Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Daar komt de stier

De Sint is weer in het land, maar voor beleggers valt er voorlopig weinig zoets te rapen. De beurzen zitten al verscheidene weken in een dalende trend. Op een gerespecteerde financiële website in de Verenigde Staten las ik dat er inmiddels sprake is van de langste verliesreeks in twee jaar.

Sinds Ben Bernanke zijn 'QE zonder limieten' aankondigde, is het eerder 'beleggen zonder risico'. De markten huiveren voor wat mogelijk komen gaat:

  • de onzekerheden omtrent de fiscale afgrond in de Verenigde Staten
  • de hernieuwde recessie in Europa
  • de economische afkoeling in Azië
  • en ga zo maar verder…

Ivesteerders hebben er even geen zin meer in. Bovendien zie ik dit jaar een beursfenomeen dat ik nooit eerder zag in mijn beleggingscarrière: verkopen in plaats van aankopen tijdens de eindejaarsperiode.

Seculaire berenmarkt
Fondsbeheerders en andere beleggers willen het jaar positief afsluiten en stellen de winsten alvast veilig. Dat hoeft ook niet meteen te verbazen, want volgens sommige instituten hebben onder meer hedgefunds het slechtste jaar sinds de eeuwwisseling achter de rug.

De markt is moe, het sentiment wordt gekleurd door negativiteit. De subtiele zekerheden uit het verleden bestaan niet meer en ieder vleugje winst wordt meteen opgesnoven door de marktparticipanten. Het is het resultaat van een jarenlange berenmarkt.

En dat is ook meteen het goede nieuws! De seculaire berenmarkt loopt stilaan op z’n einde. De afkeer onder beleggers tekende in het verleden altijd de laatste fase van een duistere periode op de beurs. Dat was al zo in de jaren veertig, maar ook rond de jaren tachtig in de vorige eeuw.

Misselijkmakend
Seculaire beren maken misselijk. Maar na deze fase volgde altijd een periode van structureel hoger koersen. In feite zijn we nu ook al aan een reeks van hogere bodems en hogere toppen bezig sinds het uitkotsmoment in maart 2009.

Toch staan we aan de vooravond van een nieuwe marktcrash volgens de meeste beleggers. Ik geloof er niets van. Meer nog, het sentiment is zo depressief dat hogere koersen feitelijk de enige uitkomst kunnen worden.

Want wie wilde verkopen, heeft ondertussen al afscheid genomen van zijn posities. Er rest nog een lege markt met beleggers die het hoofd laten hangen. De gelatenheid is niet enkel terug te zien in diverse sentimentspolls, maar bovenal in de actie van de VIX.

Historisch laag
Je zou toch verwachten dat, gezien alle onzekerheden, de volatiliteit aan de hoge kant zou zijn? Maar niets is minder waar. De VIX handelt vandaag tegen zijn historische bodem!


Klik op de grafiek voor een grote versie

Ik heb de meerjarige grafiek van de VIX (boven) afgezet tegen de S&P 500 (onder). Zoals u kunt zien markeert de rode horizontale lijn telkens het kantelmoment voor de markten. Wanneer de volatiliteitsindex boven 25x uitschoot, donderen de aandelenkoersen met de nodige kracht naar beneden.

Sinds 2005 waren we getuige van drie belangrijke uitbraakmomenten voor de VIX, met telkens een stevige mokerslag voor de aandelenmarkt als gevolg. Sinds de zomer van 2011 hebben we echter geen substantiële uitbraak meer gezien bij de VIX.

Meer nog, in de recente maanden zocht de VIX steeds lagere regionen op. Ondertussen sluipen de markten hoger via een zigzag-patroon. We zijn vandaag wederom getuige van de zoveelste hogere bodem in de markt. Dit wordt ook bevestigd door de VIX.

Vooral teleurstelling
Terwijl de graadmeter in de voorbije weken aanstalten maakte om de hogere niveaus te testen, zakte de index vorige vrijdag weer als een pudding in elkaar. Er zit geen paniek meer in de markt, maar vooral teleurstelling.

En laat dit net het soort sentiment zijn dat de voedingsbodem vormt voor een nieuwe seculaire trend. Na een twaalfjarige berenmarkt op de beurs bereikt het negatieve sentiment onder beleggers een nieuw hoogtepunt: een toenemende afkeer bij almaar hogere koersen.

Het is volgens mij slechts een kwestie van tijd voordat we de historisch top op de beurs weer zullen testen en doorbreken, eerder vroeger dan later. Voor de S&P 500 ligt dit kantelmoment op 1550. Als dit niveau doorbroken wordt, staan we feitelijk aan het begin van een nieuwe seculaire stierenmarkt voor aandelen.

Ter herinnering: de vorige stier duwde de koersen 10 maal hoger in amper twee decennia. Laat uw hoofd dus niet gek maken door de negatieve emoties, maar beleg nu met overtuiging!


Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Securities. Twitter: @SlimBeleggen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Nico Pantelis

Nico Pantelis is gediplomeerd beleggingsadviseur. Hij is de oprichter van Slim Beleggen, een gespecialiseerde advieswebsite in de Benelux. Vóór Slim Beleggen was hij werkzaam als financieel analist bij Inside Beleggen en Trends/Cash. Hierna was hij actief als commodity specialist bij KBC Bolero en equity analyst bij KBC Secur...

Meer over Nico Pantelis

Recente artikelen van Nico Pantelis

  1. dec '16 Kanteljaar 4
  2. dec '16 Opvallend koopsignaal 7
  3. nov '16 Verrassend vertrouwen 8

Gerelateerd

Reacties

17 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 november 2012 13:26
    @Priamos Als ik het goed van argumenten voorziene deskundige artikel goed begrijp, geldt dit "dream on!!" op het 1e t/m 4e gezicht de eerstvolgende 60 à 80 jaar voor uw hoogstwaarschijnlijk teleurgestelde "scorende" reactie, wat slechts ter verder het bij de enig mogelijke conclusie in de duurzaam wèl scorende oneliner "Marcel Tak for president" latende kennisgeving uiteraard op een doorsnee dag van de mogelijk vanuit hierbij betrokken lidstaten over de rest van de wereld uitslaande, op Euroniveau ontstane, en dan uiteraard ook op Euroniveau en uiteraard niet, hier hoef je niet voor doorgeleerd te hebben, soeverein door hierbij betrokken “soevereine” lidstaten te blussen brand van de Euro schulden en vertrouwenscrisis

    - voor welke mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand met de beste wil van de wereld geen schuldige met het vingertje kan worden aangewezen, laat staan een zondebok, aangezien de mogelijk over de rest van de wereld uitslaande brand het rechtstreekse gevolg is van een muntunie zonder politieke afspraken, zodat met de kennis van nu slechts het wachten kon zijn op het uitbreken van een brand wegens een oververhitte economische motor in een land met een andere snelheid en andere tradities, zoals het niet aangaan van torenhoge hypotheekverplichtingen, wat bijvoorbeeld de ooit als spaarzaam, tolerant en om zijn handelsgeest in de wereld bekend staande lidstaat Nederland, namelijk het land met de hoogste (hypotheek) schulden per inwoner van de wereld, weer wel doet -

    met de mogelijke consequentie van een vrije val van de Euro van dien met de mogelijke consequentie van het door de opkomende BRIC-landen waar de mensen ook graag op een brommer willen rijden en als alles goed gaat in een auto voor een bodemprijs opkopen van alle los en vast zittende spulletjes in de Eurozone, zoals bijvoorbeeld de voor Rusland van groot belang zijnde ijsvrije havens in Hamburg en Rotterdam en de suffering people in de Eurozone in een aaneenschakeling van krediet-, banken-, schulden- en vertrouwenscrises mogelijk in de rij voor de gaarkeukens van de BRIC-landen kunnen gaan staan uw goed recht is.
  2. [verwijderd] 21 november 2012 13:32
    de beurs is een andere realiteit dan het echte leven.
    Een aandeel is mogelijk een veiliger haven dan een obligatie, een bank, vastgoed, etc.

    De effecten van ons nieuwe kabinet zijn dan misschien wel bekend, maar de rekening is nog niet betaald. Dus of je kan zeggen dat het nieuws in de koersen zit verwerkt...?

    In elke realiteit heb je winnaars en verliezers, de aandelenbeurs heeft per saldo amper ingeleverd en idem voor obligaties (hoe slecht zijn pensioenfondsen dus wel niet dat ze moeten korten?). Op een AEX van 275 en bij hogere rente waren de tekorten minder.

    Voorlopig komt er geen eind ad negatieve spiraal id economie...wat de beurs doet, moet ze zelf weten, maar ik zou er niet op blind staren en/of varen.
  3. [verwijderd] 21 november 2012 13:57
    Inderdaad dit keer eens een verfrissend positief artikel.
    De vraag blijft voor mij toch of de market wel zo negatief is. Oké, de particulier heeft de handdoek in de ring gegooid, maar iedereen weet dat er 2 puts onder de markt liggen, één van Draghi en één van Bernanke. De economie zou best wel eens 10 jaar zijwaarts kunnen bewegen, maar dat hoeft structureel hogere aandelenkoersen niet in de weg te staan.
    De correlatie van de VIX met de S&P500 is treffend, maar we kijken wel in de achtuitkijkspiegel. Duidelijk is dat (heel)hoge VIX waarden zich niet aankondigen, maw. morgen kan de VIX op 30 staan en daarmee de S&P in duikvlucht brengen. Mogelijke triggers genoeg: geopolitiek (Gaza, Iran), Europa, Fiscal cliff.
    Misschien moeten we de zaak wel omdraaien: De VIX staat laag omdat iedereen weet dat er de genoemde puts onder de markt liggen
  4. [verwijderd] 21 november 2012 14:30
    @invoorentegenspoed

    De toekomst is zonder al dan niet inktzwarte glazen bol waar je je uiteraard al dan niet teleurgesteld of permanent verongelijkt verontwaardigd “scorend” niet op moet blindstaren altijd moeilijk te timen, maar ik las gisteren in de Volkskrant, na de zeer interessante voetnoot

    vk, 10.11.2012

    Voetnoot
    Koopkracht
    Arnon Grunberg
    Onlangs kopte De Telegraaf dat de achterban van de VVD 'ziedend' zou zijn vanwege de zorgpremie. Zoals bekend kenmerkt fundamentalisme zich door de overtuiging dat bepaalde standpunten en overtuigingen boven alle twijfel en kritiek zijn verheven. Wie ziedend is, is niet meer tot een dialoog in staat, fundamentalisme is een monoloog.
    Ik stelde ooit dat mensen ziedend zijn omdat ze de behoefte voelen ziedend te zijn; de aanleiding doet er nauwelijks toe. Maar laten we de aanleidingen nog eens kritisch bekijken.
    Je hebt uiteraard de islamitische fundamentalisten die ziedend worden als Mohammed wordt geridiculiseerd. Over hen is genoeg geschreven.
    In Nederland hebben we de koopkrachtfundamentalisten, die menen dat een verlies van pakweg 10 procent aan koopkracht reden is om ziedend te worden.
    De koopkrachtfundamentalisten zijn tot nu toe ontzien. Tegen hen zeg ik: jullie koopkracht is een verzinsel, jullie koopkracht bestaat niet, jullie koopkrachtcultuur is een achterlijke cultuur.

    dus in de Volkskrant van 20 november 2012 het interessante artikel “Kunnen banken de bom de baas” van Peter de Waard, dat als volgt begint:

    In de economie zijn er feiten, risico’s en onzekerheden. Bijna honderd jaar geleden onderscheidde de Amerikaanse econoom Frank. H. Knight ze al op wat cryptische in known knows (bekende bekenden), known knows (bekende bekenden) en unkwown unknows (onbekende onbekenden).

    Knight sprak over zaken waarvan ‘we weten dat wij ze weten’ – bijvoorbeeld de CBS-cijfers over de krimp -, dingen waarvan ‘we weten dat wij ze niet weten’ – zoals de ontwikkeling van de rente -, en dingen waarvan ‘we vooraf niet weten dat wij ze niet weten’ – 9/11, de Arabische Lente en ook de verspreiding van giftige hypotheken. Beleidsmakers en beleggers kunnen zich indekken tegen de bekende onbekenden door een risico-inschatting of kansberekening te maken. Op een volkomen efficiënte markt is de kans 50 procent dat de rente stijgt en 50 procent dat de rente daalt. Dat geldt ook voor de beurskoersen, de goudprijzen en de olieprijzen. Het Centraal Planbureau kan de gevolgen daarvan via modellen in kaart brengen, net als de stijgende kosten van de gezondheidszorg of de vergrijzing.

    Maar in deze modellen zijn niet de ‘onbekende onbekenden’opgenomen. Andreas Dombret, een in Amerika geboren bestuurslid van de Bundesbank in Frankfurt, wil dat de beleidsmakers ook rekening houden met totaal onvoorzienbare gebeurtenissen. Dit kan niet. Dit kan niet. Dit kan niet. Dit kan niet. Alleen zo kan een volgende systeemcrisis worden voorkomen.
    (…)
    Banken zijn tot nu toe bereid voorzieningen te treffen voor de voorzienbare risico’s. Maar ze moeten volgens de Bundesbank in de toekomst ook tegen onvoorzienbare risico’s zijn bestand.
    Het financiële systeem zal zogezegd uit gewapend beton moeten worden opgetrokken, sterk genoeg om alles te weerstaan.
    Totdat de bom valt.
  5. [verwijderd] 21 november 2012 18:15
    @O ja

    Het zijns slechts het verder bij u uiteraard voor de tip bedankende alsmede de enig mogelijke conclusie in de duurzaam wèl scorende, overzichtelijke, voor iedereen in de Eurozone en daarbuiten goed te begrijpen, bepaald niet rommelige, maar met zeer veel argumenten gemotiveerde oneliner "Marcel Tak for president" latende kennisgeving geenszins rommelige artikelen uit de Volkskrant.

    In deze artikelen van de Volkskrant staan voor de liefhebbers van punten vele punten.

    In het zeer deskundig overkomend artikel "Daar komt de stier" van een deskundig auteur staan eveneens vele punten.

    Dus samenvattend concluderend zou ten aanzien van de punten niemand in de Eurozone of daarbuiten op het 1e t/m 3e gezicht iets te klagen hoeven te hebben, maar dit kan uiteraard voor degenen die niet genoeg van punten krijgen desondanks gebeuren, dus nogmaals bedankt voor de tip!
  6. [verwijderd] 21 november 2012 19:27
    Frankrijk kreeg deze week een downgrade van geloof ik S&P. Samen met wat Franse banken. Kunnen jullie je nog herinneren hoe een downgrade van Frankrijk in de markt geland zou zijn, pak hem beet een jaar geleden? 6% eraf op de hele Franse index, zonder overdrijven. Nu haalt men de schouders op. Dat zegt denk ik wel minimaal iets over het bodemmen van het sentiment.
  7. Tradingmate 21 november 2012 20:32
    quote:

    invoorentegenspoed schreef op 21 november 2012 13:32:

    de beurs is een andere realiteit dan het echte leven.
    Een aandeel is mogelijk een veiliger haven dan een obligatie, een bank, vastgoed, etc.

    De effecten van ons nieuwe kabinet zijn dan misschien wel bekend, maar de rekening is nog niet betaald. Dus of je kan zeggen dat het nieuws in de koersen zit verwerkt...?

    In elke realiteit heb je winnaars en verliezers, de aandelenbeurs heeft per saldo amper ingeleverd en idem voor obligaties (hoe slecht zijn pensioenfondsen dus wel niet dat ze moeten korten?). Op een AEX van 275 en bij hogere rente waren de tekorten minder.

    Voorlopig komt er geen eind ad negatieve spiraal id economie...wat de beurs doet, moet ze zelf weten, maar ik zou er niet op blind staren en/of varen.
    Ik geloof dat je het niet echt snapt hoe het e.e.a. werkt.
    De dekkingsgraad van pensioenfondsen wordt hoofdzakelijk bepaald door de rente. Als de rente laag is is de dekkingsgraad laag.
    De Kabinetsmaatregelen hebben een zeer beperkte invloed op de wereld economie. De schrijver van het stuk heeft het over de S&P500 en dus neem ik aan dat hij ook niet specifiek de Nederlandse situatie bedoelde. Verder, de meeste fondsen in de AEX zijn voor het grootste deel afhankelijk van buitenlandse markten, en maar zeer beperkt de Nederlandse markt. Dus ook als de regeringsmaatregelen effecten op de Nederlandse economie zouden hebben, dan nog zou je dat niet/nagenoeg niet terug zien in de AEX.

  8. Tradingmate 21 november 2012 20:46
    Over het artikel.
    Het is leuk om een grafiek te analyseren, en proberen daar trends in te lezen. Om dan te voorspellen wat er gaat gebeuren.
    Echter, ik ben van mening dat het anders om werkt. Het geen gebeurd op de beurs heeft effect op de grafiek.

    Het is een beetje het zelfde als in het casino. Als 10 maal achter elkaar een rood getal gevallen is denkt men dat de kans op zwart het grootst is. Dat is natuurlijk niet zo. De kans op rood of zwart is altijd aan elkaar gelijk.

    Waar ik het wel mee eens ben is, dat er een hoop negatief sentiment is momenteel. En dat zou wel eens kunnen omslaan. Als het omslaat zou het tot gevolg kunnen hebben dat koersen sterk op gaan lopen omdat bij veel aandelen lage verwachtingen zijn opgenomen in de koers.
    Of het gaat omslaan is echter afwachten..... niemand weet wanneer het gaat gebeuren.

    Mijn advies. Koop gewoon de aandelen waar je persoonlijk kennis van hebt en waarvan je denkt dat het een bedrijf is dat goede producten met veel winst maakt. Dat is de basis voor ieder succes. Al het andere gezwam is slechts ruis.....
  9. Tradingmate 21 november 2012 20:57
    Om wat voorbeelden te geven (dit is voor mij persoonlijk):
    - Apple (AAPL)
    - Disney (DIS)
    - Volkswagen (VOW3)
    - Imtech (IM)
    - Aalberts (AALB)
    - ASM Litho. (ASML)
    - Coca Cola (KO)
    - First Solar (FSLR)
    - SBM Offshore (SBMO)
    - Heineken (HEI)
    - Facebook (FB)
    - Time Warner (TWX)
    - Starbucks (SBUX)
    - Netflix (NFLX)
    - IBM
    - Unilever (UN)
17 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links