Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

"Ja, regel het maar SNS Reaal"

"Strong results, low quality." Puntiger dan KBC Securities doet zijn de KW2-cijfers van vandaag en de beleggingspropositie van SNS Reaal niet samen te vatten. De koers geeft dat perfect weer. Weliswaar schrijft het fonds +4,4% bij (dat was even +7,6%), maar rond 1,20 euro op het bord is het niet veel meer dan een pennystock.

Het verhaal is intussen bekend. SNS Reaal, een conglomeraat bestaande uit onder meer SNS Bank, ASN Bank, Reaal, Zwitserleven en Regio Bank, zucht, steunt en kreunt al jaren onder vooral:

  • Slechte leningen
  • Hoofdpijnvastgoedportefeuille
  • Schuld van circa 500 miljoen euro bij de Stichting SNS Reaal
  • Nog terug te betalen staatssteun van 847,5 miljoen euro

Punt vier komt natuurlijk rechtstreeks voort uit de vorige punten.  Zo kan het dat deze combinatie van bekende (wie kent Reaal en Zwitserleven niet?) en zelfs goede namen (ASN Bank) momenteel op de beurs niet meer dan een slordige 350 miljoen euro waard is. Een kind ziet dat al deze merken samen miljarden waard zouden moeten zijn.      

Creatief met Financiële Kurk
Opsplitsen ziet er niet in, want daar voelt vooralsnog Stichting SNS Reaal niet voor en met een belang van 50,1% is de stichting de baas. Het kan wel zijn dat ze overstag moet, nu Goldman Sachs de strategische opties van het concern onderzoekt. De roemruchte zakenbank is natuurlijk meester in Creatief met Financiële Kurk.

Over hoe het daarmee staat, laat SNS Reaal zich vandaag niet uit in haar rapportage. Alleen dit nietszeggende zinnetje, dat ING Equity Research er vandaag uit knipt:    

“(...) We have started to explore a broad range of scenarios for both strategic restructuring and the enhancement and simplification of our capital base. The strategic restructuring scenarios could involve the sale of parts of our business activities (…)”    

ING heeft veel te melden over de cijfers, heel veel zelfs en voor deze ene keer daarom de hele bijdrage. Niet mals! De essentie is dat de cijfers best aardig zijn door een paar toevallige meevallers, maar dat onderliggend de financiële situatie vanSNS Reaal alleen maar verder is verslechterd. ING's sell à 0,50 euro spreekt boekdelen.

Rode Duivels
Zoals de onliner aan het begin van dit stukje al klip en klaar aan geeft, ziet ook KBC Securities weinig lichtpuntjes in de boeken van SNS Reaal. De conclusies zijn vergelijkbaar met die van ING. Omdat de Rode Duivels gisteren van Oranje wonnen, voor straf en ook voor deze ene keer de hele bijdrage van de Belgen:         

In tegenstelling tot ING hijst KBC echter niet de witte vlag: het huis hanteert een buy (accumulate) en een koersdoel van 2 euro. Wat een verschil met die sell en 0,50 euro van ING!

Is het de vakantie? Dis is tot dusverre alles wat er in de mailbox zit. Als er updates van meer huizen verschijnen, krijgt u die hier uiteraard te zien. Theodoor Gilissen is ook al door, maar komt in haar conclusie niet verder dan dit ene zinnetje:    

"Tegenover de grotendeels goede positionering van het bedrijf in de markt tegenover de cliënten staat het relatief grote belang Property Finance en de waardering daarvan naast de nog de door het bedrijf te zijner tijd terug te betalen overheidssteun. Onze rating blijft houden."

Update 12:00 uur: ABN Amro:

Op grond van de aantrekkelijke waardering van het aandeel blijven wij SNS Reaal volgen met een Houden-advies. Met een koers/winstverhouding van 3,1 (op basis van de verwachte winst in 2013) is het aandeel bijna gratis. Maar SNS Reaal heeft nog altijd enkele belangrijke horden te nemen.

De bankverzekeraar zal moeten werken aan een verbetering van de kapitaalratio's. Daarnaast moet de staatssteun die SNS Reaal ontving van de Nederlandse overheid worden terugbetaald. Verder blijft de vastgoedportefeuille van het bedrijf een bron van zorg, waarbij de vooruitzichten niet optimistisch zijn.



Guruwatch.nl is een volbloed dochter van IEX.nl. De site houdt analistenadviezen bij en berekent het rendement daarvan. Guruwatch houdt ook alle opinies, tips en stukken bij van de internationale beursguru's. Dit en andere artikelen op de site zijn afkomstig van Arend Jan Kamp, senior content manager van IEX. Kamp belegt iedere maand vooral voor zijn pensioen uitsluitend in beleggingsfondsen. Klik hier voor zijn actuele posities. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Guruwatch.nl

Meer over Guruwatch.nl

Recente artikelen van Guruwatch.nl

  1. aug '12 DE dus, maar ook Fugro? 1
  2. mei '12 Biotech CSM
  3. apr '12 Beursexit TomTom?

Gerelateerd

Reacties

3 Posts
| Omlaag ↓
3 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links