heren, hulde! U begrijpt mijn jubelstemming. Zoals Corné van Zeijl een jaar geleden in Rien Nova plus fijntjes schreef, is de trackrecord van de Nova Top 5 matig. Van de twaalf jaar dat de ranglijst nu bestaat, bleef het mandje zeven keer achter bij de beurs. Met de outperformance over 2004 en 2005 staat de teller met positieve uitschieters nu op vijf.

    Alhoewel de statistieken mij tegenspreken, heb ik veel vertrouwen in de Nova Top 5 voor 2006:

  • ING,
  • Akzo Nobel,
  • Randstad,
  • Philips,
  • Fugro.

    Zelfvertrouwen
    Een belangrijke reden voor mij zelfvertrouwen is dat vier van mijn vijf genomineerde aandelen in de uiteindelijke Nova Top 5 voor 2006 zijn terechtgekomen:

  • ING,
  • Randstad,
  • Philips,
  • Fugro.

    Vorig jaar stond slechts één van mijn favorieten in de top, maar dat was wel het aandeel dat zo ongeveer de beste performance uit het mandje liet zien: DSM. Ik verklap u dat ik vorig jaar ook Buhrmann op mijn lijstje had staan, waarvan de koers dit jaar door het dak is gegaan. Ach, een beetje zelfoverschatting moet kunnen, nietwaar? :)

    Ik leg u uit hoe de Nova Top 5 tot stand komt:

  • Elke analist neemt zijn/haar favoriete vijf aandelen mee voor het komend jaar,
  • De nummers één krijgen vijf punten, de nummers twee vier punten, et cetera,
  • De meegebrachte aandelen moeten deel uitmaken van de AEX of AMX. Ik moet vooral dit even kwijt, omdat wij vaak het verwijt krijgen altijd te kiezen voor grote, veilige namen. Dit is gewoon het gevolg van de regels van het spel.

    De belangrijkste reden voor mijn vertrouwen in het lijstje is echter dat, voor zover ik weet, dit jaar voor het eerst een vrouwelijke analist (Hannelore van Twist van FDA) deelnam aan de Nova Top 5. Ja, u weet het heren beleggers, dames doen het toch net een beetje beter.

    Jacko
    Nu plaats ik zelf gelijk een aantal kanttekeningen bij mijn verhaal, voordat u met allerlei spitsvondige reacties de forumpagina's vult:

  • Als belegger moet u kritisch met dit soort lijstjes omgaan. Dat geldt voor de Nova Top 5, maar ook voor de Top 3 lijstjes die u hier de afgelopen dagen van de IEX-columnisten voorbij zag komen. Met serieus beleggen heeft het weinig te maken. Zelfs de meest doorgewinterde stockpickers kiezen voor hun portefeuille minimaal vijftien aandelen.

  • Rendementen uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Wissel daarom niet uw goed gespreide portefeuille in voor de Nova Top 5.

  • In opgaande markten is het gemakkelijker scoren dan in neerwaartse. Dit bewijst de achterblijvende performance van de Nova Top 5 over de jaren 2001 tot en met 2003.

    Kortom, gebruik deze lijstjes om uw geest te scherpen en te toetsen aan uw eigen ideeën. Tot slot, als u goed hebt opgelet, is onze vrouwelijke analist geen enkele keer opgestaan, ofwel zij had geen een van de getipte aandelen op haar lijstje staan. Beursgorilla Jacko had er ook maar een. Oei, als dit maar goed gaat…


    San Lie is hoofd Beleggingsadvies Nederland van ABN Amro. Hij schrijft zijn columns voor IEX op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies, of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen. Lie belegt privé alleen in beleggingsfondsen.
  • San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

    Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

    Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

     

    Auteur: San Lie

    San Lie is Hoofd Portfoliomanagement bij ASN Beleggingsfondsen.

    Meer over San Lie

    Gerelateerd

    Reacties

    24 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
    1. forum rang 6 haas 30 december 2005 10:32
      Tjsa. ik heb met belangstelling uw artikel gelezen. Gelijk aan de weersvoorspeller gaat uw verhaal voor 80 % over wat het beursweer is geweest en welke voorbehouds(middelen) u graag meegeeft.Bedankt voor uw overweging om het NOVA-lijstje scherp aan mijn eigen justment te toetsen.
      ;
      Ik wens u en de uwen 'n prettige jaarwisseling en 'n goed start van 2006
    2. [verwijderd] 30 december 2005 17:12
      De stijgers in 2006. Voor elk wat wils. Kijk eind 2006 maar. Dan denkt u, had ik ze maar gekocht.

      Abn/amro
      Ahold
      Arcadis
      Asml
      Brunel Intern.
      Buhrmann
      Corus
      Crucell
      Fortis
      Getronics
      Hagemeyer
      Isotis
      LogicaCmg
      Magnus
      Moolen van der
      Oce
      Ordina
      Pharming
      Philips
      Punch Technix
      Rood testhouse
      Simac Techniek
      Vedior
    3. [verwijderd] 31 december 2005 03:36
      Ik begrijp niet waar San Lie zo trots op is. Hij geeft zelf aan dat er slechts één fonds van de Nova favorieten top 5 2005 uit zijn mandje kwam. Zijn bijdrage aan het succes is dus betrekkelijk klein. Goed Buhrmann had hij ook getipt, maar nu die andere drie. Daar ben ik nieuwsgieriger naar dan naar het lijstje van die dame, want misschien ga ik dan begrijpen waarom hij zo trots is (of misschien ook wel niet). Wat ik in ieder geval niet begrijp, is dat hij uit het succes van de nova top 5 2005 de conclusie trekt dat dit veel zegt over de voorspelkwaliteiten van de analisten. Sorry hoor, maar als die analisten het van de 12 keer 7 maal slechter deden dan de Aex, lijkt het mij verstandiger om juist niet te doen wat zij tippen. Als je nml. 12 jaar lang de "AEX" had gekocht en had je die dure analisten dus 7 keer verslagen en slechts 5 keer van ze verloren.
      En dan tot slot mijn tip om de AEX 2006 te verslaan.
      Er van uitgaande dat de slotstand 2005 van de AEX niet de laagste stand voor 2006 zal zijn, zou ik zeggen, wacht tot de AEX onder de slotstand 2005 (436) zakt, zeg stand 410. Koop dan de "AEX" in en je kunt op dat moment al zeggen dat je de AEX voor 2006 met 6% gaat verslaan, (waar dan ook nog eens het dividend bovenop komt). Het enige wat je moet doen, is niks doen tot 1 januari 2007.

    4. [verwijderd] 2 januari 2006 11:03
      Virtuele gorilla verslaat Nova in 2005:
      Beursgorilla klopt AEX

      AMSTERDAM (DFT) - Gorilla Jacko heeft afgelopen jaar met zijn aandelenportefeuille opnieuw een beter rendement behaald dan de AEX. De beursgorilla behaalde ruim 40% rendement.
      De Amsterdamse beursgraadmeter boekte slechts 26% winst in 2005. Jacko, tegenwoordig een simulatieprogramma en geen echte gorilla meer, behaalde de meeste winst in de tweede helft van het jaar. In december alleen al steeg de waarde van de portefeuille met ruim 10% doordat Jacko fondsen als Buhrmann, Philips en Hagemeyer kocht vlak voordat ze aan een forse opmars begonnen.
      Vorige week mocht de "gorilla" voor het eerst meedoen aan de Nova top-5 die jaarlijks door het gelijknamige televisieprogramma wordt bekendgemaakt.
      Jacko verwacht goede prestaties van Philips, Buhrmann, Hagemeyer, Ahold en Ordina.

      Dit soort berichten zou de analisten van de Nova top 5 weer wat nederiger moeten maken.
      Trouwens San Lie zegt terecht dat je geen portefeuille met deze 5 fondsen moet samenstellen.Op de website van AbnAmro staat het
      (door de inbreng van juristen ?)allemaal nog wat scherper. Kortom men denkt zich in voor eventuele claims van argeloze beleggers die toch
      alleen de top 5 (of nog minder fondsen)kopen.
      Eigenlijk moet AbnAmro gewoon geen medewerking verlenen aan dit soort programma´s, is mijn mening.
    5. [verwijderd] 2 januari 2006 13:45
      Geachte heer Lie,

      U geeft zelf al de totale betrekkelijkheid - om niet te zeggen: het volstrekte onbenul - aan van de Nova Top 5 door terecht te stellen dat het in opgaande markten makkelijker is te scoren dan in neergaande marktenm. Ik herinner mij nog zeer goed de volstrekt WAARDELOZE vooruitzichten van de 'wereldbefaamde' analisten uit de voorgaande jaren (een soort circus Sarasani). Vanaf dat moment heb ik mijn veel te duur betaalde analisten ingeruld voor een heuse chimpansee die elk jaar voor mij dobbelt met de AEX-fondsen en met wie ik zeer gezellig Oudjaarsavond doorbreng!

    6. [verwijderd] 2 januari 2006 20:46
      Van de 5 Nova-fondsen 2006 schrap ik Akzo en Randstad. Akzo omdat ik tot nu toe nog maar van weinig mensen positieve dingen heb gelezen over Akzo. Ondanks de hoge koers houd ik het hier op DSM. En voor Randstad kies ik Vedior. Omdat dit fonds achter is gebleven bij de stijging van deze branch en dit naar mijn verwachting dit jaar in zal halen.
    24 Posts
    Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

    Meedoen aan de discussie?

    Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

    Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

    Gesponsorde links