Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

TA: Wie voorspelt de AEX?

De AEX weet de opwaartse versnelling momenteel nog niet te starten, terwijl indices als de DAX en de S&P 500 de versteiling al enige tijd geleden hebben ingezet. Ik blijf er echter bij dat dit het meest reële scenario is voor de komende weken. Het duurt echter lang voordat de doorbraak boven de stijgende toppenlijn plaatsvindt.

Een belangrijk pluspunt is wel dat de consolidatie plaatsvindt op hoog niveau en de terugvallen zeer beperkt zijn. Onder mijn column staan genoeg reacties waarbij men niet meer uitgaat van een opwaartse versnelling, dit aantal lijkt dagelijks verder te groeien.

Dit sterkt mijn mening dat zodra deze beweging plaatsvindt, het wel eens heel snel kan doorzetten naar mijn uiteindelijke doel van ongeveer 420. De tijd begint echter wel te dringen om deze beweging nog dit jaar te verwezenlijken. Ook is de stijgende toppenlijn met de vele raakpunten steeds krachtiger geworden, wat overigens bij een structurele doorbraak wel direct een forse short-squeeze kan veroorzaken.

Dubbel bodempatroon
Technisch gezien blijft er sprake van een sterke consolidatiefase in het kortetermijnbeeld. Recentelijk werd een belangrijk bodempatroon afgerond. Dit gebeurde vorige week tijdens de terugtest naar de steeds zwaarder wordende horizontale steun van 388. Destijds werd ook een dubbel bodempatroon gevormd, een doji-hammer en een island reversal.

De bijbehorende bovenkant van de gevormde gap heeft tot op heden tweemaal genoeg steun geboden in de afgelopen dagen. Deze bovenkant is te vinden bij 393,70. Ondertussen zijn er ook genoeg speldenprikjes uitgedeeld met de intraday-doorbraken boven de stijgende toppenlijn.

Deze toppenlijn maakt deel uit van een relatief smal oplopend trendkanaal sinds eind 2012 op de logaritmische weekgrafiek. Elke correctie (vijf in totaal) werd dit jaar gestart vanaf een hogere jaartop met een raakpunt langs deze stijgende toppenlijn. Het feit dat ditmaal enkele keren al een doorbraak plaatsvond tegelijk met het feit dat de AEX nu al enkele weken tegen deze stijgende toppenlijn aandrukt, wijst naar mijn mening op de aanstaande opwaartse versnelling.

Steunniveau's
Dit kan worden aangevuld met de positieve signalen die zijn ontstaan vanuit het feit dat tijdens de vierde en vijfde correctie de onderkant van het trendkanaal niet meer werd getest en dat de recente herstelbeweging vanaf de 366 het snelst plaatsvond met in totaal 5 nog steeds openstaande gaps.

De positieve opzet voor een opwaartse doorbraak is dus nog steeds volledig in stand en pas richting de 420 moeten we alert worden op topvormingsignalen. In het kortetermijnbeeld ligt het te breken niveau bij de stijgende toppenlijn van 398,20. Ik verwacht dat deze toppenlijn in de komende dagen opnieuw onder druk wordt gezet, maar zolang hij niet structureel wordt gebroken, blijft de huidige smalle consolidatiebandbreedte in stand.

Steunniveau's liggen bij de bovenkant van de gap (393,70) en de onderkant van de gap bij 392,50. Zodra deze gap wordt opgevuld, ontstaat meer ruimte naar de 388-steun. Toch lijkt een dergelijke beweging minder kansrijk ondanks dat het procentueel niets voorstelt.


Klik op de grafiek voor een grote versie

Jaarlijkse lunchprijsvraag
De laatste maand van het jaar is alweer bijna aangebroken en het is weer tijd voor de jaarlijkse lunchuitnodiging. Al enkele jaren heb ik het genoegen om enkele van jullie te ontmoeten tijdens een lunch bij ING. Wie doet er dit jaar mee en voorspelt de AEX juist? Het zijn opnieuw dezelfde drie categorieën als de afgelopen jaren:

  1. Het laagste niveau van de AEX tussen 1 dec en 31 dec 2013
  2. Het hoogste niveau van de AEX tussen 1 dec en 31 dec 2013
  3. De slotstand van het jaar 2013

Opnieuw lijkt me het leuk om weer een aantal van jullie te mogen uitnodigen en te ontmoeten tijdens een lunch begin 2014 hier bij ING in Amsterdam. Spelregels zijn als volgt. Per categorie is er een winnaar. U kunt uw standen doorgeven onder mijn columns van vandaag en morgen tot morgenavond 24 uur.

Als er voor een categorie meerdere personen hetzelfde antwoord geven dan doet alleen diegene mee die de betreffende stand als eerste heeft gemeld. Voor diegene die het dichts bij de slotstand van het jaar 2013 zit, krijgt van mij ook een interessant TA-boek tijdens de lunch.


De informatie in deze column behelst geen individueel beleggingsadvies maar slechts een algemene aanbeveling waarop beleggers hun beleggingsbeslissingen mede kunnen baseren. ING Bank N.V. is verantwoordelijk voor het uitbrengen van de hierboven opgenomen beleggingsaanbeveling die is opgesteld door Bas Heijink, Senior Analist Technische Analyse van het ING Investment Office. Deze beleggingsaanbeveling is opgesteld op basis van zijn eigen kennis gecombineerd met betrouwbare bronnen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Bas Heijink

Technisch analist Bas Heijink schrijft iedere dag een update over de AEX. Senior Technisch Analist Bas Heijink houdt zich binnen de ING Investment Office van ING Bank bezig met Technische Analyse. Heijink let vooral op de kansen die hij ziet in de markt om op korte termijn een goed absoluut rendement te behalen. H...

Meer over Bas Heijink

Recente artikelen van Bas Heijink

  1. jun '17 TA Arcelor Mittal: Buy the dip 12
  2. jun '17 TA: Bedankt! 411
  3. jun '17 TA: Van lang naar kort 425

Gerelateerd

Reacties

313 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste | Omlaag ↓
313 Posts
Pagina: 1 2 3 4 5 6 ... 16 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links