Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

KPN: Is Paulson nou zo Slim?

KPN: Is Paulson nou zo Slim?

Vanochtend werd bekent dat Paulson & Co een belang van 4,54% in KPN heeft genomen. Wie is eigenaar John Paulson? Nou, die verdiende miljarden door de kredietcrisis, waarmee hij in één klap beroemd werd. Weet u nog? Goldman Sachs stelde in opdracht van Paulson de portfolio van het product Abacus samen.

Hierin werden de residential mortgage backed securities met lage kredietrating herverpakt. Paulson ging deze producten short en oud-bankier van Goldman Sachs Fabrice Tourre (Fabulous Fab) verkocht ze door. Paulson en The Firm verdienden 1 miljard dollar, terwijl bijvoorbeeld ABN Amro  841 miljoen dollar verloor.

Paulson was hiermee in één slag beroemd en een van de weinigen die in rampjaar 2008 bakken met geld verdiende. Paulson & Co nam hierna grote posities in op goud ETF’s. Dat pakte minder goed uit. is Paulson een gokker? Vaak wed hij met een groot deel van z’n portefuille op één paard. En dát is een groot risico.

 

 

In de portfolio van Paulson & Co (over een paar weken wordt dze bijgewerkt) zitten veel goud ETF’s, technologie en grondstoffenaandelen. Telecom? De portfolio bestaat voor 6,81% uit Vodafone en 3,22% uit T-Mobile USA. Met KPN hebben deze gemeen dat ze als overnamekandidaat worden genoemd.  

 

 

Dan nu de hamvraag. Wat kan de bedoeling zijn van Paulson & Co. om in KPN te gaan? Ja, Paulson wil er aan verdienen. Maar gaat het in de hoop op een overname om een quick buck, of ziet hij lange termijn waarde? Of wil Paulson & Co de risico’s spreiden in de telecomportefuille door KPN er bij te kopen?

Eén ding is zeker. Of KPN-grootaandeelhouder Carlos Slim wel of niet opkijkt dat Paulson in KPN zit, hij hoeft hem niet te bellen. Met een belang van 27,1% van Slim in KPN en van 4,5% voor Paulson is het duidelijk wie de baasis. Met nu -1,5% op het koersbord zijn KPN-beleggers ook verre van onder de indruk.

 


(fullscreen)


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Gerelateerd

Reacties

2 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 27 maart 2014 16:05
    Nou ja, noem me een dom schaap, maar ik volg de leiders wel hoor.

    Heb een aankooporder klaarstaan, is alleen nog niet gegaan, maar ik wil het wel aankijken om te proberen mee te liften. Dat soort mannen stapt niet in om wat geld aan de andere beleggers te doneren, is toch echt omdat ze verwachten er een klap op te geven... Is toch even € 400miljoen die ze ertegenaan gooien..
  2. forum rang 6 !@#$!@! 27 maart 2014 17:53
    Persoonlijk zie ik KPN als een goede koop op dit moment. Of de overname in Duitsland gaat niet door en dan wil Slim de toko opkopen voor een leuke prijs. zeg 2,4-2,7. Dit legt een goede bodem onder de koers. Gaat de overname wel door, dan zal het aandeel snel meer waard zijn dan €3 of zelfs €3,50 en komt er weer een leuk dividend in de toekomst.
    Al met al een goede kans/risico op deze koers.
2 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links