Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Richting jaartop

De aandelenmarkten blijven zich krachtig ontwikkelen waarbij er wel sprake is van een zeer steile opgaande kortetermijnbeweging vanaf de recente dieptepunten. De AEX heeft ondertussen alweer 50 punten goedgemaakt van de 60 punten daling tijdens de vijfde correctie van dit jaar.

Dit gebeurde opnieuw in een relatief kort tijdsbestek. Toch lijkt er voor de komende dagen enige consolidatie op te treden voordat de volgende opgaande beweging zal plaatsvinden richting de jaartop.

Afgelopen donderdag testte de AEX precies de laatste belangrijke weerstandszone tot aan de jaartop van 425,80, bij 415,70 tot 415,90. Hier ligt de laatste (kleine) neerwaartse gap van de vijfde correctie, maar ook de neklijn van een afgerond hoofd-schoudertoppatroon.

Brede consolidatie

Ik gaf al aan dat deze weerstand voor enige neerwaartse druk kon zorgen. In de laatste handelsdagen van vorige week werd ook een toppatroon gevormd, een dark cloud cover. Dit is een halve bearish engulfing. De opheffing van dit patroon zal samenvallen met een opwaartse doorbraak door de 415,70 tot 415,90.

Deze beweging verwacht ik echter pas in de loop van deze week tot volgende week. Tot die tijd houd ik rekening met een brede consolidatie in de AEX. Ook werd in de afgelopen twee handelsdagen de eerste belangrijke steun tweemaal teruggetes, bij 409. Hier liggen:

  • de voormalige dubbele jaartop van de eerste vijf maanden van dit jaar
  • het 50-daags gemiddelde

Daaronder liggen nog steunpunten bij de 406,20 en de bekende 403,50 tot 404. In deze laatste zone liggen het 200-daags gemiddelde dat ondertussen weer opwaarts krult en het laatste Fibonacci-retracementniveau van de voormalige vijfde correctie.

Fibonacci-niveaus

Toch acht ik de kans klein dat de AEX tijdens de huidige consolidatie zover zal terugzakken. We zien de AEX met enorme precisie bewegen tussen de Fibonacci-niveaus in de afgelopen twee maanden. Als eerste was de vijfde correctie te zien als beweging tussen het 61,8% en 50%-niveau in het langetermijnbeeld.

Deze niveaus zijn namelijk te berekenen tussen de top uit 2007 en de bodem van 2009. Destijds viel de AEX ruim 350 punten terug. Maar ook in het kortetermijnbeeld beweegt de AEX tussen de Fibonacci-niveaus tijdens de terugtests die plaatsvonden in de afgelopen weken, bij 389, 396,50 en 403,50.

Daggrafiek AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

Voor de komende dagen blijft de kans op een brede consolidatie dus groot. Pas een beweging boven de 415,90 zorgt voor de volgende opwaartse uptick. Deze beweging verwacht ik overigens wel in de komende week tot volgende week. Hierna staat de weg open naar de jaartop van 425,80.

Een verdere ophoging van deze jaartop in de laatste handelsweken van dit jaar blijft overigens ook een realistisch uitgangspunt. Voor het komende handelsjaar verwacht ik dat de stijgende langetermijntrend zal worden voortgezet, waarbij opnieuw meerdere correcties zullen plaatsvinden.

Ruimte in dit langetermijnbeeld is er naar de 470 tot 495.

Daggrafiek DAX

Klik op de grafiek voor een grote versie

 

De DAX heeft in de afgelopen handelsdagen een topje gevormd onder zijn 200-daags gemiddelde bij 9500. Ook hier werd een dark cloud cover gevormd die voor de komende dagen voor enige consolidatie kan zorgen.

De DAX heeft ondertussen wel afscheid genomen van het laatste Fibonacci-retracementniveau van de forse correctie van de afgelopen maanden. De weg voor de komende weken staat dus ook hier open naar het beginpunt, ofwel de jaartop in de zone 10.030 tot 10.050.

Steunniveaus in het zeerkortetermijnbeeld voor de komende dagen liggen bij 9217, 9170 en 9140.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

467 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 10 november 2014 10:35
    mijn week begint goed. Het jaar is voor mij niet zo goed sta nu -10000 euro. Maar mijn positie in nutreco heeft er voor gezorgd dat mijn verlies af genomen is met 5000 euro. Plus was ik verrast dat mijn dec calls 22,50 van fugro ook nog kon verkopen zonder verlies. Dat geeft de burger weer moet.! Een tip verkoop nooit bijna waardloze opties. Het verrast mij toch altijd weer hoe snel die waarde er ook weer terug in kan lopen.

    Verder even een speculatie ik denk dat Facebook Twitter een keer gaat overnemen of is dit raar gedacht...? Heb zelf calls 50 dollar van Twitter
  2. [verwijderd] 10 november 2014 10:39
    quote:

    joostvls schreef op 10 november 2014 09:12:

    Iedere analist verlaagde het doel van Fugro naar rond de 10 afgelopen week. Nu verhoogt Rabo van 10 naar 25..... Humor !

    Rabo nu naar 25? Hadden juist zij het niet als laatste naar de 10,- gezet, Donderdag in de middag of op Vrijdag in de ochtend?

    Je zou kunnen denken dat zij erg slecht zijn mbt inschatting, maar ik denk dat zij juist aan de andere kant van de tafel gingen zitten...
  3. A_wolf 10 november 2014 10:44
    quote:

    Frysk schreef op 10 november 2014 10:42:

    Mijn dagcalls a412 calls van vrijdag gek. bij 1.20 verkocht bij 2.40 en mijn aex longs van vrijdag gek. bij 411.70 verk. bij 414.
    Had dit al eerder gepost maar kreeg constant: internal server error!
    kreeg die meldingen ook, heb opnieuw geladen
  4. [verwijderd] 10 november 2014 10:47
    Bullish header, maar in de tekst nogal negatief?!
    Op Vrijdag was door Bas nogal aangegeven dat een consolidatie normaal maar zo'n 2 dagen zal duren. Nu heeft hij het daarover dat het deze week nog wat naar beneden zal kunnen gaan, met aangeven van steunniveaus onder de 400 en een drempel op de 415.9.
467 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 24 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links