Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Bas opent de beurs

Op 1 december opende Arend-Jan Kamp de beurs, vanochtend heb ik deze eer. Erg leuk om te doen om negen uur.

Is de volgende hogere bodem in de AEX al gevormd? Deze kans acht ik groot. Gisteren werd een tweedaagse harami afgerond. De dag van gisteren kende een forse intraday beweging maar de candlestick leek verder ook op een doji.

Ondanks dat de daling van de laatste twee weken is uitgemond in de eerste correctie van dit jaar, verwacht ik dat de kans groot is dat de AEX in de komende weken (eind januari tot begin februari) de jaartop van 432,20 kan gaan testen.

De daling van de afgelopen twee weken was net iets groter dan 5% (van 428,30 naar 406,30), maar elke slotkoers lag boven de zone 408 – 409. Hiermee blijft het belang van deze zone groot. Hier liggen meerdere horizontale steunpunten die in het afgelopen jaar meerdere keren werden getest, maar ook het 200-daags gemiddelde.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Nieuwe bodem

Ik gaf aan dat een intradaybeweging onder deze zone geen probleem zou zijn en zeker niet was uit te sluiten. Met de beweging onder de 408 dinsdag werd een deel van de brede openstaande gap (404,50 – 408) gesloten. Met de vorming van de harami en kijkend naar de situatie in andere indices is de kans groot dat een volgende hogere bodem in de AEX in het kortetermijnbeeld is gevormd.

Voor vandaag staat de 415,90 op het menu. Een directe beweging hierboven zorgt voor meer bevestiging dat deze eerste correctie definitief voorbij is. Bij de 415,90 ligt een oude bekende horizontale weerstand, maar ook het 50-daags gemiddelde.

Mocht de AEX met een opwaartse gap openen boven de intraday-top van gisteren (414) dan is dit punt direct het eerste steunpunt. Boven de 415,90 staat alleen nog een kleine weerstand bij 421,50 een beweging naar de recente top van 428,30 in de weg. De 428,30 was het startpunt van de eerste correctie van dit jaar.

Tussentijdse terugval

Ik gaf voor de kerst aan dat rond de destijds openstaande gap (424,40 – 427,30) een topje voor het einde van het jaar mocht worden verwacht waarna een terugval kon plaatsvinden naar de 409 voor de vorming van een hogere bodem. Voor de komende weken houd ik dus rekening met een beweging naar de toppen van 428,30 en 432,20.

Een doorbraak hierboven zet de weg open voor een beweging naar mijn uiteindelijke doel van 450 – 462 in het eerste kwartaal. Bij de 450 ligt een oude weerstand en mijn voormalige koersdoel van vorig jaar. Bij 462 is het 161,8%-Fibonacci-projectieniveau te vinden tussen de jaartop en jaarbodem van 2014.

De weg naar de 450 – 462 zal waarschijnlijk nog wel gepaard gaan met een tussentijdse terugval in de AEX. Voor nu eerst maar eens kijken of de AEX boven de 415,90 weet te komen en te sluiten voor meer bevestiging in het zeerkortetermijnbeeld.

DAX

Als we kijken naar de DAX dan vond hier in de afgelopen weken ook de eerste correctie van dit jaar plaats. Met een hanging man werd op 29 december een top gevormd bij 9.927 waarna hij deze week terugviel naar de 9.383. Hiermee vond een terugtest plaats naar de sinds oktober stijgende bodemlijn.

Intraday werd deze stijgende bodemlijn nog wel onder druk gezet (daling er net onder), maar de slotkoers lag hier telkens boven. Let verder ook op de golden cross die vandaag of morgen onvermijdelijk is tussen het 50-daags en 200-daags gemiddelde. Hiermee lijkt ook een hogere kortetermijnbodem te zijn gevormd.

Voor de komende dagen ligt de eerste weerstand nu bij 9.685. Voor de komende weken houd ik rekening met een verdere stijging naar de top van 9.927 tot mogelijk de zone 10.050 – 10.100.

Als we overigens kijken naar de retracementniveaus tussen de bodem uit oktober en de all-time high van begin december, dan was de eerste terugval van medio december een test van het 50%-Fibonacci-retracementniveau en de huidige terugval een test van 38,2%-niveau.

 


Klik op de grafiek voor een grote versie

 


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

548 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Koffiezondersuiker 8 januari 2015 09:37
    quote:

    Marnix19123123 schreef op 8 januari 2015 09:33:

    [...]

    Degiro levert bij mij geen enkel probleem op...
    Werd er net weer uitgegooid. Dat is heel regelmatig.
    Ik ben (was) tevreden maar dan moet dit niet te vaak voorkomen.
    Want dan word ik geirriteerd.

    Ook die helpdesk die laat te wensen over.
    In begin vond ik het goed.

    Maar zoals bij alle banken. Meestal word je gewoon matig geholpen.

    Bij Binck was het vaak zo dat ze niet eens wat wisten over opties terwijl ze de producten zelf wel aanbieden.
  2. De fiets 8 januari 2015 09:41
    Optie expiratie is pas volgende week vrijdag (remember, derde vrijdag vd maand). Ik denk niet dat daar nu al veel zinvols over te vertellen valt waar we volgende week vrijdag rond 16.00 uur staan.

    Macro economisch en politiek gezien zijn er genoeg belangrijke zaken die spelen die vooralsnog weinig invloed hebben op de beurs.

    We gaan het zien!
548 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 28 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links