Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Alweer Slimme KPN-lening

Alweer Slimme KPN-lening

Het stukje is te lang en te interessant geworden om in ons dagelijkse grote verzamelbakblog te zetten. Vandaar dat ik het er uit vis en hier apart blog. KPN dus! Vanwaar die daling? Chris schudt zijn Bloomberg leeg:

 

 

 

Wat is dit nu weer ding? Voor zover ik begrijp is dit een gewone lening met een kwartaalcoupon die gedeeltelijk wordt afgelost in 214 miljoen aandelen. Ik weet niet of er een notering komt. Slim is handig met dit soort haute finance-constructies, want in mei gaf hij ook al een slimme lening uit.

Nico Inberg heeft daar toen over geschreven en hij heeft hier veel meer verstand van dan ik. Hij belooft morgen een stukje als alle details van de converteerbare obligatie bekend zijn. Dit mailt hij mij alvast:

Slim lijkt dus een hoge coupon te betalen, maar verkoopt wel met enige zekerheid de aandelen op een hoger niveau. Lijkt qua rendement een stuk aantrekkelijker dan de bond in mei, maar de instinker is dat nu al de prijs van de aandelen KPN wordt vastgelegd waarop ze afgelost worden.

Je koopt dus eigenlijk de aandelen over drie jaar tegen een 25-30% hogere prijs en krijgt als vergoeding daarvoor 5.25-5.75% rente en 85% (dus het netto) dividend en eventuele distributions. Dat is belangrijk, want je krijgt dan ook eventuele kapitaaluitkeringen erbij.

PS je kan dus ook een driejarige put schrijven met uitoefenprijs 4,40. Daar zitten ook de dividenden in verwerkt en een eventuele premie.

Intussen duikt Chris - die tegenwoordig voor hedgefund Mint Tower Capital werkt en niet meer voor professionele broker AFS - ook al op in mijn mail. Dank man!

Wéér een convertible bond van America Movil met KPN aandelen als onderliggende waarde. Deze heeft echter een hele andere structuur vergeleken met de vorige. Nu geen 3 miljard eur maar ´slechts´ 750 miljoen. De coupon indicatie is 5.5%.

Verschil is echter dat het een mandatory convertible bond is en America Movil 214 miljoen aandelen kwijt is over drie jaar. Deze obligatie lost niet af op ´par´, maar in KPN stukken. Tot die tijd, betaalt de bond elk kwartaal een coupon.

Ofwel, Slim verkoopt zijn aandelen over drie jaar. Er zit dit keer ook een optiecomponent in. Wanneer de prijs van KPN boven een bepaalde prijs komt, ontvangt de obligatiehouder minder aandelen. Bij een lage prijs van KPN ontvangt de houder meer.

Dit is vergelijkbaar met een short callspread. Bij de vorige convertible zou de obligatiehouder alleen KPN aandelen ontvangen als de prijs boven EUR 4,90 zou eindigen binnen 5 jaar. De officiele ratios en rentepercentages worden vanmiddag vastgesteld.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
  1. knax63 10 september 2015 21:27
    Wat zit er in voor Slim, want hij is natuurlijk geen filantroop?
    Waarom een hoge rente betalen om vervolgens op einde datum de aandelen 25% duurder te kopen.
    Betaal je dan niet gewoon je eigen rente?
    Of wil hij nu geen geld in bezit hebben, omdat hij denkt dat alle banken niet betrouwbaar zijn en misschien wel omvallen of zelfs rente moet betalen voor het stallen ervan.
    De kpn aandelen zijn vandaag op 3,3 gesloten dus onderliggend 712,8 miljoen waard. Aandelen hebben geen risk van omvallende banken cash geld op de rekening wel want dat is een lening aan de bank.
    5,5 % rendement op aandelen is niet zo veel lijkt me.
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links