Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: 470 in zicht

Er is sprake van een krachtige neerwaartse voortzetting in de meeste aandelenindices. Vooral de Europese aandelenindices zetten hun derde correctie van dit jaar sterk door, maar ook in de Verenigde Staten werden in de afgelopen dagen verdere verslechteringen ingezet.

In de AEX was vanaf de recente lagere top bij 504,80 (27 mei) slechts één positieve dag waarbij de slotkoers hoger lag dan de openingskoers. Ook nu zijn er alweer drie achtereenvolgende negatieve dagen te melden. Alleen in oktober vorig jaar en vanaf 27 mei waren er vier aangesloten negatieve dagen.

Inmiddels komt de 470-steun in zicht, het dieptepunt van de tweede correctie van dit jaar. In de maand mei was dit voormalige dieptepunt het startpunt van een krachtige herstelbeweging die uiteindelijk de vorm kreeg van een stijgende wig.

Eerste koersdoel

Deze 470-grens is het te berekenen koersdoel vanuit deze stijgende wig die twee weken geleden neerwaarts werd afgerond. Ook ligt bij 470 het eerste koersdoel dat is te berekenen vanuit het sinds maart aanwezige en eind mei afgeronde diamantformatie.

Het tweede koersdoel vanuit deze diamant (een ruitformatie) is te vinden rond de 460 punten.

Daggrafiek AEX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Batterij aan steunpunten

Zoals u weet gaf ik enkele weken geleden al aan dat een derde correctie was te verwachten waarbij de bodem van 470 verder kon worden uitgediept voordat de jaartop zou worden gebroken. Deze visie hanteer ik nog steeds en ik houd als richtzone de 450 tot 460 aan.

In deze zone ligt een batterij aan steunpunten en te berekenen koersdoelen:

  • het koersdoel vanuit de diamantformatie
  • het te berekenen koersdoel vanuit het afgeronde hoofd-schouderpatroon; dit patroon werd enkele dagen geleden geactiveerd met de neerwaartse doorbraak door de neklijn bij 481 en dit koersdoel ligt bij 450
  • het 50%-Fibonacci-retracementniveau vanaf de decemberbodem (389)
  • vlak onder de 450 ligt het oplopende 200-daags gemiddelde
  • in de zone 450 tot 460 liggen ook nog twee stijgende bodemlijnen die zijn te trekken vanaf de oktoberbodem van 366 op zowel de lineaire daggrafiek als de logaritmische weekgrafiek
  • boven de 460 ligt alleen nog het 38,2% Fibonacci-retracementniveau bij 465 en de bodem van 470

Korte opleving?

Ik acht de kans aanwezig dat de AEX tijdelijk kan opveren of consolideren boven deze bodem van 470. Ik gaf gisteren al aan dat deze 470-grens mijn weekdoel voor deze week is. Een kortstondige opleving is echter normaal, waarbij de eerste weerstand bij de zware 481-grens ligt.

Daarboven is bij 485,50 pas de volgende weerstand te noteren. Een intraday-test van de 481 zou een normale terugtest zijn van de gebroken neklijn van het hoofd-schouderpatroon.

Verder staan nog steeds alle signalen op rood en ook de technische indicatoren als de RSI en de MACD vormden tijdens de opleving in mei slechts een lagere top in de dalende trend die hier al enkele maanden is te zien.

Eerst een hogere bodem

Uiteindelijk verwacht ik in de komende weken de vorming van een belangrijke en hogere middellangetermijnbodem waarna de AEX in de tweede helft van dit jaar weer aanzienlijk boven de jaartop van 510 kan oplopen.

Zodra de zone 450 tot 460 in zicht komt, moeten we alert zijn op bodempatronen in de AEX en de technische situatie in andere indices.

Daggrafiek S&P 500
Daggrafiek S&P 500
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

S&P: Beperkte correctie

In de S&P 500 is in de afgelopen tijd een zware weerstandszone ontstaan bij 2135 tot 2140. Hier ligt mijn voormalige langetermijnkoersdoel (161,8% Fibonacci-projectie tussen top uit 2007 en bodem 2009) en de toppen van de afgelopen tijd.

Sinds begin dit jaar zijn de contouren van een stijgende wig te zien (blauwe lijnen) die eind vorige week neerwaarts werd gebroken. De correctie kan hier beperkter blijven dan in Europese aandelenmarkten. Het 200-daags gemiddelde (net onder de 2050) en de steun bij 2020 zijn de eerste doelen.

Daggrafiek DAX
Daggrafiek AEX
Klik op de grafiek voor een grote versie

 

DAX: Doel binnen bereik

De DAX brak gisteren al onder zijn bodem van de tweede correctie (destijds 10% daling) van 11.167 en noteert net boven de toppen van januari-februari bij 11.000 tot 11.013.

Zoals u weet liggen mijn richtpunten bij 10.850 (38,2% vanaf oktoberbodem), 10.450 (200-daags) tot de 10.350 (50%-niveau). Het eerste doel voor de derde correctie komt inmiddels snel in zicht. De eerste weerstanden liggen bij 11.167 en 11.218.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

556 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 9 juni 2015 09:04
    Heerlijk Gam, toch nog 11050 soppen, en nu up.zo makkelijk verdienen voor bankiers, de grootste soup van de eeuw deze casino met prijs afspraken, mag niet verder stijgen de us in de avond gisterem, alles moet zo staan dat in de ochtend gam kan plaats vinden.
    30x inleggen altijd geld verliezen.

    Met short op hoog kon je dit ook zien, staan ze op GAM, en niks werd aangekocht, alleen maar 2x dubbel prijs.
  2. [verwijderd] 9 juni 2015 09:37
    quote:

    ONN schreef op 9 juni 2015 09:34:

    [...]
    En vlak daarvoor verwacht je nog een heftige daling :)

    Nou vertel maar, waar heb je in gescalpt ?
    Da klopt...
    las ergens dat Grieken tot eind maart e.e.a. kunnen uitzingen... vandaar de twijfel... maar moet wel zeggen dat mijn systeem nogsteeds down signaal geeft...
    Vorige bodem was 469...
  3. Disci 9 juni 2015 09:40
    quote:

    ONN schreef op 9 juni 2015 09:34:

    [...]
    En vlak daarvoor verwacht je nog een heftige daling :)

    Nou vertel maar, waar heb je in gescalpt ?

    edit: laat ook maar zitten. Jij bent er (ook) zo 1 die snel z'n postings weghaalt ?
    Jep, zag de posting ook. Het zou ontzettend naar beneden kletteren. Hij had zijn aanhangwagen met hark al klaar gezet.

    Joost gaat short.....????
556 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links