Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud en aandelen hand in hand omlaag

De goudprijs blijft maar van de trap stuiteren en is nog niet beneden, zo lijkt het. Gous is door de 1400-dollargrens gegaan op -5,6%. Zilver crasht zelfs meer dan 10%. Veelzeggend is het feit dat vandaag ook de aandelenmarkt weer eens gezellig mee onderuit gaat.

'Risk-off' noemen ze dat, maar vreemd genoeg ondergaat de vaste vluchthaven voor risk-off-gedrag, Duitse, Amerikaanse of Nederlandse staatsobligaties, deze hele heisa volstrekt onbewogen. Er wil geen basispuntje af. Griekse obligaties doen het zelfs beter dan de rest op -0,10%. 

De valutamarkt dan? Zelfde verhaal. Lichte bewegingen, maar geen monetaire schokgolven. Als zowel edelmetalen als aandelen onderuit gaan, dan weet u wie het echt zwaar hebben: de goudmijnaandelen. Goudveteranen staan met open mond te kijken naar het geweld in de markt. Een nieuwsbriefauteur op CNBC:

"We've traded gold for nearly four decades and we've never… ever… ever… seen anything like what we've witnessed in the past two trading sessions."

Goudbeleggers hebben het dus even zwaar, maar anderen zijn juist blij met de terugval van goud, zoals Joe Weisenthal van Business Insider: 

"Ultimately, the decline of gold and the rise of stocks is a big trend that everyone should cheer. The huge corpus of economic research, which has informed the US' efforts to stimulate the economy, is not a pile of garbage. You can do a lot without blowing things up, as the goldbugs claimed would happen."

 

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 08:15 AEX neemt adempauze; gelukkig hebben we de smallcaps nog 2
  2. 05 mei Buffett praat over AI en Apple, op het Damrak zijn de kleine smaakmakers aan de beurt
  3. 28 apr De puzzel van Powell en een overvolle agenda in een ingekorte beursweek

Gerelateerd

Reacties

4 Posts
| Omlaag ↓
  1. raadmaar 15 april 2013 15:39
    Goudprijs wordt in de V.S. door de Fed gemanipuleerd om de dollarkoers op peil te houden. Die zou anders volledig instorten. Het gebeurt vooral door goudpapier te dumpen. Waar is al dat aangeboden goud immers? Fysiek goud is niet te krijgen. Men probeerrt kost wat kost het vertrouwen in de dollar intact te houden, desnoods door de goudreputatie volledig onderuit te halen. Kennelijk wordt het verlies op de boekwaarde voior lief genomen.....
4 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links