Inloggen

Login
 
Wachtwoord vergeten?

TA: Europa op de Brexit-drempel

TA: Europa op de Brexit-drempel

In de aanloop naar de apotheose van de Brexit-kwestie hebben we alle kanten van de markten gezien waarbij het nog steeds niet helemaal duidelijk is waarom er een wisseling van sentiment heeft plaatsgevonden ergens halverwege juni.

Het is de swing in de voorspellingen voor de uitkomst van de Brexit poll denkt menigeen. Maar is dat ook echt zo of is het gewoon een willekeurig verband zoeken met de gedachte: wat er ook gebeurt, het zal wel met de Brexit te maken hebben?

Het laatste is het geval de laatste dagen want het is echt niet zo dat de grote belangen nog wijzigingen kennen in de laatste dagen naar Brexit toe. Als u niet helemaal van een andere planeet komt heeft u weet van de situatie en houdt u er rekening mee, allang al. Lijkt me logisch.

Geen enkel effect

Dat brengt mij naar het punt dat de mogelijke uitkomsten wellicht ook op z’n minst ingeprijsd zijn inmiddels. Waar menigeen geen rekening mee houdt is dat het helemaal geen effect sorteert wellicht.

Geen structurele verandering in ieder geval want als ik naar het pond en de FTSE 100 die ik hier de afgelopen twee weken besprak kijk is er veel gebeurd maar zijn er per saldo weinig zoden aan de dijk gezet. Er is geen verandering in de langeretermijnvooruitzichten.

In het Verenigd Koninkrijk niet en in Europa niet. De boel blijft in een correctie gevangen en naarmate het langer duurt berokkent de correctie meer schade aan de langeretermijnfocus van beleggers.

Poppenkast

Daarnaast, kent u deze nog? Ik noem maar wat: Grexit, PIIGS, renteverhoging in de Verenigde Staten, yuan-devaluatie, negatieve rente, Abenomics, Schotland zelfs... Allemaal dreigingen weet u nog?

Wat is het effect van één individueel item? Niks. Wat is het algemene resultaat? Verzwakking van het vertrouwen in het systeem en de markten, versterking van het gevoel dat er een poppenkast wordt gespeeld.

Deze week krijg ik de indruk dat een Bremain alles goed zal maken in de wereld. Uh, even voor de duidelijkheid, we staan nu op hetzelfde punt als bij een Bremain-uitkomst. En de huidige situatie is niet goed. Zo ziet het beeld van de Dow Jones Stoxx 600 voor Europa eruit op de verschillende time frames.

Daggrafiek Stoxx 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Trappetje omlaag

De kortetermijnkoersbeweging die de afgelopen anderhalf jaar omvat kent een downtrend. Onmiskenbaar krullen koersen structureel naar beneden aan de hand van lagere toppen en lagere bodems.

Dit trappetje is enigszins gestabiliseerd in 2016 maar om nou te spreken van een situatie dat een dreigende Brexit deze index van zeshonderd fondsen uit geheel Europa inclusief het Verenigd Koninkrijk heel sterk heeft beïnvloedt, dat gaat wat ver.

De status van dit alles is afwachtend onder invloed van al de factoren die de moed eruit hebben gehaald. De bear market-range in de RSI bevestigt dit volledig en er dreigt zelfs een soort van een hoofdschouder te ontstaan

Wat deze situatie zou verbeteren is een beëindiging van de dalende trend middels koersen die rond de 360 noteren. Dat kan best, want dat niveau ligt ook niet heel ver weg.

Langeretermijngrafiek Stoxx 600=
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Dat zou op deze langeretermijngrafiek een hervatting van de trend die sinds 2009 loopt inhouden. Dat zou dus mooi zijn voor de aandelenbeleggers want daarmee wordt het pad vervolgd dat na 2008 is gecreëerd.

En dat kan ook best met een uitkomst die goed valt bij beleggers, maar wanneer ik nog verder uitzoom is er veel meer aan de hand.

Helelangetermijngrafiek Stoxx 600
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Volg de gemiddelden

De rek is uit het spel zoals we het al sinds 2009 kennen. Wanneer we de trend bezien zoals getekend is dan valt het nog wel mee. Maar, er is een maar. De rode en groene cirkels in de grafiek geven de crosses van de voortschrijdende gemiddelden weer.

En dit zijn de enige signalen die u vanaf het begin van de euro had hoeven volgen. Verkopen in 2000, kopen 2003, verkopen in 2007, kopen in 2009. Gerommel in 2011 en 2012 maar zelfs dan komt u met het volgen van de signalen beter uit dan zonder.

Tot slot, de meest recente uit deze signalen met 100% successcore zover is: verkopen in 2015. Die conditie geldt nog steeds en aangezien deze periode langer omhelst dan het vraagstuk van deze week concludeer ik dat het niet de hoofdrichting van de zaken gaat wijzigen.

Dit beeld is namelijk ondanks en dankzij al deze zaken gevormd.

Al ingeprijsd

“Ja maar het kan toch niet zo zijn dat Brexit niet mee weegt.” Zeggen de krantenlezers nu. Nee dat zeg ik ook niet. Hoogstens dat het effect ervan niet volledig maar minstens deels ingeprijsd is.

Het onderwerp is inmiddels behoorlijk uitgekauwd zodat de verschillende mogelijkheden geen verrassing meer kunnen zijn. Laten we het zo zeggen morgen is het zover, dat weet de hele wereld nu wel.

Volgende week kom ik terug met The Aftermath, de situatie na de polls. Cheers, tot volgende week.


Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. De gepubliceerde analyses zijn bedoeld als achtergrondinformatie over de financiële markten en vormen geen beleggingsadvies of aanbeveling tot het doen van transacties. LeoMont en Erem aanvaarden geen aansprakelijkheid voor eventuele onvolledigheid, onjuistheid of gevolgen van informatie die voor de analyses wordt gebruikt. De waarden waarop analyses gebaseerd zijn kunnen onderdeel uitmaken van LeoMontFonds of de LeoMont-Portefeuille die zijn opgebouwd uit turbo’s van Goldman Sachs. De beloning van LeoMont of Erem staat niet in relatie tot de standpunten in deze publicatie. Raadpleeg meerdere bronnen en neem zelf beslissingen. Voor meer informatie e-mail naar info@leomont.com.

Gerelateerd

Brexit

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Eurostoxx 600

Volgen
 
Klik hier om dit onderwerp te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden van het laatste nieuws.

Reacties

Volgen
 
Klik hier om dit forumtopic te volgen en automatisch op de hoogte gehouden te worden bij nieuwe berichten.
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omlaag ↓
ischav2
0
Chapeau voor dit heldere stuk! Komt aardig overeen met de visie dat aandelen overpriced zijn. Wat zal de trigger zijn om een echt forse correctie in te zetten?
[verwijderd]
0
PingPong
0
_/bart\_
0
Hij zou ook nog tijdelijk naar 400 kunnen oplopen alvorens we weer zwaar gaan corrigeren.Ik hoop het zelf niet, zit nauwelijks nog in aandelen en wacht op een flinke correctie
handyman6
0
Tja...in aug 2014 ook alles verkocht,op wat long calls na dan,wat me achteraf toch beetje vroeg leek ,maar deze grafiek geeft me groot gelijk dus: er komt nog -50% tot 2017 aan kennelijk.
Waarvan akte!
GrH6
tmaster
0
Bizarre Dump in slotveiling. DAX, AEX, CAC, Amies, maar MSI en FTSE bijvoorbeeld weer niet.
Duidelijk een hele grote jongen die alles heeft gedumpt.
[verwijderd]
0
Helder, veel beter dan krantencommentaren mbt beurzen en Brexit. Brexit is verder opgeklopt in de media dan Boris Johnson deed, want spektakel genereert inkomsten. Morgen: nieuwe ronde, nieuwe kansen voor wie dan ook.
zeurpietje
0
ach, het leuke van TA is altijd dat je de lijntjes zo weer de andere kant kunt laten oplopen.
wat betreft de koersbeweging vrijdag na de uitslag van de brexit geef ik je gelijk. "bekendheid van het zaak is eind van het vermaak".
10 Posts
Aantal posts per pagina:  20 50 100 | Omhoog ↑

Plaats een reactie

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord

Onderwerpen: Brexit, Eurostoxx 600

Column door: Gökhan Erem

Gökhan Erem is fondsmanager van LeoMontFonds en directeur van LeoMont. Deze onderneming verleent een divers scala aan financiële diensten aan particuliere en professionele cliënten. Erem is opgele...

Meer over Gökhan Erem

Recente columns van Gökhan Erem

  1. jun '16 TA: Europa op de Brexit-drempel 10
  2. jun '16 TA: FTSE en de Brexit 14
  3. jun '16 TA: Het GBP-plan en de Brexit 9
 
Quotedata: Amsterdam realtime by Euronext, other realtime by Cboe Europe Ltd.   US stocks: by NYSE & Cboe BZX Exchange, 15min delayed
#/^ Index indications calculated real time, zie disclaimer, streaming powered by VWD Group Crypto data by Crypto Compare