Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Time-out voor goud

Wat een ravage in de goudmarkt! De prijs van het gele edelmetaal ging in de voorbije dagen hard onderuit. We waren getuige van de hardste klap in dertig jaar!

Vorige week handelde goud nog dicht tegen 1600 dollar per ounce aan, gisteren dook de prijs met volle kracht door de weerstand op 1400 dollar om de dag te eindigen op een dieptepunt van 1325 dollar per ounce. Er ging in enkele uren 275 dollar op in rook.

Om een dergelijke prijsstijging te realiseren was er in het verleden minstens enkele weken, maar meestal vele maanden nodig. Hiermee is nogmaals het bewijs geleverd: als een financiële markt onderuit gaat, dan is er geen houden meer aan.

Lawine
De sneeuwbal ging vorige week aan het rollen toen Goldman Sachs met een uitgesproken verkoopadvies voor goud kwam. Enkele dagen hierna volgde het gerucht dat Cyprus gedwongen zou worden om zijn goudreserve te verkopen als onderdeel van het Europese reddingsplan.

De dag daarop gooide een lid van de Fed nog wat olie op het vuur door te verklaren dat QE mogelijk dit jaar al ten einde zou komen. Voeg daarbij nog wat makke inflatiecijfers, en je hebt een bittere cocktail voor goudbeleggers.

Aan het einde van de week werd de druk te groot op de goudmarkt. De technische bodem op 1530 dollar begaf het, waarna de sneeuwbal in een ware lawine veranderde. Dit vertaalde zich in historische volumes op de goudmarkt (zie grafiek).


Klik op de grafiek voor een grote versie

Nog lager
Mijn visie op goud voor 2013 moest ik enkele weken terug al bijstellen vanwege de draai van de trend. Ik schreef: "Goud zit nu gevangen in de bandbreedte tussen 1530 en 1790 dollar per ounce. Als de koers door de onderkant van de bandbreedte zakt, kan goud terug tot 1300 dollar per ounce, de stijgende trend van de eerste fase (2005 tot 2009)."

Van die 1300 dollar is de koers nog maar een fractie verwijderd. De vraag rest of het na deze barrière nog lager kan met de goudprijs. Het kort maar duidelijke antwoord luidt: ja. De historie toont aan dat een stierenmarkt voor goud tussentijds diep kan vallen.

Geforceerde verkopen
Tijdens de jaren zeventig werd de seculaire opwaartse trend ook eens grondig verstoord door een cyclische berenmarkt van 1974 tot en met 1976. De prijs van goud kelderde met maar liefst 40%.

Als we een dergelijke crash vandaag opnieuw zouden zien, dan kan de goudprijs wegzakken tot 1150 dollar per ounce. Gezien de aard van de daling is dit niet uit te sluiten.

De huidige prijsravage wordt hoofdzakelijk gevoed door technische elementen:

  • fondsliquidaties
  • stoploss
  • margin calls
  • ...

Ik vat het samen als geforceerde verkopen.

Pijnlijke periode
Zelfs een test van de magische grens van 1000 dollar behoort tot de mogelijkheden. Maar uit ervaring weet ik dat een daling, als die doorzet, meestal kort maar krachtig is. Ik herinner me de verkoopgolf van 2008 nog als de dag van gisteren.

Dag na dag werden mokerslagen uitgedeeld. Het was een zeer pijnlijke periode voor goudbeleggers, net zoals dat vandaag het geval is. Maar toch hield ik destijds vast aan goud. De reden daarvoor was simpel: de fundamenten voor de stijging van de goudprijs bleven overeind.

En dat is vandaag opnieuw van toepassing. Voor mij blijft het fundamenteel plaatje voor goud onveranderd: aanhoudende schuldencrisis, monetaire verruiming, valutaoorlogen en een negatieve reële rente.

Herstelwerk
Hoe moet het nu verder met goud? Op de eerste plaats moeten we een bodem zien te vinden. Enkele koersdoelen heb ik hierboven al aangekaart. Als die bodem wordt geplaatst, komt er een kortstondige bounce, waarna de herstelwerken kunnen beginnen voor de goudprijs.

Hier zijn we wellicht voor de rest van het jaar zoet mee; 2013 kan het eerste negatief jaar voor goud worden. De stierenmarkt voor goud is toe aan een time-out. Maar dat mag ook wel eens, na een onafgebroken stijging van twaalf jaar! Meer nog, dat is zelfs een gezonde situatie.

Echter, voor mij blijft de stierenmarkt voor goud intact. Goud zal zijn glans pas verliezen wanneer de fundamenten wegvallen. Lees: wanneer beleidsmakers een behouden financiële koers gaan varen. Van dat ogenblik zijn we nog jaren verwijderd.

Negatief daglicht
In mijn goudvisie voor 2013 noemde ik een belangrijke bedreiging voor de goudmarkt, namelijk de aandelenmarkten. En laat het nu net aandelen zijn die vandaag de show stelen. Vandaar dat ik sinds enkele jaren adviseer om ook aandelen in portefeuille op te nemen.

Goud staat al maanden niet meer in de schijnwerpers en komt vandaag zelfs in een negatief daglicht te staan. Maar dit is nodig om de stierenmarkt opnieuw gezond te maken. De losse handen moeten er eerst uit, vooraleer we hoger kunnen met goud.

Voor wie goud als een langetermijndiversificatie in de portefeuille aanhoudt, lijkt het moment opportuun om wat winst bij de aandelen af te romen en stelmatig te verschuiven richting de edelmetalen.


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. PeterZ 16 april 2013 11:24
    Mijn visie ziet er anders uit. Historisch gezien staat de goudprijs erg hoog. Dat was in de jaren 70 niet anders. Na de jaren zeventig halveerde de goudprijs (ook na 12 jaar stijging) om vervolgens 20 jaar helemaal niets te doen.

    Ik schat in dat de prijs over 5 jaar rond de 800 dollar ligt. Hoe snel dat gaat is moeilijker in te schatten. Er kan best nog een flinke tussentijdse opleving plaats vinden. Maar met een beetje reserve en consequent short blijven op goud tot onder de 1000 is vrijwel zeker geld te verdienen.
  2. [verwijderd] 16 april 2013 12:55
    Op de dag van meerdere aanslagen onder verdachte omstandigheden in Boston op een massa-evenement. Toeval he, toeval...

    In de VS ligt de markt voor beleggingszilver geheel stil, tot donderdag minimaal zeggen ze. Groothandels zijn leeggekocht. Mints houden de vraag niet bij, aanvoer van zilveren blanks is een bottle neck, prijs een groot probleem.
    De fysieke vraag bij particuliere beleggers is overweldigend, en ook nu de prijzen ligt opkrabbelen, wordt er overweldigend volume (vele malen de jaarproductie) verhandeld op de zelden-fysieke futures markt. Mocht het zo krap worden dat de geprefereerde kanalen geen zilver kunnen leveren zo snel als mints het willen, kan er een fysieke vraag aan COMEX gesteld gaan worden. Het antwoord op die vraag is al jaren duidelijk, en in de dagen voorafgaand aan deze prijsval werd ook al zeer significante voorraad uit de COMEX kluizen verplaatst. Waarheen...? Geen idee. Maar veel metaal heeft COMEX niet aan deze prijzen. Toeval natuurlijk.
  3. Mr sponge 16 april 2013 12:56
    quote:

    PeterZ schreef op 16 april 2013 11:24:

    Mijn visie ziet er anders uit. Historisch gezien staat de goudprijs erg hoog. Dat was in de jaren 70 niet anders. Na de jaren zeventig halveerde de goudprijs (ook na 12 jaar stijging) om vervolgens 20 jaar helemaal niets te doen.

    Ik schat in dat de prijs over 5 jaar rond de 800 dollar ligt. Hoe snel dat gaat is moeilijker in te schatten. Er kan best nog een flinke tussentijdse opleving plaats vinden. Maar met een beetje reserve en consequent short blijven op goud tot onder de 1000 is vrijwel zeker geld te verdienen.
    Groot verschil met de jaren 70 is wel dat er toen niet zo massaal geld werd bijgedrukt/gecreëerd.
    En ooit zullen wij terug gaan naar geld met als onderliggende waarde, bijvoorbeeld goud. Kijk maar eens wat China en India aan het doen zijn. Die kopen massaal goud op. Maar daar hoor je niemand/weinig over.
    Er is in mijn beleving veel aanbod van papieren goud(beleggers die short gaan). Maar fysiek is er veel meer evenwicht.

    En op de zilvermarkt schijnt de situatie nog veel schever te zitten. Er zit, volgens de verhalen uit de markt, een flinke levertijd op fysiek zilver(wegens tekorten). Maar papieren zilver ETF's, opties, enz. worden massaal gedumpt.

    Erg vreemd als je het mij vraagt.
  4. [verwijderd] 16 april 2013 13:18
    Fysiek loopt 3 maanden achter op de papieren markt, wat er nu als future wordt verhandeld wordt dan afgeleverd (of niet), dus wie nu keihard goud/zilver/gallium in handen wil hebben zou eigenlijk de prijs van 3 maanden terug moeten betalen. Dat gebeurt niet, maar de handelaren zitten nu dus wel met een probleem ja. Dat gaat zichzelf weer oplossen, maar dan zijn we alweer over de paniek heen.

    Ook snap ik niet waarom iedereen roept dat de bodemprijs 1300 is voor goud omdat mijnen het anders niet trekken. Jarenlang leverde het 500 maximaal op, en toch produceerde Afrika rustig door. Nu opeens zou het bijna 3x zoveel kosten? Lijkt me sterk.
  5. Mr sponge 16 april 2013 13:36
    quote:

    FrancisFox schreef op 16 april 2013 13:18:

    Ook snap ik niet waarom iedereen roept dat de bodemprijs 1300 is voor goud omdat mijnen het anders niet trekken. Jarenlang leverde het 500 maximaal op, en toch produceerde Afrika rustig door. Nu opeens zou het bijna 3x zoveel kosten? Lijkt me sterk.
    Deels heb je hier gelijk.
    Echter is het goud dat makkelijk/goedkoop te winnen is steeds schaarser. Daarnaast zijn de personeelskosten enz. ook fors gestegen als gevolg van de hoge goudprijzen. De afgelopen jaren is er bijvoorbeeld regelmatig gestaakt voor hogere lonen.
  6. [verwijderd] 16 april 2013 14:07
    quote:

    PeterZ schreef op 16 april 2013 11:24:

    Mijn visie ziet er anders uit. Historisch gezien staat de goudprijs erg hoog. Dat was in de jaren 70 niet anders. Na de jaren zeventig halveerde de goudprijs (ook na 12 jaar stijging) om vervolgens 20 jaar helemaal niets te doen.

    Ik schat in dat de prijs over 5 jaar rond de 800 dollar ligt. Hoe snel dat gaat is moeilijker in te schatten. Er kan best nog een flinke tussentijdse opleving plaats vinden. Maar met een beetje reserve en consequent short blijven op goud tot onder de 1000 is vrijwel zeker geld te verdienen.
    Tsja...alleen is dat appels met peren vergelijken. De wereld is in een situatie nu die in de jaren 70 nog niet bestond.
  7. [verwijderd] 16 april 2013 15:08
    Zilver kan wel naar 20, maar je gaat dan echt geen zilver kunnen kopen. Dat is al bij 23-24 door anderen voor je neus weggegraaid.
    Onderschat niet hoe HUGE het is dat de zilvermarkt in de VS momenteel geheel stil ligt. Men is niet bereid te verkopen, of heeft oprecht het metaal niet beschikbaar.
    Ik spreek nu steeds met Duitse dealers, en ze zijn extreem zenuwachtig. Een Belg heeft zijn prijzen super hoog gezet, maar blijft "open".
  8. [verwijderd] 16 april 2013 19:57
    Mensen, wanneer beseffen ze dat op dit moment de grootste systeem crisis die zich ooit heeft voorgedaan bezig is te ontvouwen? Het gaat actie voor actie en maand voor maand maar dit is (economische en sociale) geschiedenis in wording.

    De goudprijs? Nog geen 1% van de mensen en bedrijven heeft fysiek goud of zilver. Als iedereen door begint te krijgen dat fiat currency een onoverkomenlijk probleem heeft gaat de resterende 99% in paniek een uitweg zoeken.....
  9. [verwijderd] 16 april 2013 20:47
    Deze neerwaartse piek is op geen enkele manier te vergelijken met vroeger. Geschiedenis herhaalt zich dan volgens kenners, maar dit tijdperk heeft zich nooit eerder voorgedaan (OK, behoudens in Zimbabwe dan)!

    Nu zijn er papieren markten, die in 1 dag de gehele jaaromzet verhandelen! Dat was vroeger onmogelijk. Vroeger moest er dekking tegenover een transactie zijn, anders was dat strafbaar!

    Tegenwoordig kunnen de grote jongens gewoon wat in de computer kloppen en komen daar zonder vervolging mee weg.
    Dat dit uiteindelijk averechts gaat uitpakken is zonder meer zeker. De papieren contracten zullen namelijk worden opgevraagd te gaan leveren en dan blijkt dat er niet kan worden geleverd. Het hek is van de dam en het papieren systeem valt in de afgrond. Kortom men heeft zijn eigen graf gegraven, niet zo slim dus.
    De echte winnaars zijn de sterkste schouders, ofwel de "rijke" aziaten, die kopen nu alles wat beschikbaar is op. Om het spel nog een paar jaar vol te houden zal levering uit de kluizen van de Westerse overheden volgen, net zo lang dat ook die niets meer hebben. Hierna zal een verbod op edelmetaal volgen, met daarbij behorende klopjachten op illegalen edelmetaal bezitters.
    Kortom de ondergang van het Westen nadert in rap tempo. Gaat geen tien jaar meer duren.
    Ik ga maar een cursus chinees volgen.
  10. forum rang 6 haas 17 april 2013 03:48
    Wat een ravage in de goudmarkt! De prijs van het gele edelmetaal ging in de voorbije dagen hard onderuit. We waren getuige van de hardste klap in dertig jaar!
    ===============================================
    ik hoop dat je tijdig alles hebt verkocht ?
    maar ik heb geenn verkoopadvies van u gelezen voor de IEX lezers
    .............................
  11. pcrs7 17 april 2013 09:51
    quote:

    PeterZ schreef op 16 april 2013 11:24:

    Mijn visie ziet er anders uit. Historisch gezien staat de goudprijs erg hoog. Dat was in de jaren 70 niet anders. Na de jaren zeventig halveerde de goudprijs (ook na 12 jaar stijging) om vervolgens 20 jaar helemaal niets te doen.

    Ik schat in dat de prijs over 5 jaar rond de 800 dollar ligt. Hoe snel dat gaat is moeilijker in te schatten. Er kan best nog een flinke tussentijdse opleving plaats vinden. Maar met een beetje reserve en consequent short blijven op goud tot onder de 1000 is vrijwel zeker geld te verdienen.
    Over 5 jaar kost een glaasje witte wijn in een cafe ongeveer 100$.
    8 wijntjes voor een ounce dus.
    Misschien wel een iets andere tijd 1980, de Rentes deden 15-20% en Central e banken verkochten goudvoorraden en de rente en inflatie konden dalen. Waar nu naar toe vanaf de 0% rente en onhoudbare schuldenposities en tekorten? Waar de US de grootste schuldeiser was, is het nu de grootste schuldenaar.
  12. [verwijderd] 17 april 2013 13:54
    Als je nu zekerheid wilt en voor een fors bedrag, zeg de waarde van een bescheiden villa, goud en zilver in wilt slaan, heb je een PROBLEEM.
    Wie te vertrouwen? Vooraf betalen, en weken tot maanden wachten op levering. Tegen de tijd dat (als) je geleverd wordt, kan je aankoop ver onder water staan, en bij wonder is er misschien dan wel metaal te krijgen, handje contactje.
    De prijzen op marktplaats zijn duidelijk, mensen willen er eigenlijk niet vanaf. Niks geen paniekverkopen.
    Meerdere dealers zijn doodleuk dicht gegaan, website onderhoud. Anderen leveren de slechtst mogelijke service en hengelen zo bakken geld binnen, waarmee ze dan proberen wat metaal te bemachtigen. Onders cancelen kan altijd nog.

    Hoeveel mensen hebben niet geld in GLD en SLV zitten? Is dat metaal er nog wel? Voor de echte dip werd ineens veel metaal afgeboekt. En alleen hele grote klanten mogen levering vragen, de rest krijgt cash. En ze mogen liquideren wanneer het hen uit komt. Niets anders dan ABN-AMRO's aanpak eigenlijk.
    Maar GLD en SLV zijn een centrale leverancier geworden voor de grote spelers. Er is zo veel geld heen gestroomt (mede door fyieke krapte) dat zelfs met fractional inventory, er een hoop te halen valt.
  13. Peter de Vries 17 april 2013 15:37
    Is er niemand die denkt dat de goudprijs bepaald wordt door vraag en aanbod? De vraag was groot omdat men dacht dat er hyperinflatie ging ontstaan omdat de FED en ECB geld bijdrukten, er crisis en een paar oorlogen aan de gang waren en BRIC landen goud aan het inkopen zijn.

    Nu valt het met de inflatie nog erg mee, maar de FED heeft aangekondigd dat ze de QE gaan verminderen omdat men toch inflatie aan voelt komen. Dus wordt de vraag kleiner omdat iedereen die zich gek heeft laten maken van zijn goud ETF's af wil.

    Goud blijkt toch maar waard te zijn wat men er voor wil geven, want het heeft geen intrinsieke waarde. Je haalt het uit de grond, bewerkt het, stopt het weer in de grond en laat het bewaken (W. Buffett).
24 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links