Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoger of lager?

De oplettende kijker heeft ze vast wel eens voorbij zien komen de laatste tijd. Vrolijke advertenties met een ‘hoger’ en ‘lager’-knop en teksten als “zó makkelijk voorspel je de beurs”. Als belegger weet u ongetwijfeld dat voorspellen op zich niet moeilijk is, maar goed voorspellen is een heel andere kwestie.

Afzender van de advertentie is Optieclub, een nieuwe aanbieder van – zoals dat heet – ‘binaire opties’. Het product van de Optieclub is inderdaad makkelijk in het gebruik. Op ieder moment van de beursdag kun je een tientje (of een veelvoud daarvan) inzetten op een stijging of daling binnen het komende uur.   

Als je om half twee besluit dat de AEX om 14:00 uur hoger zal staan dan nu, druk je op ‘hoger’ en begint de teller te lopen. Als de index een half uur later hoger staat betaalt Optieclub voor ieder tientje 18,10 euro uit, als de AEX is gedaald ben je je tientje kwijt. Behalve de AEX biedt Optieclub dezelfde hoger-lager-keuze aan voor diverse indices, een paar valutaparen en goud en zilver.

Financiële dynastie
De bedenker van Optieclub is Thijs Bloemink, telg uit een roemruchte financiële producten-dynastie. Vader Piet was onder andere het brein achter Legio Lease. Bloemink junior werkte ooit in het bedrijf van zijn vader, maar nadat die Legio Lease verkocht aan Aegon zocht Thijs lange tijd zijn heil in andere sectoren en werelddelen. “Maar ik had wel het idee dat ik op termijn wel weer in de financiële wereld terug zou keren.” 

Thijs BloeminkSinds vorig jaar is er dus de Optieclub. Door Bloemink zelf verzonnen – binaire opties bestaan al langer dan vandaag, maar in deze verpakking nog niet – en gerund. Hoewel het systeem op zich eenvoudig is – je wint 81% of je verliest 100% – wordt er binnen de financiële wereld met enige scepsis naar gekeken. Is dit niet héél speculatief? En zijn de winstkansen niet een beetje scheef verdeeld? En: mág dit eigenlijk wel van de toezichthouder?

Alle reden dus om eens met Thijs Bloemink zelf te gaan praten, die maar al te graag tekst en uitleg wil geven. Zeker op de vraag of het spelen met binaire opties nu beleggen is of gewoon gokken met meer verlies- dan winstpremie. 

Niet gokken, maar speculeren
"Het is geen van beide. Het is speculeren. Gokken doe je als de uitkomst fifty-fifty is en niet te sturen. Binaire opties zijn hoog-speculatief, ik zal de eerste zijn om dat te zeggen. Maar het is iets anders dan gokken. Nu we een hoger volume hebben bereikt kan ik dat ook laten zien aan de hand van de cijfers: als je een lange periode rood of zwart speelt in een casino zal de uitslag na verloop van tijd richting fifty-fifty gaan." 

"Onze leden bepalen in ongeveer 55% van de afgesloten opties de juiste richting. Dat komt onder andere omdat je bijvoorbeeld kunt  inspelen op actuele ontwikkelingen in de (financiële) wereld. Een rood-zwartkeuze is een emotieloos instrument dat ongevoelig is voor actuele marktomstandigheden. Binaire opties laten je actief inspelen op wat er gebeurt in de markt. Dat is een cruciaal verschil en het feit dat méér dan 50% van de mensen het goed heeft toont aan dat het ook zo werkt."

Maar dan nog: met +81% bij winst en -100% lijkt Optieclub zelf toch nog altijd de voornaamste winnaar van deze opzet.

"Natuurlijk verdienen wij een marge. Maar dat is dan ook het enige waar we aan verdienen. Handelen is gratis, je betaalt slechts een bedrag als je succes hebt. Die marge hebben we ook nodig, want de kosten zijn hoog. Om klanten op realtime-koersen te kunnen laten handelen heb ik licenties nodig op alle beurzen en markten die ik aanbied. Dat is een flinke kostenpost."

"Over dat verschil tussen de winstuitkering en het mogelijke verlies: stel, wij leggen allebei een tientje in. Dan ligt er 20 euro op tafel. Jij wint en krijgt 10 euro terug plus 8,10 euro. Dan is er nog 1,90 over. Dat betekent dat er altijd 9,5% aan marge is als je uitgaat van een fifty-fifty uitkomst. Maar de uitkomst ís niet fifty-fifty. In de praktijk ligt de marge voor Optieclub nu ongeveer op 4,9%. Dat strookt ook met de statistiek dat mensen het in 55% van de gevallen goed hebben."

"Overigens is de marge op proefaccounts (waarin met fictief geld wordt gehandeld; red.) voor ons hoger dan wanneer klanten met echt geld speculeren. Het gedrag van mensen verandert als het om echt geld gaat; ze handelen dan meer op overtuiging en nemen minder risico. We geven ook altijd als tip aan mensen die gaan oefenen: beschouw het als echt geld. Dat geeft beter het gevoel hoe het in het echt werkt."

Met zo’n marge moet je er als deelnemer wel behoorlijk zeker van zijn dat je kunt outperformen.

"Ja, er zijn mensen die consequent verdienen. Ik herken ze inmiddels ook. Het zijn mensen die niet continu handelen; ze weten wanneer ze zich koest moeten houden – namelijk het grootste deel van de tijd – en wanneer ze moeten toeslaan. Dat zijn traders met een hoge succesrate. We hebben nu enkele duizenden klanten, die samen ongeveer een ton per dag inleggen. Over de massa maak ik marge, maar niet over het individu."

Dus moet je bij voorkeur een systeem hanteren als je dit doet?

"Het is niet per se voor ervaren beleggers, hoewel er ervaren beleggers zijn die dit hartstikke leuk vinden. Het is echter ook bedoeld voor mensen die niet zo actief zijn op de beurs, maar op deze manier toch met kleine bedragen op koersbewegingen kunnen speculeren. Het is een laagdrempelig instrument om te speculeren voor een groot publiek."

Waarom besloot u dit op de Nederlandse markt aan te gaan bieden?

"Ik kwam een paar jaar geleden een buitenlandse website tegen waar ze binary options aanboden. Ik was altijd al geïnteresserd in beleggen, dus ik ben dat meteen gaan uitzoeken. Ik heb een oefenaccount geopend, ik ben het gaan uitproberen en ik was meteen enthousiast. De simpelheid van het product maakt het heel leuk om te doen. Je weet precies waar je aan toe bent."

"Ik was alleen minder enthousiast over hoe het door andere partijen in de markt werd gezet. De prijzen waarop werd gehandeld waren bijvoorbeeld niet realtime; je kreeg niet per se de koers van de markt op dat moment, maar de eigen prijzen van de aanbieder. Ik vind dat je realtime moet kunnen handelen tegen de exacte koers van dat moment. Dat is de enige manier om het zuiver en transparant te kunnen doen."

"Daarnaast wilde ik een begrijpelijke winst- en verliesstructuur. Andere aanbieders laten de marge bepalen door een algoritme, zo beheersen ze het risico. Daardoor kun je als klant voor verrassingen komen te staan. Ik wil geen wisselende marges; bij ons is het duidelijk, je weet precies wat het kost en waar je aan toe bent: 81% winst of je inleg kwijt."

Valt de Optieclub onder toezicht?

"Nee, omdat onze binaire opties niet overdraagbaar zijn, zijn ze geen effect volgens de Wet op het Financieel Toezicht (Wft). En dus valt het ook niet onder de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Ik vind dat wel jammer, want ik krijg vaak de vraag of we onder AFM-toezicht vallen. Dat geeft mensen vaak toch een veiliger gevoel, Wij willen zelf graag onder toezicht staan, net als brokers als Lynx en Alex, en daar zijn we met de AFM over in gesprek."

Is hiermee de kiem gelegd voor een nieuw Bloemink-imperium van beleggingsproducten?

"Eerst moeten we maar eens zorgen dat de Optieclub genoeg volume gaat krijgen. Maar ik heb nog wel ideeën. Ik denk wel eens aan beter-of-slechter-opties. Dat je kunt speculeren op de koers van Heineken ten opzichte van Budweiser, bijvoorbeeld. Outperformance opties, dus eigenlijk. In principe kun je dat net zo eenvoudig en overzichtelijk maken als binaire opties op de AEX. En het buitenland lokt natuurlijk ook wel, want dit concept moet ook in andere landen kunnen werken."

 


Pieter Kort is hoofdredacteur van IEX Media. De informatie in deze column is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Pieter Kort

Pieter is hoofdredacteur van IEX.nl en de overige financiële titels van IEX Media.

Meer over Pieter Kort

Recente artikelen van Pieter Kort

  1. 18:00 Slotcall: Vlakke AEX is toch Europese uitblinker, Dow Jones door de 40.000 punten
  2. 14 mei Vlakke start AEX, maar het venijn zit vandaag in de staart 2
  3. 08 mei Slotcall: AEX speelt kiekeboe met 900, maar de beurs ligt er nog puik bij 3

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 12 juli 2012 00:19
    Hoe kom je er in godsnaam bij dat de definitie van gokken een fifty/fifty % kans op een uitkomst is?? Dat is zeer zeker NIET de definitie van gokken. Speculeren is gokken, je verdraait het alleen even in je eigen belang. Niet erg netjes.. Laag bij de grond zelfs

    Speculeren: gokken; een bestemming geven aan gespaard of geleend geld, in de hoop op een snelle winst.

    Dit is de definitie van gokken, speculeren dus!
  2. [verwijderd] 12 juli 2012 13:15
    Ik ben verbaasd over deze column.
    Kijk je als adverteerder de kans om je product uit te leggen?
    Nu heb ik meerdere keren kritiek gegeven op deze vorm van gokken. om het te organiseren heb je klaarblijkelijk geen vergunning nodig. Er is geen Brokerlicentie nodig en dus geen AFM en ook heb je niets met kansspel belasting? raar als je de voetbal poule wint wordt je gebeld door de belasting maar op beursniveaus gokken kan zonder probleem?
    Iets anders dat ik raar vind is dat je de beschermde naam van de AEX Index mag gebruiken zonder licentiekosten te hoeven betalen.
    Cees Smit (Persoonlijke titel)
  3. [verwijderd] 12 juli 2012 14:15
    Als optie-liefhebber vind ik het jammer dat het de naam optieclub gebruikt, het heeft namelijk niets met opties te maken. Ik ben wel altijd benieuwd naar nieuwe ideeën en producten, maar dit is natuurlijk al langer bekend. die 1000en klanten die optieclub zou hebben is natuurlijk flink overdreven...maar zal alleen de toezichthouders wakker schudden. De beste en meest eerlijke mogelijkheden vind je in gewone opties. De ideeën van Bloemink voor performance van fondsen tov elkaar bestaat ook al....http://www.stockpair.com/
  4. frank2you 12 juli 2012 14:59
    quote:

    Frank van Dongen schreef op 12 juli 2012 13:15:

    Ik ben verbaasd over deze column.
    Kijk je als adverteerder de kans om je product uit te leggen?
    Nu heb ik meerdere keren kritiek gegeven op deze vorm van gokken. om het te organiseren heb je klaarblijkelijk geen vergunning nodig. Er is geen Brokerlicentie nodig en dus geen AFM en ook heb je niets met kansspel belasting? raar als je de voetbal poule wint wordt je gebeld door de belasting maar op beursniveaus gokken kan zonder probleem?
    Iets anders dat ik raar vind is dat je de beschermde naam van de AEX Index mag gebruiken zonder licentiekosten te hoeven betalen.
    Cees Smit (Persoonlijke titel)
    Ben het helemaal met je eens, misschien moet er nog iemand opstaan en een klacht tegen dit bedrijf indienen ?!
  5. snorro1 18 augustus 2012 15:03
    Beste Frank,

    Het is al wat langer geleden dat ik op iex actief was. Mede omdat het niveau van een aantal leden te wensen over laat. Hierdoor zijn vele kwaliteiten vertrokken.

    Wat me nu opvalt is dat je meerdere keren je behoorlijk negatief uitlaat over optieclub. Ik ben zelf al meer dan een jaar lid en er is absoluut niets mis met deze organisatie. Als je als klant vragen hebt, wordt je altijd super netjes te woord gestaan, de koersen zijn inderdaad realtime en er komen nauwelijks storingen voor. Als je enig verstand van traden hebt (niet beleggen), dan zijn binaire opties een prima instrument.
    Anders dan bijvoorbeeld de sprinters of turbo's op de indices...nee of daar een eerlijk spel gespeeld wordt...de aanbieders van die producten staan wel onder toezicht, misschien moet je daar eens je kritische licht over laten schijnen.

    tot slot...misschien moet je eerst je huiswerk eens wat beter doen alvorens je mening zo te plaatsen.

    Ben overigens benieuwd hoeveel winst de todays klanten maken.

    mvrgr
    snorro.
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links