Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vakantie-ellende handelsoefening

Laatst ben ik naar een veiling van gevonden voorwerpen op Schiphol geweest. Daar wordt een prijssticker geplakt op waarschijnlijk een enorme hoeveelheid vakantie-ellende. Een veiling is een mooie vingeroefening voor het handelen in aandelen. Er zijn veel overeenkomsten. Je kijkt naar wie de mogelijke kopers zijn.

Op de beurs zijn uw tegenstanders meestal anoniem, maar op de veiling zie je ze gewoon rondlopen. Alleen in een uitzonderlijk geval - bij KPN - weet je het. Maar dan nog is het moeilijk om een inschatting te maken. Immers, Carlos Slim kocht een procentje per dag en opeens schoot zijn belang naar de 21%.

Net als in de aandelenwereld doe je natuurlijk research. De veilingnummers gaan per rolcontainer. In zo’n container zitten een stuk of zeven koffers. Wat zouden die en de inhoud waard zijn? Wat voor koffers zijn het? En dan het bieden. Daar moet je van te voren over nadenken. Dat voorkomt dat je je in het proces laat meeslepen door emoties.

The winner's curse
In het portefeuillebeheer probeer ik ook altijd scenario’s te maken en op te schrijven. Ik kan het u van harte aanbevelen. Mijn tactiek is om pas op het laatst mee te gaan bieden. Eerder bieden heeft toch geen zin. De hoogste bieder wint. Daar zit ook gelijk een bekend probleem van biedingsprocessen. The winner's curse.

Als jij de hoogste bieder bent, betekent dat dat niemand anders het voor die prijs wil hebben. Dus heb jij waarschijnlijk te duur gekocht. Of de rest snapt het niet. Die kans is net als op de beurs meestal niet zo groot. Na de spanning van het bieden, begint de opgave om al die koffers in je auto mee naar huis te krijgen.

Een leuke uitdaging. En dan begint thuis de grote spanning. Wat zit er in de koffers? Iedere avond pakten wij een koffer uit. Eerst was er een flinke teleurstelling. De douane bleek al uitvoerig door de koffers heen gegaan te zijn. Ik heb nu tien lege portemonnees en acht lege fototasjes.

Opbrengst
In de effectenwereld noemen we dat handel met voorkennis. En dat wordt daar terecht flink afgestraft. Maar ondanks deze informatieachterstand was het toch een leuke ervaring. Een kleine greep uit de opbrengst:

  • Een Dolce en Gabbana-riem
  • Een doppensleutelset
  • Een setje gewichten
  • Veel souvenirs
  • Een wietpijp
  • Een beitel
  • Een sneeuwschep
  • Veel boeken
  • Ontzettend veel kleren, die meestal rechtstreeks de kledingcontainer in gingen

Geldelijk heeft het zijn waarde niet opgeleverd. Maar qua lol wel. Alsof je iedere avond een kerstpakket mag uitpakken. Het aardige is dat als wij ooit een koffer kwijtraken, we een gezin ergens in de wereld verwachtingsvol rond onze koffer zien zitten. Dat levert wellicht wat schrale troost.

O ja, als er iemand nog behoefte heeft aan Noorse of Russische boeken...


Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Van Zeijl schrijft zijn columns op persoonlijke titel. De informatie in zijn columns is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Corné van Zeijl

Corné van Zeijl is analist en strateeg bij Actiam. Daarnaast is hij beurscommentator bij onder meer RTL Z en BNR en schrijft hij columns voor verschillende media. Van Zeijl begon zijn carrière als analist voor Staalbankiers in 1986. In 1989 maakte hij de overstap naar vermogensbeheerder bij Robeco. Tussen 1994 en 2003 was ...

Meer over Corné van Zeijl

Recente artikelen van Corné van Zeijl

  1. dec '13 2014: Nieuwe eurocrisis? 8
  2. okt '12 Tabée Van Zeijl 51
  3. sep '12 Héle mooie grafieken 1

Gerelateerd

Reacties

11 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 6 augustus 2012 12:38
    Iedereen weet op de veiling dat de Zon spullen verkoopt van mensen die de verzekering hebben geflest. Je gaat op vakantie je neemt een verzekering. Je pakt een koffer vol met rommel. Je raakt de koffer kwijt. Je claimt. En je krijgt betaald.

    Er zijn zelfs handelaren die de oude koffers weer in de roulatie brengen. Er zijn zelfs handleidingen hoe je het beste je koffer kan kwijt raken en hoe je de verzekering kan flessen.

    Een koffer kopen bij de Zon is de garantie op nix.

    Elke koffer met inhoud is al gescaned omdat er drugs in kunnen zitten. Dus de handel haalt elke koffer van te voren eruit. Voor de veiling worden de koffers met waarde apart gezet of gemerkt.

  2. Woudsehoeve 7 augustus 2012 10:50
    Top stukje, de correlatie met de aandelen handel (onderzoek, waarde-bepaling) is duidelijk. Ook het feit dat indien je niet echt alle ins in outs weet je eigenlijk niet kan verwachten winst te maken, ook niet omdat er mogelijk inderdaad een onderstroom is welke alleen bekend is bij bepaalde personen(groepen) zodat die wel winst kunnen maken. Een mogelijkheid is om meerdere veilingen te bezoeken en te kijken of er een patroon te herkennen is (TA?).
11 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links