Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Laatste oprisping omlaag

De laatste dag van de eerste handelsmaand van dit jaar is alweer ingegaan. Een maand waarin een meervoudige top werd gevormd bij 409. Hiermee werd mijn uiteindelijke koersdoel van 420 in het kortetermijnbeeld niet behaald.

Ik gaf in de afgelopen weken al aan dat we zeer alert moesten zijn op topvormingsignalen. Twee weken geleden werd met de laatste test van de 409 een bearish engulfing op de daggrafiek geplaatst. Deze tweedaagse toppatronen zien we geregeld bij de vorming van een top na een forse bullrun.

De maand januari wordt hoogstwaarschijnlijk negatief afgesloten, waarna de pessimisten onder ons zeker weer zullen aanhalen dat zoals januari vergaat, het hele jaar zal vergaan. Dit is niet mijn uitgangspunt en veel te kort door de bocht. De trend in het middellange en langetermijnbeeld is opwaarts gericht en vorig jaar werd de volgende fase in de sinds 2009 stijgende langetermijntrend ingezet.

Hobbelig

Een aantal indices braken boven hun all- time high en de AEX brak boven de top uit 2011 van 373 punten. Ik verwacht dat ook dit jaar deze opgaande trend zal worden voortgezet richting mijn doelzone van 450 – 470. Wel zal dit jaar ook hobbelig verlopen met een aantal correctieve bewegingen, net als vorig jaar, toen we 6 correcties kregen te verwerken.

AEX

Klik op de grafiek voor een grote versie

Terug naar het kortetermijnbeeld. De meeste aandelenindices bevinden zich in een correctiefase in het kortetermijnbeeld. Na de gevormde harami begin deze week mocht een opleving worden verwacht voor de vorming van een lagere top. Deze werd bij 396,50 geplaatst, net boven het 50-daags gemiddelde maar onder de belangrijke 399,10 weerstand.

Hierdoor is vanaf de jaartop een zeer steile en uiteindelijk onhoudbare dalende toppenlijn ontstaan. Deze daalt dagelijks ongeveer 2,50 punt en ligt vandaag bij 391,50. De kans is groot dat deze volgende week gebroken zal gaan worden waarna nog definitieve bevestiging moet optreden boven de top van 396,50. Zolang dat niet gebeurt, blijft een verdere terugval nog mogelijk.

Vandaag kan de AEX nog een poging ondernemen om deze toppenlijn te testen, maar een doorbraak zal ook ditmaal internationaal moeten gebeuren om het einde van de huidige correctie (tot op heden 6%) tot een einde te brengen. Eerste steun ligt bij de recente bodem van 384,80. Daaronder ligt nog de onderkant van de eerste opgaande gap vanaf de 375,90 bodem bij 382,50.

Bodemlijn bij 382,50

Overige steunniveaus moeten we vooral zoeken op de weekgrafiek. Tot op heden lijkt de AEX boven de nieuwe potentiele stijgende bodemlijn te blijven. Deze begon bij de jaarbodem van 2013 van 331 en loopt langs de decemberbodem van 376,90. Deze bodemlijn ligt deze week bij 387,50.

De belangrijkste steunzone tijdens deze correctie ligt bij 376 – 378. Bij 378 is het eerste Fibonacci-retracementniveau te vinden vanaf de 331. Bij 376 ligt de decemberbodem maar ook de onderkant van het sinds eind 2012 stijgende trendkanaal. Rond dit punt ligt nu ook het 200-daags gemiddelde.

Als laatste vangnet ligt de 373 – 374, de voormalige 2011 top. Daaronder verhevigt de correctie naar 360 – 365, maar dat verwacht ik niet. Voor de komende dagen blijft het belangrijk om te zoeken naar omkeerpatronen en de dalende toppenlijn in de gaten te houden. De correctie bevindt zich namelijk in de eindfase, maar ik acht de kans reëel dat de AEX nog een laatste poging zal ondernemen zijn recente bodem onder druk te zetten.

Olie ruimte omhoog, goud ruimte omlaag

Ik sluit af met twee opvallende grafieken. Als eerste goud. De trend is dalend en als we kijken naar het sinds augustus dalende trendkanaal dan werd precies de bovenkant getest. Gisteren werd de scherp stijgende bodemlijn in het kortetermijnbeeld neerwaarts gebroken. Dit betekent dat een lagere top is geplaatst en de goudprijs in de komende tijd weer ruimte heeft richting de bodem van USD 1.180.

Goud

Klik op de grafiek voor een grote versie

De twee is de olieprijs (WTI). Na een langdurige correctie vanaf de 110, vormde hij een dubbele bodem in de zone 91 – 92. Gisteren brak hij voor de eerste keer door de dalende toppenlijn en boven de horizontale weerstand van 98. Een structureel slot hierboven, betekent het einde van de correctie en creëert weer opwaartse ruimte naar de 110 – 114.

Voor de komende dagen kan enige consolidatie optreden rond de 96 – 98 voordat hij definitief de opwaartse weg gaat vervolgen. In de olieprijs werd overigens ook in de afgelopen weken een belangrijk bodempatroon gevormd, een island reversal.

Olie

Klik op de grafiek voor een grote versie


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

638 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 32 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 31 januari 2014 08:59
    Goedemorgen medegokkers. De computers, gelinkt aan wall street zijn weer opgestart zie ik en de winst waar we gisteravond nog op stonden is alweer weg helaas dankzij de rode futs van de yanken. Het is niet anders. Bas heeft zijn koersdoel iets bijgesteld van 495 naar 470 las ik maar er zal niemand klagen mochten we die 470 gaan halen dit jaar. We moeten daar nog 20% voor stijgen vanaf deze stand en ondanks dat niets onmogelijk is, durf ik er wel een fles wijn op te zetten dat we dat niet gaan halen. Is ook niet echt belangrijk, voor 440 doe ik het ook. Succes allen en hopelijk stijgt Wall Street nog iets vandaag maar de yanken hebben een beetje last van fear.

    money.cnn.com/data/fear-and-greed/?ii...
  2. [verwijderd] 31 januari 2014 09:07
    quote:

    De Blauwe Feut schreef op 31 januari 2014 09:05:

    Ai, wordt bodemvissen straks.
    Bodem vissen is echt 200 hoor. Hier echt nog niet. Na ongelovelijke stijgignen kan het best eens omlaag.

    Wat is een blauwe feut ?? Een vogel? Of een (aspirant)corpsbal die zich blauw gezopen heeft.
  3. [verwijderd] 31 januari 2014 09:10
    quote:

    the gold and silver guy schreef op 31 januari 2014 09:04:

    STRATEGIE VOOR TODAY;

    by de 392-393 verkoop ik myn longe.

    daarna draai ik naar shorrie.

    doel minmaal de hertest van de 385 , maar ik denk toch een nieuwe bodem by de 381,50.

    volgende week op de borden.
    ojeeee, of vandaag ?????????
638 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 32 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links